Skip to content

Унікальна виставка «Сталінська голгофа» відкрилася у Дніпрі

Марианна Стец

Марианна Стец

В холі Дніпропетровської облдержадміністрації відкрилася виставка архівних документів «Сталінська голгофа», присвячена жертвам репресій тоталітарного  режиму кінця 1930-х років

Тут можна побачити 47 копій документів з реальних карних справ з архівів силових структур СРСР. За кожним із них – знівечені людські долі.

— Під час найстрашнішого періоду – 1937-1938 років – на території області репресій зазнали майже 11% населення, більшість із них стратили. Під каток режиму потрапив кожен дев’ятий мешканець Дніпропетровщини. За даними архівів СБУ, в області кожного дня розстрілювали близько п’ятдесяти людей, — розповіла головний науковий співробітник державного архіву Дніпропетровської області Ніна Киструська.

Репресії зачепили майже кожну українську родину, вважає голова Дніпровського товариства політичних в’язнів та репресованих Іван Дремлюга. 

— Людей хапали ні за що і розстрілювали. Головна причина таких жахіть була в тому, що тоталітарний режим намагався ствердити свої ідеали. І хто з цим не погоджувався, або був змушений тікати, або його репресували, — зазначив Іван Дремлюга.

Виставку можна буде відвідати до 26 травня.

Фото Андрія Батозського

Категория: Новости Днепра, Новости Культуры Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: