Skip to content

Рік Олександра Поля: історики Дніпра обговорили вплив громадського діяча на становлення міста

У Дніпрі в рамках проєкту «Рік Олександра Поля – 2020» історики зібралися на круглий стіл, аби обговорити значення особистості Олександра Поля в житті міста.

За радянських часів про цю постать згадували мало. Зараз міський голова Борис Філатов опікується питанням увічнення пам’яті Олександра Поля. Задля цього у Дніпрі проводяться заходи спільно з науковцями, істориками та археологами. Є висока ймовірність знайти місце поховання Поля, котре вважалося втраченим. Нині тривають розкопки у Севастопольському парку.

Нагадаємо, під час 55-ї чергової сесії Дніпровської міськради депутати ухвалили рішення про проголошення 2020 року – роком Олександра Поля.

«Саме завдяки Олександру Полю наше місто зараз таке, як є: енергійне, бурхливе, динамічне. Поль був забутий багато десятиліть. Свого часу це була надпопулярна людина, яка зробила з тихого міста великий промисловий центр. За життя його усі знали. Сьогодні ми говоритимемо про те, що треба зробити, аби постать Поля знову повернулася до міста», – каже директор КП «Етнографічні парки Дніпра» Дніпровської міської ради Дмитро Каюк.

Як розповідає завідувачка відділу наукових досліджень Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. І. Яворницького Валентина Лазебник, за радянських часів про Олександра Поля можна було дізнатися лише у музеї – там була його невелика фотографія. Проте із незалежністю України розпочався процес повернення Олександра Поля до історії міста.

«У 19 сторіччі про Поля знали не лише у нашому місті, його особистість була відома далеко за межами. Сьогодні дуже багато говорять про те, як залучати інвестиції, а Олександр Поль ще тоді, завдяки європейським інвестиціям, зробив Катеринослав великим промисловим і діловим центром усієї Європи. На початку 20-го сторіччя про нього забули, навіть не згадали у книзі до 200-річчя міста у 1976 році через його непролетарську кров», – каже Валентина Лазебник.

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: