Skip to content

Чистий Дніпро: як у місті прибирають придорожні зони та двори

Щодня по всьому місту працюють більше 300 співробітників комунального підприємства «УРЕА» та 32 одиниці спецтехніки. У результаті роботи за день з вулиць Дніпра збирають та вивозять близько 100 тон сміття. Про це розповів під час виїзної пресконференції інженер КП «УРЕА» Олексій Герасимович.

«Робочий день у більшості наших співробітників розпочинається о 7-ій ранку.  Після розподілу, вони виходять на свої ділянки по районах та збирають сміття з тротуарів, зупинок, зелених зон уздовж дороги. Паралельно працює спецтехніка, за допомогою якої прибирається пил, пісок та інше сміття, що збирається на узбіччі та біля бордюрів. Ця робота не припиняється ні влітку  — у спеку, ні взимку — у мороз», — сказав Олексій Герасимович.

Недбалість дніпрян псує вигляд міста. Зокрема недопалки на узбіччі доріг та тротуарах – «заслуга» переважно автомобілістів.

«Дніпро — велике місто і його дорогами щодня їздять сотні тисяч автомобілів.  На жаль, водії використовують автошляхи як великі сміттєві баки. Це проблема менталітету, хоча наші люди під час подорожей за кордон поводять себе охайніше, але чомусь вдома не дотримуються правил. Хотілося б подякувати тим людям, які цінують своє місто і працю інших, за те, що не дозволяють собі кинути сміття додолу. А всім іншим хочу побажати знайти в собі сили, щоб донести сміття до контейнеру», — зауважив головний спеціаліст відділу забезпечення діяльності міського голови та його заступників Антон Андрієнко.

Комунальник Сергій Копайгора часто прибирає після тих, кому ліньки донести сміття до урни.

«Ми збираємо різне сміття, переважно це пляшки, пластик, недопалки, побутові відходи. Його багато накопичується на тротуарах та попід дорогою. А люди, як люди, замість того, щоб викидати сміття в баки, кидають його собі ж під ноги. Часто доводиться робити зауваження та закликати разом підтримувати місто в чистоті. Хтось пропускає повз вуха такі звернення, а хтось прислухається і навіть дякує за роботу», — розповів Сергій Копайгора. 

У Дніпрі створено вже більше 1500  ОСББ та ЖБК. Коли такі організовані об’єднання беруться за відновлення будинків, то не залишають поза увагою і двори. За словами спеціаліста по роботі з ОСББ та ЖБК Владислава Макарця, у місті більше 1000 дворів, де все приведено до ладу та підтримується чистота. Одним із таких є подвір’я будинку № 9 по вулиці Гоголя.

«Мешканці цього будинку просто взяли відповідальність на себе за чистоту двору та своїми силами приводять його до ладу. Вони не чекали, що хтось прийде та вирішить їхні проблеми. Я вважаю, що запорука успіху  в тому, що коли один чи два починають бодай щось робити, то й інші беруться до справ.  Гарна робота – гарний результат», — зазначив Владислав Макарець.

Замість старих сараїв – вимощений двір, замість аварійних дерев – дитячий майданчик та квітник. Голова правління ОСББ «Гоголівський» Сергій Міщенко каже, що облаштування двору розпочали з 2014 року.

«Ми не стали розбирати, чому у дворі так все занедбано, лише вирішили з чогось починати аби привести його до ладу. Розпочали з прибирання, адже в дворі було дуже багато старезних сараїв, звалищ та непотребу. Крім того, серед двору росли величезні тополі, і були вони в аварійному стані. Довго не розмірковуючи, ми створили ОСББ, це дало нам можливість брати участь у міських та обласних програмах співфінансування. Таким чином найважливіші проєкти нам вдавалося втілювати в життя. Тепер ось маємо вимощений двір, пофарбований будинок, клумби, дитячий майданчик, місця для автомобілів, вуличне освітлення тощо. За всім цим самі ж і стежимо», — розповів детальніше Сергій Міщенко. 

Мешканка будинку Ольга Юхимівна живе тут більше 20 років. Каже, що опікуватися клумбами взялася через любов до квітів.


«За останні 5-6 років ми докорінно облаштували двір. Наразі я опікуюся клумбами, тому що дуже люблю квіти. Мені подобається, коли вони квітнуть та радують очі. Мешканці мене підтримують, допомагають у догляді. Робіть добро і вам повернеться удвічі більше», — підсумувала жінка.

Категория: Новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: