Site icon Наше Місто

Новий закон про держконтроль: інспектори прийдуть без попередження

Новий закон про держконтроль: інспектори прийдуть без попередження. новости Днепра

Система гарантування безпечності та якості харчових продуктів в Україні відтепер еквівалентна системі контролю ЄС.

Про зміни в чинному Законі України  «Про держконтроль» журналісту «НМ» розповів начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області  Віталій Паращенко. Він визначив ключові моменти нового закону, які наразі неодмінно треба враховувати у своїй роботі підприємцям.

 

Перевірки без попередження

Згідно із новим законом, український бізнес так само, як європейський, тепер має бути готовий до попередньо не анонсованих візитів державних інспекторів. Це дозволить перевіряючим побачити реальну картину роботи підприємства.

Без додаткового попередження підприємців тепер відбуватимуться:

— планові перевірки відповідно плану, оприлюдненому на офіційному веб-сайті у вільному доступі  (Комплексний план перевірок на 2018 рік, затверджений Мінекономрозвитку та Державною регуляторною службою України). Під час здійснення планових перевірок визначається категорія підприємства  залежно від ступеня ризику та виходячи з виду продукції, виробничого процеса, обсягу виробництва, результатів попередніх перевірок та ефективності бізнес–процесів підприємства.

— позапланові перевірки — у тих випадках, коли виникла підозра, що на ринок може потрапити небезпечна харчова продукція або корма для тварин. Підставою для позапланових заходів можуть  стати  обгрунтовані скарги або вже виявлені порушення законодавства, але тільки після отримання погодження відповідного державного органу.

Попереджатимуть про аудит лише ті підприємства, де запроваджено систему HACCP, за три робочі дні до його початку. Підприємство повинно забезпечити наявність відповідної документації та участь в аудиті працівників, відповідальних за впровадження HACCP.

Посміхніться, вас знімають

Ще одна новація — державним інспекторам і операторам ринку надано право фіксувати процес здійснення державного контролю засобами аудіо — та відеотехніки, щоб зняти будь-які питання або претензії щодо упередженості інспекторів.

Повноваження тільки на тимчасові міри

Також відповідно до ст. 67 Закону держінспектори мають право на тимчасове припинення виробництва або обігу харчових продуктів, кормів, якщо вони становлять загрозу для життя або здоров’я людей чи тварин, але не більше ніж на 10 робочих днів. Зупинення роботи понад вказаний строк буде здійснюватися лише за рішенням суду.

За новим Законом державні інспектори Держпродспоживслужи мають право складати протоколи про правопорушення, виносити постанови про застосування штрафів, видавати оператору ринку припис щодо усунення правопорушень цього Закону та законодавства про харчові продукти та корми. Якщо оператор ринку не вважає себе винним, то він має право оскаржити відповідне рішення як в адміністративному, так і в судовому порядку.

Чи вартий ризик нових штрафів?

Також згідно із новим Законом накладатимуться такі штрафи:

— за недопуск державних інспекторів до перевірки та перешкоджання їх законній діяльності: на юридичних осіб — 37 230 грн., на фізичних осіб – підприємців – 26061грн. (тобто 10 та 7 мінімальних зарплат).

— за реалізацію харчових продуктів або кормів без відповідного маркування: на юридичних осіб — 29 784 грн. (8 мінімальних зарплат), на фізичних осіб – підприємців — 18 615 грн. (5 мінімальних зарплат).

— за реалізацію харчових продуктів або кормів, які є шкідливими для здоров’я людини або тварини : на юридичних осіб — 148 920 грн. (40 мінімальних зарплат), на фізичних осіб – підприємців — 93 075 грн. (25 мінімальних зарплат).

— за невиконання рішення про знищення небезпечного харчового продукту, небезпечних кормів або кормових добавок: на юридичних осіб – 67014 грн. (18 мінімалок), на фізичних осіб підприємців-штраф  — 37 230 грн. (10 мінімальних зарплат).

— за невиконання рішення головного державного інспектора про тимчасове припинення виробництва або обіг харчових продуктів та кормів: на юридичних осіб — 186 150 грн. (50 мінімальних зарплат), на фізичних осіб – підприємців  — 148 920 грн. (40 мінімальних зарплат).

Від редакції

Тож штрафи визначено, позапланові перевірки без попередження дозволено – вперше після тривалої перерви у кілька років. Чи готові виробники, постачальники та торгівельники до впровадження нового закону? «НМ» обов’язково повернеться до цієї теми найближчим часом.

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version