Skip to content

Світло на кожну вулицю Дніпра

Шумская Елизавета

Шумская Елизавета

Освітлені ввечері та вночі вулиці міста — це не тільки красиво та затишно. Це також одна з передумов безпеки. Правоохоронці наголошують: там, де горить світло, вулична злочинність зменшується на 30—50 відсотків. Тож, як у Дніпрі освітлюють вулиці?

Спочатку трохи історії. Комунальне підприємство «Міськсвітло» Дніпровської міської ради у 2016 році відсвяткувало 60-річний ювілей. Створене ще у 1956 році, воно спершу називалося конторою «Дніпросвітло» і мало у своєму підпорядкуванні 15 електромонтерів і два засоби спецтехніки.

Начебто прогрес пішов далеко вперед, але протягом останніх років мережа вуличного зовнішнього освітлення в Дніпрі знаходилася у вкрай занедбаному стані. Майже скрізь використовувалися морально та технічно застарілі ртутні світильники та лампи розжарювання. Давно не мінялося обладнання та оснащення самого підприємства. В основному через відсутність капітальних вкладень.

Це не дозволяло в задовільному стані підтримувати навіть діючу систему, не кажучи вже про впровадження інноваційних, енергоефективних технологій.
Проте за ініціативи міського голови Бориса Філатова міська рада протягом 2016—2017 років звернула увагу на фінансування вуличного освітлення. Його оновлення та оптимізація включені до програми «Безпечне місто».

У 2016 році на освітлення міських вулиць вперше було виділено 44,9 млн грн. Того ж року комунальне підприємство здійснило інвентаризацію мереж, в ході якої було виявлено, що 302 міські вулиці чиновники взагалі «загубили». Завдяки фінансуванню з міського бюджету у 2016 році проклали 191,6 км повітряної лінії (СІП).

Цього року на освітлення міста витратять близько 80 млн грн. Значна частина цієї суми – 50 млн грн — направлена на освітлення вулиць з нуля. Буде прокладено ще 371 км повітряної лінії. Також у Дніпрі замінять близько 36 тисяч ламп та 10 365 ліхтарів.

Під контролем КП «Міськсвітло» і приватний сектор. У 2016 році на 239 вулицях уже зробили оснащення для освітлення, у 2017-му планується освітити ще 600. Цього року вперше було проведено освітлення на вулицях Герцена, Грудневій, Довженка, Крамничій, Лебедєва-Кумача, Металургійній, Олімпійській, Сподівань. Раніше вони взагалі не освітлювались.

Ще одна новинка цього року. Тепер слідкувати за роботою мереж зовнішнього освітлення будуть в онлайн-режимі. Для цього встановлено спеціальну LED-панель.

-Сьогодні ми створили повну інтерактивну онлайн-карту міського освітлення, яку диспетчер бачить на стодюймовому світлодіодному екрані, — розповів журналістам директор КП «Міськсвітло» Дмитро Костогриз. — У ньому є всі 490 операційних шаф, оснащених терміналами для передачі інформації за допомогою системи GSM до диспетчерської служби. Таким чином, диспетчер у режимі онлайн бачить, де світло є, де воно не увімкнулося, а де, можливо, обірвано лінію. І може негайно реагувати.
У 2017 році буде виконано також реконструкцію вуличного освітлення на Південному мосту.

Планується встановити 128 сучасних LED-світильників та здійснити заміну СІП-кабелю. Капітальний ремонт вуличного освітлення тут не робили з початку будівництва. А встановлення енергозберігаючих світильників дозволить також суттєво заощадити бюджетні кошти.

Та основна стратегія міської ради в зазначеному питанні – це встановлення максимально енергозберігаючих ламп та LED-світильників. Адже відомо, що головними проблемами старих ламп були непереносимість перепадів напруги та витрачання великої кількості електроенергії. Новий тип освітлення вже встановлено на ж/м Фрунзенський, частково в Соборному районі міста та у Таромському — всього на 21-й вулиці Дніпра. Значить, і вони стануть ще більш сучасними і світлими, а місто в цілому – безпечнішим.

Цифри та факти

На сьогоднішній день мережа вуличного освітлення Дніпра включає в себе:
— Кабельно-повітряна мережа – 2224,6 км.
— Кількість вулиць, що обслуговуються, – 1972 од.
— Шафи керування зовнішнім освітленням – 578 од., з них у роботі 508 одиниці (88%).
— Електричні лічильники – 502 од., з них диференційовані за часом доби – 454 од. (90%).
— Кількість світильників — 62 790 од., з них не в робочому стані 2536 од. (4%).

 

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: