Skip to content

Робота є для тих, хто шукає: що карантин лишив на ринку праці у Дніпрі

Таисия Кузьменко

Таисия Кузьменко

Робота є для тих, хто шукає: що карантин лишив на ринку праці у Дніпрі

Безумовно, карантин змінив ринок праці у Дніпрі. Кількість вакансій зменшилась, а конкуренція за робочі місця збільшилась. Тож тим, хто втратив роботу, працевлаштуватися непросто. Та якщо вирішите, що роботи немає тому, що ви надто молоді, без досвіду або, навпаки, у солідному віці і досвід заважає взятися за нову справу, так же думатимуть і роботодавці. Хороша робота ні до кого сама не прийде і в двері не постукає. Але не забувайте — вихід завжди є. Навіть якщо це не вакансія вашої мрії, вона допоможе вижити. Ця стаття про людей, які знайшли роботу під час карантину, та поради фахівців, як це краще зробити.

ВІД НОВОЇ РОБОТИ СХУД НА СІМ КІЛОГРАМІВ

Олексій Журавський працював офіціантом в одному з кафе міста. Під час карантину заклад перейшов на приготування їжі з доставкою, і для 30-річного чоловіка роботи не знайшлося. Можливо, інший у подібній ситуації грюкнув би дверима та й пішов чекати кращих часів. Але молодому батькові треба було утримувати сім’ю — дружину і півторарічного сина, оплачувати квартиру, яку винаймали. Тож вирішив стати водієм-кур’єром з доставки їжі. Працював на власному автомобілі. Система оплати мотивувала діяти оперативно, і в нього це виходило. Крутився, як муха в окропі, було нелегко, та вже за місяць заробив значно більше, ніж на попередньому місці роботи.

Робота є для тих, хто шукає: що карантин лишив на ринку праці у Дніпрі

— І ще один плюс, — жартує Олексій. — Дехто з моїх друзів, хто працював віддалено чи взяв відпустку на час карантину, набрав вагу, я ж за пару місяців схуд на сім кілограмів, про що давно мріяв. За день доводиться чимало побігати у п’ятиповерхівках без ліфтів та ще й з вантажем, тож став стрункий і підтягнутий — і в спортзал не треба. А якщо без жартів, то ця робота допомагає вижити, адже заощаджень ми з дружиною не мали. Вважаю її тимчасовою, в перспективі планую створити свою службу доставки, адже, як показав досвід, така послуга затребувана у городян. Думаю, популярність її збережеться й після карантину.

СТВОРИВ ВЛАСНИЙ БІЗНЕС

Наполегливість, віра в себе і свої сили, досвід, а ще навчання від служби зайнятості допомогли Ігорю Божку відкрити власний бізнес.

Дніпрянин втратив роботу задовго до карантину. Багато років працював інженером з технічного нагляду в галузі будівництва, та через скорочення штату залишився без роботи і доходів. Зареєструвався у Дніпровському МЦЗ і в січні-лютому 2020 року навчався в центрі професійно-технічної освіти служби зайнятості за курсом «Створення малого бізнесу: теоретичні основи та практичні аспекти».

Оскільки чоловік мав кваліфікаційний сертифікат інженера та величезний досвід у справі технічного нагляду за будів ництвом, вирішив відкрити ФОП і займатися справою цілком незалежно. Аж у березні оголосили карантин. Стабільність ринку праці похитнулася, і більшість клієнтів служби зайнятості пригальмували з власним бізнесом, але не Ігор. Урядова постанова дозволяла будівництво всіх об’єктів інфраструктури під час карантину, тож у чоловіка була робота без будь-яких обмежень. У березні він через zoom-конференцію вдало захистив бізнес-план та отримав одноразову допомогу по безробіттю для організації власної справи. І вже у квітні розпочався новий етап у житті Ігоря – він став приватним підприємцем та отримує доходи від власного бізнесу.

— Для мене головне – заробляти чесно, своїм розумом, знаннями, досвідом. А коли складаються проблемні ситуації, то важливо знаходити їхнє неординарне рішення, — говорить підприємець.

НЕ СИДІТЬ СКЛАВШИ РУКИ

Серед тих, хто останнім часом залишився без заробітку, найбільше працівників ринків, сфери обслуговування, підприємців. Потрапила до цього списку і Анжела Шевченко. 42-річна мешканка Дніпра працювала кухарем у дитячому садку. Коли ті закрилися на карантин, жінці довелося звільнитися. Самостійно працевлаштуватися за фахом виявилося непросто, та Анжела наполегливо продовжувала пошуки. З нашої газети вона дізналася, що служба зайнятості діє і під час карантину, але в режимі обмеженого доступу. У квітні Анжела дистанційно подала заяви про надання статусу безробітного та виплату допомоги по безробіттю до Дніпровського міського центру зайнятості. А вже на початку червня за сприяння фахівців відділу надання соціальних послуг у Шевченківському районі Дніпровського міського центру зайнятості влаштувалась кухарем третього розряду до дошкільного навчального закладу №314.

— Якщо вам потрібна робота, не сидіть склавши руки! – радить Анжела. — Використовуйте всі можливості, звертайтесь до центрів зайнятості, спілкуйтеся з кар’єрними радниками, і потрібна вакансія обов’язково знайдеться.

ІДЕЮ ЗАРОБІТКУ ПІДКИНУЛА СЕСТРА

Для Анастасії Карнаухової свята були не просто веселими днями, як для всіх, а способом заробітку, адже вона займалася організацією весіль, ювілеїв, випускних вечорів. Зайве говорити зараз про ситуацію в цій сфері бізнесу. Клієнти перестали телефонувати ще в березні. Тридцятирічна Анастасія не одружена, квартиру їй купили батьки, та все ж залишитися без доходу не хотілося, хоч кілька місяців могла б прожити на кошти, відкладені на літній відпочинок за кордоном, який тепер був під питанням.

— Ідею заробітку мені підкинула сестра, — говорить дівчина. — Попросила, аби я підтягнула племінницю з англійської мови. Оскільки у квітні з транспортом були проблеми, ми спілкувалися скайпом. І я подумала, що, маючи відповідну базу (я закінчила університет за спеціальністю «Англійська мова»), могла б зайнятися уроками з дітьми. Так і вийшло. Працюю вдома, тепер ні проблеми з транспортом, ні пробки на дорогах у час пік мене не турбують. Що далі? Поживемо – побачимо. Недавно телефонний дзвінок змусив згадати, що другою мовою, яку я вивчала в університеті, була німецька.

ДОПОМІГ ОНЛАЙН-ЯРМАРОК

Прикладом успішного працевлаштування в період карантину є історія Людмили Юронової. Втративши роботу, вона звернулася до центру зайнятості у квітні, а вже через два тижні кар’єрний радник запропонував їй взяти участь в онлайн-ярмарку вакансій з представниками Дніпропетровської дирекції АТ «Укрпошта».

Прослухавши презентацію вакансій, жінка зацікавилась запропонованою вакансією. Робота давала офіційне працевлаштування, мала перспективи кар’єрного росту та ще й була поруч із домом. Маючи значний досвід у товарознавстві, Людмила із задоволенням погодилась на вакансію за цією спеціальністю.

ПІД ЛЕЖАЧИЙ КАМІНЬ ВОДА НЕ ТЕЧЕ

Якщо ви втратили роботу та не знаєте, як діяти, з чого почати, зверніть увагу на кілька порад. Вони допоможуть пристосуватися до нових реалій і зробити пошуки роботи успішними.

1. ВИДІЛЯЙТЕСЯ

Коли конкуренція на ринку праці висока, потрібно проявляти креативність та намагатися привернути увагу роботодавця до своєї кандидатури, показати, чим ви вигідно відрізняєтеся від інших. Наприклад, можна записати відеорезюме, в якому коротко й інформативно викласти все, що знаєте та вмієте. До того ж це дасть можливість HR-менеджеру краще зрозуміти вас, як професіонала, та ще й зекономить час для вас обох.

2. ПРОЯВЛЯЙТЕ ІНІЦІАТИВУ

Сьогодні HR-менеджери надто зайняті організацією роботи колективу дистанційно, налагодженням комунікації та допомогою з адаптацією. Тому їм часто не вистачає часу на перегляд резюме та відбір кандидатів для співбесід. Тож не соромтеся самі проявити ініціативу та зателефонувати менеджеру. Обов’язково поцікавтеся, чи зручно йому говорити та чи потребує компанія фахівців. Якщо отримаєте позитивну відповідь, запропонуйте переглянути резюме та продовжити розмову.

Спілкуватися у відеоформаті можна за допомогою популярних програм Skype, Viber, Facebook Messenger.

3. ВІДПРАВЛЯЙТЕ РЕЗЮМЕ НА ПРАВИЛЬНІ ВАКАНСІЇ

Якщо маєте солідний досвід, не відправляйте резюме на вакансії для початківців.

Сьогодні на ринку праці вікові обмеження відступають на другий план, найважливішим критерієм для роботодавців все ж таки залишається професіоналізм, а він приходить із досвідом. Знайти саме таких роботодавців вам допоможуть кваліфіковані спеціалісти відділу рекрутингу Дніпровського міського центру зайнятості, які працюють у центральному офісі за адресою: м. Дніпро, вул. Авіаційна, 41, кабінет 208. Або ж направляйте резюме на електронну скриньку: [email protected].

Для роботодавців, які опинилися в скрутній ситуації під час карантину, розпочато процес надання допомоги по частковому безробіттю, що передбачає виплату частини заробітної плати працівникам у розмірі 2/3 від окладу згідно зі ст. 47-1 Закону України «Про зайнятість населення».

ЯК ЗМІНИВСЯ РИНОК ПРАЦІ В ДНІПРІ

Юрій НІКОЛАЄВ, директор Дніпровського міського центру зайнятості:

— Карантин заскочив зненацька різні сфери бізнесу, як і тисячі найманих працівників. У сьогоднішніх реаліях підприємці шукають креативні шляхи ведення бізнесу. Ті, кому це вдалося, залишилися на плаву, інші опинились на роздоріжжі. Минули три місяці з початку карантину, і він, без перебільшення, вніс корективи в життя багатьох людей.

Ринок праці Дніпра змінився, оскільки зменшилась кількість вакансій, а конкуренція між претендентами за робочі місця збільшилась.

Робота є для тих, хто шукає: що карантин лишив на ринку праці у Дніпрі

Наразі залишаються затребуваними представники робітничих професій, технічні спеціалісти, кур’єри служб доставки, водії, офіс-менеджери, у сфері виробництва продуктів харчування, речей першої необхідності. Ажіотаж зберігається і в мережах продуктових магазинів, і, звичайно, в медицині. Зараз достатньо вакансій у центрі зайнятості для фахівців будівельної галузі, легкої промисловості.

З початку карантину до Дніпровського міського центру зайнятості 1073 роботодавці подали 2931 вакансію.

ОРІЄНТУЙТЕСЬ НА КОМПАНІЇ, ДЕ ПОВАЖАЮТЬ ЗАКОНИ

Юрій УДОД, директор консалтингової компанії UCG:

— Сьогодні ринок праці внаслідок карантину трохи приморозився. В усіх секторах бізнесу (від виробництва до IT) більша частина компаній (до 80 відсотків) призупинила пошук спеціалістів, набрати яких планували під розширення. В компаніях почали думати про оптимізацію процесів під існуючий штат співробітників. Тому нові кадри шукають під вакансії, які звільнилися в штаті.

З іншого боку, спеціалісти стали інертнішими і неохоче розглядають нові пропозиції роботи, якщо тільки не мають для цього власних вагомих причин.

Ринок праці, звичайно, поповнився звільненими чи скороченими працівниками. Це в першу чергу ті, кого торкнулися карантинні обмеження: кафе, ресторани, роздрібні магазини, послуги в сегменті В2С (продаж безпосередньо фізичним особам для особистих потреб).

Причини об’єктивні – не весь бізнес пережив карантинний провал у діяльності. Особливо це стосується дрібного бізнесу. Середній і крупний обмежився лише скороченнями.

І хоч карантинні заходи нині послаблені, все ж залишається надто висока невизначеність. Тож фінансово стійкі компанії починають нарощувати попередні обсяги роботи і, відповідно, залучають нових співробітників, а ось малий і середній бізнес поки вичікує.

При пошуку роботи раджу звертати увагу на економічне благополуччя компанії, а також на дотримання норм трудового законодавства, оскільки це можуть дозволити собі лише фінансово стійкі підприємства.

Якщо вам запропонували роботу в невеликій компанії і ви погодились, краще протягом першого місяця все ж продовжувати читати оголошення про інші вакансії.

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: