Skip to content

Що робити, якщо пропущені строки оформлення спадщини?

Юлия Мухина

Юлия Мухина

Відповідно до ст. 1268 Цивільного кодексу України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього кодексу, він не заявив про відмову від неї. Згідно зі ст. 1270 Цивільного кодексу України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно зі ст. 1272 Цивільного кодексу України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини. Відповідно до ст. 1297 Цивільного кодексу України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов’язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Отже, якщо ви пропустили строк для прийняття спадщини. На підставі положень ст. 1268 Цивільного кодексу України вам слід звернутись до нотаріуса для отримання свідоцтва про право на спадщину. Якщо нотаріус відмовить у його видачі, тоді потрібно вимагати, щоб він видав постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії. Коли нотаріус видасть таку постанову, необхідно буде звернутись до суду з позовом про визначення додаткового строку для прийняття спадщини. У разі, якщо у вас відсутні правовстановлюючі документи на майно, необхідно звернутись до суду з позовом про визначення додаткового строку для прийняття спадщини та визнання права власності на спадкове майно.

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: