Skip to content

Уникнути переохолодження та обмороження не складно, — експерт

Юлия Бабенко

Юлия Бабенко

Завідувач відділенням інтенсивної терапії політравми Дніпропетровської лікарні ім. Мечникова Ігор Йовенко розповів, як це зробити правильно.

«Серед симптомів обмороження – втрата чутливості шкіри, відчуття поколювання та пощипування, побіління шкіри, нагадав він. — У важчих випадках – волдирі, які з’являються після зігрівання, потемніння та відмирання шкіри. При обмороженні ні в якому разі не можна розтирати уражене місце снігом або рукавичкою. Так можна легко нанести шкоду шкірі — через мороз у ній погіршується кровопостачання, вона стає дуже вразливою. Не слід й активно масажувати кінцівки, гріти їх біля каміну чи дуже гарячою водою. Це може викликати відмирання тканин».

При легкому обмороженні можна зігріти уражену ділянку ледь теплою водою. Обгорнути уражену частину тіла сухою теплою матерією і дати їй зігрітися поступово. Треба пити більше теплих напоїв – це дозволить нормалізувати температуру тіла та покращити циркуляцію крові. Підійдуть чай, молоко чи бульйон, але ні в якому разі не алкоголь.

Якщо ви помітили серйозні зміни шкіри або велику ділянку ураження, відчули сильний біль – негайно зверніться до лікарні. Обов’язковий візит до медзакладу, якщо навіть незначне обмороження отримала дитина або літня людина.

Отримати переохолодження та обмороження можна навіть за плюсової температури та невеликого морозу. Цьому сприяють висока вологість та вітряність. Тож не варто розслаблятися та давати підступній погоді шанс нашкодити вашому здоров’ю. Тепло одягайтеся, носіть просторе взуття та відмовтеся від алкоголю.

«Одягайтеся багатошарово — так тепло краще зберігатиметься, — сказав Ігор Йовенко. — Обирайте просторий одяг, який не заважає циркуляції крові. Рукавички та взуття не повинні тиснути. Обов’язково носіть шапку та шарф. Щоб допомогти організму краще переносити сирість та холоди, слід дати йому енергію. Харчуйтеся поживно, проте не переїдайте. Перед виходом на сильний мороз, випийте гарячий чай з лимоном. Бажано змастити обличчя і руки захисним жирним кремом».

На морозі не можна палити, адже це викликає спазм капілярів кінцівок. Не варто «зігріватися» алкоголем. Він розширює судини, збільшує тепловіддачу та сприяє переохолодженню.

Юлія Бабенко

 

Категория: Новости Днепра, Новости здоровья Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: