Skip to content

З 11 квітня Криворізька ТЕС припиняє роботу

Юлия Мухина

Юлия Мухина

Криворізька теплова станція може припинити свою роботу вже 11 квітня через відсутність вугілля.

Про це на своїй сторінці в Фейсбуці повідомив в. о. голови  ГП «НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук.

«Друзі, я завжди намагаюся писати коротко, але тут так не вийшло.

 

 

По-перше, інформація про роботу чи відключення тих чи інших об’єктів енергосистеми міститься у довідці про роботу ОЕС України, яку ми регулярно публікуємо на сайті Укренерго.

 

По-друге, диспетчер Укренерго дійсно надав команду на зупинку Трипільської ТЕС відповідно до графіку навантажень, що був розроблений ДП «Енергоринок». Тобто, ТЕС зупинена не в екстреному порядку за наказом диспетчера, а у робочому режимі на виконання графіка навантажень енергосистеми.
Трипільська ТЕС вирішила припинити виробництво електроенергії внаслідок низьких запасів антрацитового вугілля на складах, і ситуація у енергосистемі дозволяє це зробити. Опалювальний сезон завершено, отже станція може припинити генерацію без відчутних наслідків для споживачів регіону. Тож, Трипільська ТЕС подала до ДП «Енергоринок» заявку з ознакою готовності роботи станції складом нижче мінімального протягом доби. Енергоринок цю заявку прийняв та врахував при формуванні графіку роботи ОЕС. Диспетчер НЕК «Укренерго», отримавши графік з нульовим навантаженням Трипільської ТЕС, дав стандартну команду на зупинку енергоблоків станції.

Аналогічна ситуація має місце на Зміївській ТЕС та Криворізькій ТЕС, які також працюють на вугіллі антрацитової групи. Ці станції також технологічно готові до припинення генерації електроенергії. 3 6 квітня планується зупинка Зміївської ТЕС, орієнтовно з 11 квітня (після завершення опалювального сезону в регіоні) – Криворізької ТЕС.

 

Підкреслю, що технологічна можливість зупинки «антрацитових» енергоблоків ТЕС після завершення опалювального сезону була опрацьована нами спільно з генеруючими компаніями та Міненерговугілля на виконання доручення, наданого нам на нараді у віце-прем’єр-міністра України Володимира Кістіона 30 березня 2017 року. Ми ретельно прорахували усі аспекти стійкості енергосистеми, спільно з генеруючими компаніями розробили план безаварійного відключення енергоблоків, та наразі повністю готові до сценарію з «відключенням» блоків, що працюють на вугіллі антрацитової групи.

Об’єднана енергосистема України працює в сталому режимі, ситуація повністю контрольована. Пікові навантаження покриваються за рахунок генерації блоків ТЕС, що працюють на вугіллі газової групи, а також ГЕС та ГАЕС. Запаси вугілля зростають і на сьогоднішній день становлять (разом з ТЕЦ) 1 млн. 406 тис. тонн для марки Г та 499 тис. тонн антрациту.

 

Період вимушеного простою енергетики планують використати для накопичення вугілля до початку літнього максимуму навантажень в енергосистемі, а також для виконання ремонтів.
У разі виникнення позаштатної ситуації в ОЕС України енергоблоки будуть оперативно включені в роботу».

Нагадаємо, минулої ночі припинила роботу Придніпровська ТЕС також через нестачу вугілля.

Категория: Новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: