Skip to content

У Дніпрі обговорили питання увічнення пам’яті Олександра Поля

Людмила Гейко

Людмила Гейко

У приміщенні міської ради відбувся круглий стіл на тему: «Олександр Поль і питання увічнення його пам’яті в місті Дніпро»

У ньому взяли участь директор департаменту гуманітарної політики міськради Геннадій Глядчишин, начальник управління культури департаменту гуманітарної політики міськради Євген Хорошилов, головний архітектор Дніпра Дмитро Волик і провідні історики міста.

Олександр Поль – одна із ключових постатей історії Дніпра. Деякі науковці називають його Колумбом Придніпров’я. Завдяки відкриттям і діяльності видатного українського дослідника-археолога та краєзнавця наше місто сформувалося як потужний індустріальний центр. Його краєзнавчі дослідження лягли в основу історичного музею імені Д. І. Яворницького. У ХІХ столітті Поль здійснив інвестиційний прорив, що змінив історичний розвиток південно-східної України.

Сьогодні мало жителів нашого міста і країни знають про цю видатну людину. Під час круглого столу його учасники обговорили питання визначення місця поховання Олександра Поля і запропонували заходи, які дозволять містянам дізнатися більше про життя і діяльність видатного краєзнавця.

– Ця людина фактично змінила наш регіон, – зазначив кандидат історичних наук Іван Кочергін. – Поль жив у ХІХ столітті. Належав до дворянського стану. Однак опікувався не тільки ним, а всім населенням губернії. Через свою активну громадянську позицію був задіяний в усіх сферах життя суспільства. Завдяки йому місто перетворилося на потужний економічний і культурний центр… На мою думку, одного пам’ятника йому в Дніпрі замало. Варто зробити меморіал.

Старший науковий співробітник, завідувач відділу історичного музею імені Д. І. Яворницького Валентина Лазебник розповіла, що у 1987 році в міську раду надійшла перша пропозиція увічнити пам’ять Олександра Поля. Одним із головних завдань було виявлення місць, пов’язаних з його іменем.

У 1996 році у Севастопольському парку розпочалося будівництво Церкви адвентистів сьомого дня. Під час цих робіт будівники знайшли склеп з останками поховання та звернулися до історичного музею з проханням пояснити, що то було. Історики вирішили, що деякі з цих останків могли належати Полю. Однак експерти визначили, що це не так. А в 1997 році було створено групу з питань благоустрою Севастопольського парку. Одним із її завдань було визначення місця поховання краєзнавця. Визначили, що Поля поховали в районі Лазаревської церкви, де приблизно 160 років тому було Севастопольське кладовище.

– Найголовніше наше завдання – підтвердити місце поховання Поля, – підкреслив начальник управління культури департаменту гуманітарної політики міськради Євген Хорошилов. – Друге завдання – розробити перелік заходів з канонізації цієї унікальної особистості. Плануємо проводити лекції та інші просвітницькі заходи для городян. Створюватимемо і наукові відеоролики, присвячені Олександру Полю. А на місці його могили встановимо пам’ятник.

Маріанна Стець, фото автора

Категория: Новости Днепра, Новости Культуры Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: