Skip to content

У Дніпрі підтвердили діагноз «сказ» у жительки Солонянського району

Юлия Бабенко

Юлия Бабенко

Про це повідомила завідуюча відділенням особливо небезпечних інфекцій Дніпропетровського обласного центру Галина Шамичкова

Вона зазначила, що експертизу проводив «Український центр з контролю та моніторингу захворювань Міністерства охорони здоров’я України».

«Наші колеги  підтвердили діагноз «сказ» у мешканки  Солонянського району Дніпропетровської області, яка у лютому заразилася від нещепленої домашньої тварини, — прокоментувала вона. – В свою чергу домашня тварина контактувала з дикою твариною — з лисицею. Постраждала особа  за антирабічною  допомогою не зверталася. Це вже четвертий випадок сказу, який зареєстровано серед населення області  з 2015 року, після 25- річної «перерви». На жаль, поточний рік продовжує невтішну статистику»

Фахівці  обласного лабораторного центру спільно з ветеринарною службою проводять комплекс протиепідемічних та протиепізоотичних  заходів у зоні винекнення проблеми. І нагадують, що сказ не лікується. Єдиним способом попередження розвитку захворювання у покусаних є профілактичні заходи. Врятувати життя людини можна лише за допомогою профілактичних щеплень.

Запобігти поширенню сказу можливо при дотриманні таких правил:

— щорічно прищеплювати проти сказу домашніх та свійських тварин, мисливських собак;

— не провокувати тварин на укуси: не намагатися годувати, надавати допомогу невідомим бездомним тваринам, дражнити їх;

— уникати скупчень бездомних собак і контактів з дикими тваринами;

— при укусі твариною негайно звернутись за антирабічною допомогою до травматологічного пункту, для проведення первинної обробки рани та проходження курсу лікувально-профілактичної імунізації.

За твариною, що нанесла покуси, фахівцями ветеринарної служби встановлюється спостереження  протягом 10 днів .

 

Юлія Бабенко, фото автора

 

 

Категория: Новости Днепра, Новости здоровья Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: