Skip to content

Вибори в об’єднаних місцевих громадах: на Дніпропетровщині підбили підсумки

Nataliya Adamovich

Nataliya Adamovich

11 та 18 грудня на Дніпропетровщині вперше пройшли місцеві вибори в об’єднаних територіальних громадах. Про їх перебіг, зокрема недоліки та зафіксовані порушення, розповіли координатор Громадянської мережі «Опора» в області Вадим Головченко та довготерміновий спостерігач мережі Юлія Лисенко.

«Всього у нас 18 територіальних громад, 11 грудня вибори пройшли у трьох з них — Аульській, Божедарівській та Криничанській Криничанського району, 18-го — у 15-ти інших, — повідомив Вадим Головченко. — Переважно це віддалені громади на межі Донецької та Запорізької областей».

18 грудня у 286 населених пунктах обирали депутатів сільських та селищних рад, балотувалися на ці посади більше тисячі кандидатів, також обирали 15 сільських та селищних голів, балотувалися 72 кандидати.

З державного бюджету на проведення виборів було виділено 2 мільйони 164 тисячі гривень, мали право голосу 86 тисяч 224 виборців. Явка 18 грудня склала 40-50 відсотків, кількість тих, хто прийшов на вибори, на різних дільницях коливалась. Десь було 18,5 відсотків, а були такі, де кількість досягала 85 відсотків — переважно це маленькі виборчі дільниці, до 300 жителів.

Цікаво, що переважна більшість сільських та селищних голів, які обрані на цих виборах, і раніше очолювали громади. З 18 громад — таких 14.

«З новообраних тільки одна — вчителька, самовисуванець з Гречаноподівської громади», — уточнив Вадим Головченко.

13 з обраних голів — самовисуванці, 5 — представники однієї з політичних партій.

«Це свідчить про високий рівень недовіри виборців до політсил», — вважає він.

Щодо порушень, найпоширенішою стала агітація у день виборів безпосередньо на виборчих дільницях (Томаківська, Васильківська, Божедарівська, Аульська громади). Все це фіксувалося спостерігачами відповідно до законодавства, заяви передавалися до поліції.

«У Новолатівській сільській раді Широківського району вибори у двох округах визнані недійсними, оскільки виборча комісія видавала виборцям бюлетені не з тими кандидатами, — уточнив сказав Вадим Головченко. — У Васильківській, Чкалівській та Криничанській селищній раді — кандидати на посаду голів набрали рівну кількість голосів. В цих округах призначені перевибори».

Також серед порушень, які назвала Юлія Лисенко, — несвоєчасне виготовлення посвідчень для спостерігачів «Опори», неналежне облаштування дільниць, погашення невикористаних бюлетенів до завершення голосування, організація підвозу виборців кандидатами та ін.

«Дуже велика проблема — віддаленні села, не всі, хто хотів, проголосували, бо люди елементарно не змогли добратися до дільниць, — сказала Юлія. — Але

були й громади, які приємно здивували нас, наприклад, Царичанська та Аульська. Тут навіть були облаштовані кабінки для людей з особливими потребами, хоча законодавством це не передбачено. Це ініціатива місцевих рад».

Наталія Адамович

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: