Skip to content

На Дніпропетровщині щеплення мають лише 30% дітей

Шумская Елизавета

Шумская Елизавета

Головний дитячий позаштатний імунолог департаменту охорони здоров’я Дніпровської облдержадміністрації Ірина Сичова закликає батьків не ризикувати здоров’ям малюків.

Сьогодні, 3 жовтня, в редакції «Нашого міста» пройшла пряма телефонна лінія під час якої Ірина Сичова відповіла на питання, які цікавлять наших читачів та розповіла коли й які саме щеплення треба робити маленьким дніпрянам.

Існує 10 обов’язкових щеплень. В першу добу життя у пологовому будинку малечі роблять щеплення від туберкульозу та гепатиту В.

В перший місяць життя – повтор гепатиту В. А у 2 місяці – правець (столбняк), дифтерія, поліомієліт та гемофільна інфекція (викликає отити, пневманію, менінгіт тощо). У 4 місяці – повтор тих самих щеплень, що й у два. У 6 місяців – кашлюк, дифтерія, правець, поліомієліт та гепатит В.

У річному віці дітям необхідні щеплення від краснухи, кору, паратиту (свинка) та гемофільної інфекції. Наступний етап – у 1,5 року – дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт.

У 6 років — паратит, краснуха, дифтерія та поліомієліт. 7 років – туберкульоз (у тому випадку, якщо реакція на манту була негативна).

У 14 років – поліомієліт (краплі на язик). 16 років – дифтерія та правець.  А далі, з 16 та до 60 років, раз на 10 літ повторювати щеплення проти дифтерії та правцю.

Ірина Сичова наголосила, що ніякої підготовки до щеплення немає. Єдина умова – дитина повинна бути здоровою.

— Усі вакцини є абсолютно безкоштовними та робляться тільки за згодою батьків. Зробити платну вакцинацію можна у приватній клініці, якщо батьки вирішили обрати іншого виробника ліків. Слід зазначити, що виробники вакцин, які пропонують в амбулаторіях є Франція, Корея, Індія та Болгарія.

Спеціалісти прогнозують, що через рік-півтора в області буде спалах дифтерії. Для того, щоб у суспільстві не було жодних інфекцій, треба, щоб 95% населення було з щепленнями. В Дніпропетровській області, як власне, і по Україні, лише 30% дітей його мають. Це катастрофічна цифра.

Якщо дитині не робили жодного щеплення, треба починати з кору, бо в Україні є спалах цього захворювання. Для цього необхідно звернутися  до сімейного лікаря чи педіатра за місцям проживання.

— Слід зазначити, що область повністю забезпечена вакцинами. Вся вакцина надходить в контейнерах з термодатчиками, а термоіндекатор є на кожному флаконі, що дозволяє стежити за скором придатності. Основний склад медикаментів знаходиться в обласній клінічній дитячий лікарні на Космічній. Вакцини не можна придбати в аптеках. Вони є тільки в амбулаторіях, лікарнях та приватних клініках.

Щеплення протипоказані дітям, які мали судоми під час пологів та мають будь-яку неврологічну симптоматику. Живі вакцини, до яких відносяться: туберкульоз, поліомієліт – краплі, кір, правець та краснуха, не можна робити онкохворим, дітям в ВІЛ інфекціями, тім, хто проходить курс хіміотерапії та дітям з комбінованими імунодефіцитами.

Ірина Сичова наголошує, що боятися вакцинації не треба, це звичайна практика в Америці та Європі. За свою тридцятирічну практику вона не пам’ятає жодного випадку, коли б у нашій області від вакцинації постраждала дитина. Останнім часам вакцина надходить невеликими партіями, де перевіряється кожна ампула.

Щоб уберегти здоров’я дітей треба обов’язково робити всі щеплення вчасно. Адже сировитки від небезпечних інфекцій в Україні немає.

Категория: Архив, Новости Днепра, Новости здоровья Днепра

Метки: , , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: