Skip to content

Як перехитрити спеку

Юлия Бабенко

Юлия Бабенко

Літо в розпалі. На вихідні синоптики обіцяють дніпрянам до +36… Починається справжня спека, яку більшість людей переносить важко. Організм страждає не лише від високої температури, а й від продуктів, що влітку псуються надзвичайно швидко. Та з будьякої ситуації є вихід. Корисні поради з цього приводувід головного лікаря Дніпровського міського центру здоровя Алли Толчинської. Їх вісім, і всі вони прості.

1. Не перебувайте тривалий час на вулиці. Особливо діти та люди похилого віку. Переносьте важливі справи на ранок або вечір. Старайтеся весь час знаходитися у затінку.

2. Приділяйте увагу питному режимупийте часто, краще просту очищену воду, несолодкі компоти, холодний чай. Забудьте про спиртні напої.

3. Вживайте низькокалорійну їжу, віддавайте перевагу фруктам та овочам.

4. Звертайте увагу на терміни та умови зберігання мясних та молочних продуктів.

5. Не купуйте продукти харчування на стихійних ринках.

6. Носіть одяг та головні убори з натуральних тканин.

7. Провітрюйте та кондиціонуйте приміщення. Різниця між температурами на вулиці та у кімнаті, де працює кондиціонер, не повинна перевищувати 5—7 градусів.

8. Жінкам рекомендується використовувати мінімум косметики.

Правила безпечної засмаги

Відомо, що під дією ультрафіолету в організмі виробляється вітамін D, проте, щоб не нашкодити здоровю, сонячні ванни потрібно приймати правильно, — нагадує Алла Валеріївна. — Найкращий час для засмагизранку до 11.00 і ввечері після 16.00. Головне правило безпечної засмагине поспішати. Бажання отримати все й одразу призводить до опіку. Замість рівної красивої засмаги ви отримаєте почервоніння, сухість, температуру і подальше лущення. Важливо контролювати тривалість першого перебування під променями. Чим світліша шкіра, тим менше часу проводьте на пляжі. Почніть з 10—20 хвилин, поступово збільшуючи тривалість. Максимально агресивна засмагана мокре тіло. Після купання шкідливо одразу відпочивати на сонці. Не можна засмагати на голодний шлунок та одразу після їжі. На пляжі не забувайте про головні убори. Пийте більше рідини, але не алкоголь, бо він може стати причиною сонячного дерматиту. Слідкуйте за своїм самопочуттям і не допускайте перегрівання.

Кому на сонце взагалі не можна

Це люди з пухлинами, захворюваннями щитовидної залози, цукровим діабетом, гіпертонією. Перед походом на пляж треба проконсультуватися з лікарем всім, хто має хронічні захворювання.

Перша допомога при сонячному опіку

Звичайно, цього не треба допускати, — наголошує Алла Толчинська. — Та коли вже таке трапилось, перш за все необхідно охолодити шкіру. Обовязково прийміть прохолодний душ, але не холодний і не гарячий. Можна теплу ванну з вівсяним або ромашковим відваром. Краще не використовувати косметичні засобице додатковий стрес для обпаленої шкіри. Після водної процедури обережно промокніть тіло мяким рушником. Допоможе знеболювальний препарат. Для зменшення запалення, болю і швидкого загоєння пошкодженої шкіри можна скористатися спеціальними медичними засобами. В жодному разі не обмазуйтесь сметаною, олією, спиртом, мазями, не призначеними для допомоги при опіках. Це може призвести до інфікування шкіри.

Оскільки через сонячний опік організм переживає сильний стрес, протягом дня краще дотримуватися постільного режиму. Пийте більше рідини. Найкращі в цьому випадку негазована мінералка, зелений чай, морс, йогурт, з їжіфруктові або овочеві салати, заправлені олією, і супи.

Якщо на шкірі зявилися пухирі, в жодному разі не чіпайте їх, не займайтесь самолікуванням. Негайно зверніться до найближчого травмпункту. До лікаря поспішайте й за будьякого погіршення стану.

А тим часом

На Дніпропетровщині офіційно працюють 13 пляжів.

Безпечно купатися можна зокрема у Дніпрі, Кривому Розі, Нікополі, Новомосковську

Про це повідомив начальник управління цивільного захисту Сергій Коваленко. І нагадав, що зазвичай люди гинуть на воді не через незнання правил безпеки, а через нехтування ними. Лише один відсоток від загальної кількості загиблих тонуть на офіційних пляжах, рештана диких.

З 13 офіційних пляжів області по три відкриті у Дніпрі та Кривому Розі, два — у Верхньодніпровському районі, по одному – в Нікополі, Новомосковську, Павлограді, Кам’янському та Зеленодольську, — сказав він. — Пляжі готуємо до сезону ще з весни. Водолази обов’язково проводять обстеження дна, перевіряють, чи достатня глибина водойми та чи не занадто сильна течія. Напередодні літа на офіційному пляжі також беруть проби води — цю процедуру повторюють постійно. Весь купальний сезон чергують рятувальники.

Уникнути харчових отруєнь просто

Відомо, що через високу температуру повітря підвищується інтенсивність розмноження шкідливих бактерій. До організму людини вони можуть потрапити з їжею та викликати отруєння. Тож основне із завдань уліткувберегтися від отруєння.

Для цього в першу чергу слідкуйте за гігієною рук. Перед їдою обовязково мийте чи принаймні протирайте їх вологими спиртовмісними серветками.

Не пийте сиру водулише кипячену, фільтровану або мінеральну.

Овочі, фрукти та зелень, придбані будьде, мийте обовязково.

У спеку відмовтесь від вуличної їжі, оскільки недобросовісні реалізатори можуть нехтувати правилами дезінфекції посуду та столових приборів.

В разі прояву симптомів отруєння потрібно одразу звернутися до лікаря. Дніпровська міська інфекційна лікарня знаходиться за адресою: вул. Канатна, 17.

Рецепти із конверта

Якщо вжалить бджола, допоможе сіль і оцет

Такий народний засіб рекомендує наша читачка Любов Пилипенко.

«Влітку, коли ми проводимо більше часу на свіжому повітрі, близько біля квітів або фруктів, ризик бути вжаленим значно збільшується, — пише вона. – Я давно помітила, що найчастіше бджоли та оси жалять, коли опиняються у небезпечній ситуації. Переважно, коли їх випадково затискають або намагаються зловити. Не гаючи часу, дістаньте жало за допомогою пінцета, місце укусу продезінфікуйте. Я роблю це за допомогою перекису водню. Після чого до ранки прикладаю тампон з розчином солі, оцту або марганцівки».

Шановні читачі! Якщо ви знаєте перевірені часом народні методи боротьби з хворобами, надсилайте їх на електронку:

[email protected]

Категория: Архив, Новости Днепра, Особое мнение

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: