Skip to content

Як вберегтися від кишкових інфекцій

Марианна Стец

Марианна Стец

Аби убезпечити себе від кишкових інфекцій, кількість яких у спекотний період збільшується на третину, головний позаштатний інфекціоніст департаменту охорони здоров’я міської ради Володимир Чумак радить дотримуватись правил особистої гігієни і вживати якісні продукти.

— Підвищена температура повітря завжди сприяє розвитку шкідливих бактерій та їхніх токсинів у різних продуктах, — звертає увагу він. – Уже цього року на Дніпропетровщині зафіксовано 16 випадків харчових отруєнь, викликаних вживанням домашньої консервації. А перше правило здоров’я в цей період дуже просте — свіжі, добре вимиті продукти, якщо це м’ясо і риба — вони мають пройти термічну обробку.

Небезпечними токсикоінфекціями є ботулізм, сальмонельоз, дизентерія, стафілокок та гепатит А. Через їжу можуть передаватися такі захворювання, як: дизентерія, сальмонельоз, ботулізм, стрептококові і стафілококові харчові інфекції. Часто спеціалісти стикаються з випадками харчових отруєнь, що спричинені токсинами деяких видів стафілокока. Ці бактерії активно розмножуються при звичайній кімнатній температурі на різноманітних харчових продуктах, що не підлягають перед споживанням термічній обробці, а це, зокрема, тістечка з кремом, молочні продукти, паштети, вінегрети.

Інфекція може передаватися через брудні руки. А купувати на стихійних ринках консервацію, домашні ковбаси, паштети, в’ялену та копчену рибу небезпечно навіть для життя. Бактерії ботулізму знаходяться у землі, тому овочі теж можуть бути заражені, а закриваючи їх у банку, сприяємо виділенню токсинів. Часто на ботулізм хворіють через вживання диких грибів — люди нерідко плутають бліду поганку з сироїжками чи шампіньйонами. Та навіть неотруйні гриби можуть завдати шкоди здоров’ю, оскільки вони, як губка, поглинають усі шкідливі речовини, особливо, якщо ростуть поблизу дороги.

Симптоми харчових отруєнь

Через годину-дві після попадання в шлунок мікробів і їхніх токсинів з’являється нудота, пронос, блювота, болі в області кишечнику та шлунка, головний біль, озноб, ломота в м’язах і підвищена температура тіла.

Правила, які допоможуть уникнути біди

  1. Перед приготуванням їжі завжди мийте руки. Посуд після приготування в ньому риби або м’яса ретельно мийте гарячою водою з миючими засобами.
  2. Дотримуйтесь достатнього температурного режиму і часу при приготуванні їжі.
  3. Не вживайте продукти, які мають зіпсований вигляд, неприємно пахнуть.
  4. При закупівлі продуктів звертайте увагу на терміни їхньої реалізації. Зберігайте продукти, що швидко псуються, в холодильнику.
  5. Не купуйте продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.
  6. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання вони мають проходити вторинну термічну обробку. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати двох годин.
  7. Не беріть із собою в дорогу продукти, що швидко псуються: ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші, які потребують охолодженого зберігання.
  8. Перед вживанням овочів, фруктів та ягід добре промивайте їх питною водою, а перед тим, як дати дітям, — обдайте окропом.

Якщо виникла підозра на отруєння, не займайтесь самолікуванням, а негайно звертайтесь до лікаря.

Препарати для хворих на гемофілію

У департаменті охорони здоров’я запевнили, що річна потреба в медикаментах пацієнтів із таким діагнозом у регіоні забезпечена на сто відсотків.

Відомо, що гемофілія передається у спадок від матері до сина, носіями є дівчата. Хвороба викликає спадковий дефіцит фактора згортання. Найменша травма викликає кровотечі, гематоми. Тому таким пацієнтам вкрай важливо своєчасно приймати препарати. Цього року на них із держбюджету виділено близько восьми мільйонів гривень і додаткові півтора з бюджету обласного.

Донорська кров врятує життя 800 дітей

Акція «Здай кров дітям», яку проводять обласна дитяча клінічна лікарня, обласна станція переливання крові та волонтери, триватиме до 24 травня. Зібрану кров передадуть в дитячі медзаклади області, що врятує життя майже 800 малюків.

Усіх бажаючих здати кров чекають за адресою: пр. Богдана Хмельницького, 17 (колишня вул. Героїв Сталінграда), обласна станція переливання крові. Прийом донорів – з 8.00 до 13.00. Більше інформації по тел.: (056) 745-23-82, 745-30-56.

Юлія БАБЕНКО

 

Категория: Новости Днепра, Новости здоровья Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: