Skip to content

Впадуть чи виростуть ціни під час посту в Дніпрі

Кристина Гришанова

Кристина Гришанова

Впадуть чи виростуть ціни під час посту в Дніпрі. Новости Днепра

Впадуть чи виростуть ціни під час посту в Дніпрі. Новости Днепра

З кожним роком все більше українців тримають Великодній піст (навіть якщо вони не постяться протягом року). Для когось це просто нова мода, хтось робить це за компанію, багато людей сприймають піст як дієту чи можливість налагодити правильне харчування, відмовившись від жирного, а є і ті, хто направду поститься задля фізичного та духовного очищення. Але в будь-якому разі ситуація на ринку у цей період дещо змінюється і вже має сталі тенденції.

Отож, ми врахували досвід попередніх років, ознайомились з прогнозами багатьох експертів у цій сфері та запитали досвідчених продавців на ринках, якими ж будуть «пісні» ціни цьогоріч.

Першими цінники можуть змінити картопля, капуста та морква і за кілька тижнів подорожчати на 30-70 копійок. За ними піднімуть цінову планку і свіжі томати та огірки. Тут рівень подорожчання прогнозувати складніше (їхню вартість утворюють значно більше складових, ціни на які теж наразі нестабільні). Зросте в ціні й теплична зелень, зокрема салати, на 2-3 гривні. Наша улюблена зелена трійця — петрушка, кріп та цибуля – обіцяє тримати стабільність. А от найбільший ціновий стрибок можемо чекати від грибів. Саме їх найчастіше купують як замінник м’яса у піст. Вже за останній тиждень печериці накинули майже гривню.

Що ж буде з цінниками на м’ясо? Може, час брати велику торбу, мчати на ринки та робити м’ясо-сальні запаси? На жаль, стрімкого падіння цін не було ні минулого року, ні раніше. Не прогнозують його ані експерти, ані продавці.

-Не дуже дешевшає, хіба на кілька гривень, хоч і купують люди менше. Але вже ближче до Великодня м’ясо добряче подорожчає. Отож, якщо вмієте правильно зберігати – можете закупити зараз, — радить тітка Наташа, вона за прилавком вже більше двадцяти років.

А от деяка риба стане майже золотою, та чи виконуватиме вона при цьому наші бажання – сумнівно. Попит на рибу — як свіжу, так і свіжоморожену — у піст помітно зростає. Цим користуються постачальники і піднімають ціну — за останні кілька років це вже стало традицією: риба додавала від 5 до 30 гривень за кілограм. Наприклад, минулого року звичайний хек подорожчав у середньому на 12 гривень.

— Зараз модно стало поститись, то люди менше купують молока та сиру, вершки теж гірше продаються, то й скидаємо трохи ціну. Але ж зовсім здешевити – то не буде сенсу й торгувати, — бідкається Інна, яка щотижня возить на міський базар домашню молочну продукцію.

Можливе незначне зниження ціни і на яйця, як це було минулого року. На кілька тижнів вони таки подешевшали на 3-5 гривень за десяток. Та ближче до Великодня ціна стала навіть вищою попередню.

Цінові пісні коливання обіцяють оминути фрукти, що не може не тішити. Та пам’ятаймо, що головне не їсти один одного, як заповідав Любомир Гузар.

 

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: