Skip to content

Знай наших: 10 українських винаходів 2016 року (ФОТО)

Юлия Мухина

Юлия Мухина

Протягом цього року в Україні зробили понад 20 винаходів. Значна частина їх стосується медицини . Творцями винаходів стали здебільшого молоді спеціалісти з технічною освітою.

Gazeta.ua пропонує добірку найвизначніших винаходів і пристроїв українців у 2016 році.

Екзоскелет

22-річний українець Антон Головаченко створив унікальний пристрій для людей із проблемами руху. Винахід називається UniExo — це роботизований екзоскелет, за допомогою якого можна реабілітуватися після переломів і паралічу кінцівок. Нещодавно UniExo виграв у конкурсі Silicon Valley Robotics у Каліфорнії.

Спочатку Антон створив екзоскелет для своєї бабусі, у якої паралізувало руку, щоб не тільки рухати рукою, але й реабілітувати її. Для розробки ідеї та її реалізації Антону знадобилося 10 місяців. Натхнення черпав із фільму «Залізна людина».

Екзоскелетом управляють за допомогою нейрошлема або нейробраслетів. Програма, розроблена Головаченком, підлаштовується під потреби людини і допомагає їй рухатися. У перспективі екзоскелет може замінити стаціонарне медичне обладнання для засобів пересування.

Особливість екзоскелета в тому, що він працює за допомогою мобільного додатка і дорогі деталі на ньому видруковані на 3D принтері. Через це він в кілька разів дешевше, ніж інші світові аналоги.

 

Глухі можуть чути музику

Віталій Потапчук створив безкоштовний додаток BeWarned для глухих та людей зі слабким слухом. Додаток розпізнає музику, небезпечні звуки і допомагає спілкуватися. Платформа BeWarned об’єднала 4 технічних асистента для глухих: Sound Monitor, Connect, Emergency Call і Dance.

Sound Monitor вирішує проблему безпеки: визначає загрозливі звуки (крик, звук сигналу автомобіля, гавкіт собаки, сирена). У разі небезпеки додаток попереджає користувача вібрацією і спалахом.

Connect дозволяє людям з проблемами слуху спілкуватися: конвертує текст в мову і навпаки. Також можна підготувати і зберегти текст заздалегідь, що може стати в нагоді для походу до лікаря або магазин.

Emergency Call дозволяє користувачеві викликати на допомогу, коли він знаходиться в небезпечній ситуації: додаток визначить місцезнаходження людини без доступу до інтернету.

Dance допомагає відчути музику, завдяки конвертації її у вібрацію, світлові сигнали і пульсацію візуального еквалайзера.

«Розумні» кросівки

18-річний студент Роман Лановий із Вінниці став автором вітчизняних «розумних» кросівок. Він приладнав масажер, підігрів і навігатор до звичайних кросівок. Крім того, вони самі зашнуровуються.

Хлопець надихнувся фільмом «Назад у майбутнє», де головний герой мав аналогічні кросівки. Над своїм винаходом Роман працював три роки.

Лановий вмонтував у взуття електродвигуни, які можуть робити масаж, датчики температури й нагрівальні елементи. Біля шнурків вшиті повітряні камери й компресор. Вони фіксують ногу у взутті. Усі пристрої — на літієвих акумуляторах, розташованих у підошві. Кросівки підзаряджаються під час ходьби. Коли підошва торкається землі, штовхається маленький важіль. Чим більше людина рухається, тим краще працює взуття.

Також керувати кросівками можна зі свого телефону: спеціальна програма відображує екрані телефону температуру у взутті. Її можна змінити або задати діапазон комфортної. Так само затягують шнурки та запускають вібромасажер.

Крім того, кросівки можуть самі «довести» свого господаря до потрібного місця — хлопець обладнав взуття навігаційною системою й датчиком перешкод. Для цього потрібно надиктувати на телефон адресу, і кросівки «доведуть» до пункту призначення.

«Ловці» снів

Українці створили пристрій для керування снами. Він має назву Luciding і здатний зробити сни усвідомленими. Зовні виглядає як звичайна пов’язка на голову.

Лягаючи спати, людина повинна уявити, яку ситуацію хоче пережити і надіти на голову пов’язку. На внутрішній поверхні розташовані 4 датчики-електроди, які стежитимуть за активністю головного мозку. Вони визначать, коли у людини настане фаза швидкого сну. У цей момент пристрій включиться і надішле мозку 30-секундний електричний сигнал на частоті 40 герц. Цей сигнал дозволить зрозуміти, що ви уві сні, але сприймаєте його свідомо. Зараз стартапери шукають інвесторів і збирають перші відгуки на прилад. Пристрій вже вразило розробника соцмережі «Вконтакте» Павла Дурова і одного із засновників Google Джека Левіна.

Робот-нянька

Студент Вінницького національно технічного університету Дмитро Кривий створив робота-няню. Пристрій подає прикутій до ліжка людині чай, ліки чи пульт від телевізора. Також вимірює тиск, аналізує рухливість, та запам’ятовує інформацію про стан здоров’я хворого.

Винахідник розповів, що створив робота-няньку за кілька місяців, щоб допомогти своєму скаліченому другові, який випав з вікна 8 поверху — створив йому доглядальницю.

Робот управляється рухами хворого. Спеціальний механізм кріпиться до руки. Він передає інформацію до робота, той в свою чергу повторює рухи людини: приносить чашку чи подає ліки.

У комплекті з роботом розроблений спеціальний ремінь проти пролежнів для паралізованих людей.

Пристрій, що відновлює моторику

Українець Олександр Шумський створив медичний прилад, що допомагає людям відновити дрібну моторику паралізованої руки після травм мозку та інсультів. За допомогою нього людина може самостійно одягатися, обслуговувати себе і виконувати інші рутинні завдання. Крім того, винахід сприяє відновленню зв’язок мозку з паралізованою рукою, щоб реабілітація пройшла швидше й ефективніше.

Пристрій дає можливість рухати симетрично двома руками або використовувати працюючу руку як джойстик для управління іншою рукою. На здорову руку надягають рукавичку з сенсором, який зчитує рухи вказівного пальця — і коли той згинається, посилає Bluetooth-сигнал рукаву на непрацюючій руці.

Такі вправи допомагають мозку відновити зв’язок з паралізованою рукою, щоб функції загиблих клітин на себе взяли інші.

«Розумне» яйце

Українські розробники створили гаджет для кухні — HelloEgg.

Це кухонний асистент на голосовому управлінні. Він може допомогти людям готувати здорову їжу, економити на ресторанах, допомагати вирішувати побутові проблеми та просто розважати, поки людина стоїть біля плити. У нього вбудовано безліч таймерів, які застрахують кулінарів-початківців від пригорілих страв.

Пристрій виглядає як яйце з дисплеєм на маківці, на який транслюються покрокові відео з приготування різних страв. А ще він уміє підтримувати бесіду завдяки вбудованому штучному інтелекту та підморгує єдиним електронним оком.

При бажанні з HelloEgg можна поговорити про будь-які теми чи транслювати музику зі Spotify та інших музичних сервісів, а також новини, прогноз погоди тощо.

Бот, що реєструє документи

Telegram-бот вміє самостійно реєструвати бізнеси: перевіряє назву компанії, підказує КВЕДи, допомагає вибрати систему оподаткування і запитує фото-скани документів клієнта. Його створили для допомоги юридичним компаніям- цілодобовий помічник.

Переваги бота перед рядовим юристом в тому, що він не хворіє, не помиляється, знаходиться на зв’язку в режимі 24/7 і може розмовляти мовою компанії — характер і модель спілкування з клієнтом можна «виховати» відповідно до цінностей роботодавця.

Крім виконання основних робочих завдань, бот вміє жартувати і креативно відповідати на нестандартні питання.

Батарейка, яка працює 12 років

Українські вчені на чолі з кандидатом технічних наук Владиславом Кисельовим створили джерело електрики, розраховане на 12 років роботи. За словами розробників, батарейка працює рік і чотири місяці, її сила струму в тисячу разів більша, ніж в американського аналога.

Для створення такої батарейки використали природні властивості тритію (один з ізотопів водню) випромінювати електрони, який не є небезпечними для людини. Замість сонячної батареї взяли так звану паливну комірку (електрохімічний пристрій).

Окрім того, батарейка не тримає енергію, а виробляє її. Термін її роботи обумовлений періодом напіврозпаду тритію. Розрахунки показують, що на основі закладених в ній ідей можна створити екологічно чисту електростанцію майбутнього.

Кіберрукавичка

Українці виготовили рукавичку з технологією V-Touch, призначену для освоєння не лише у віртуальному світі. Розробку можна застосовувати і для сфери медицини чи освіти. У повсякденності її можна використовувати для управління побутовими приладами. Припускають її застосування в діагностиці та реабілітації травм, відновлення рухливості кінцівок.

Вона розпізнає дрібні рухи кінцівок, синтезує механічні реакції головного мозку. Система дозволяє буквально помацати і відчути реальність предметів, фактуру, обсяг.

У проект розробники інвестували $30 тис., і її прототип завершений майже на 80%. Вирішується питання з патентом.

Категория: Новости Днепра, Новости Культуры Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: