Skip to content

У Мистецькому арсеналі відбувся міжнародний семінар на тему «Можливості програми «Креативна Європа» для України»

Юлия Мухина

Юлия Мухина

%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%ba%d1%83%d0%bb%d1%8c%d1%82

В Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі «Мистецький арсенал» відбувся міжнародний семінар на тему «Можливості програми «Креативна Європа» для України».

Міжнародний форум організований Міністерством культури України та Національним Бюро програми ЄС «Креативна Європа», учасниками якого стали понад сто працівників видавництв, організаторів культурно-мистецьких заходів, галузевих ярмарок, представників розвинутих культурних мереж, спеціалістів, що займаються виробництвом та просуванням аудіовізуального продукту, розвитком аудиторій та міжкультурним співробітництвом.
Спеціально запрошеними  спікерами заходу стали Елізабет Пахер, керівниця Бюро програми ЄС “Креативна Європа” у Відні та Берті Амбах, Сцена Зальцбург.

«Буквально рік тому культурний простір України сколихнула новина про те, що Україна нарешті приєдналася до програми «Креативна Европа». Безперечно, це дає надзвичайні можливості для реалізації культурного потенціалу України, як серед митців, так і серед громадських організацій, які  хотіли б долучитись до європейських програм. І для Міністерства, і для всієї галузі це є дуже важливий напрямок. Я вже казав, що це одна з можливостей вибратись з тенет власної системи та дати нашим митцям ті ж можливості, які є в наших європейських партнерів», — сказав Міністр культури України Євген Нищук, відкриваючи семінар.

 

«Зараз ми зсередини намагаємося перебудувати ту систему, знайти механізми, де б державні і недержавні організації могли б отримати кошти на здійснення актуальних проектів. Сьогоднішній семінар відкриє дуже багато нових механізмів співпраці в програмі «Креативна Європа». А завдячуючи онлайн – трансляції  і засобам ЗМІ, ми швидше розкриємо ті можливості, яких так потребують наші талановиті колеги. Наше завдання — закласти цю основу, дати дійсну можливість для самореалізації наших митців. Тільки в співпраці та єдності ми зможемо реально брати участь в тій чи іншій програмі, бути представленими на поважних європейських форумах, гідно представити українське мистецтво світові».

Також Євген Нищук зазначив, що підписавши Угоду про участь України в програмі «Креативна Європа», Уряд України взяв на себе зобов’язання створити умови і можливості, щоб українські організації, які працюють в цій сфері, могли знаходити партнерів в інших країнах Європи, повноцінно взаємодіяти з ними в рамках професійних європейських мереж, брати участь у спільних творчих проектах і заходах, які підтримуються в рамках програми «Креативна Європа», роблячи свій внесок в розвиток і просування європейської культури.

%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%ba%d1%83%d0%bb%d1%8c%d1%822

Генеральний Секретар Організації «Культура і Дипломатія Країн Світу» — місії Культурної і Європейської дипломатії в Україні Олексій Філь висловився щодо семінару:

«Сьогодні відбулося перше знайомство з програмою «Креативна Європа», хочу висловити своє вітання і сердечно подякувати Вам, Міністре культури України Євгене Нищук, Вам пані Елізабет Пахер, Берті Амбах  та Сцена Зальцбург за організацію й присутність на заході програми «Креативна Європа», ми сподіваємось що цей великий досвід буде реалізований не тільки в місті Київ, але й буде розповсюджений по регіонах України.
Це дозволить Україні, мільйонам її громадян, говорити більш потужним голосом у світових справах і обмінюватись досвідом між Україною та Європейським Союзом. Програма „Креативна Європа“ дасть змогу Україні претендувати на грантові ресурси з фонду у півтора мільярда євро та фінансувати спільні з європейськими партнерами культурні, мистецькі, пам’яткоохоронні та інші проекти.
Завдяки партнерству люди матимуть змогу просувати світові та європейські цінності як підтримку миру, екології та безпеки відповідно до принципів Статуту ООН, розвитку і зміцнення демократії, верховенства закону і дотримання прав людини та основних свобод, підвищення рівня життя людей, підвищення фінансової грамотності населення, міжнародного, транскордонного та трансатлантичного співробітництва.
А також хочу нагадати, що, «Угоду між Урядом України та Європейською Комісією було підписано 19 листопада 2015 року. Ми розуміємо що роль кожного з проектів, які спрямовані допомогти Україні приєднатися до великої європейської сім’ї, дуже важлива, вони уособлюють принципи демократії і ідеали, на яких засновані держави Америки, Канади та країни ЄС». — сказав Олексій Філь.

Бюджет Креативної Європи становить 1,46 млрд € на 7 років, що на 9% більше в порівнянні з попереднім бюджетом.  Передбачено фінансування 250 тисяч митців і культурних діячів, 2000 кінотеатрів, 800 фільмів і 4500 літературних перекладів.

Директор департаменту з питань місцевого самоврядування, внутрішньої та інформаційної політики міськради Дніпра Артем Нєдєлько наголосив, що це ще одна з важливих та знакових подій для нашого міста, а саме участь у партнерських проектах між Україною та Європейським Союзом.

«Наше місто відкрите до співпраці з будь-якою організацією, яка працює на впровадження Європейських стандартів в українському середовищі, створення позитивного іміджу України на світовий арені та популяризацію її в світі, розвиток демократії та формування правової демократичної держави», — сказав Артем Нєдєлько.

Директор департаменту з питань внутрішньої та інформаційної політики, культурної та європейської дипломатії Неля Келемен відзначила, що участь у реалізації проектів відіграє важливу роль у сприянні налагодженню діалогу порозуміння між центральними та місцевими органами виконавчої влади України та іноземними організаціями.

«Програма «Креативна Європа» надає великі можливості для розвитку проектів культурної та європейської дипломатії. Ми сподіваємось, що Міністерство культури України буде і надалі розвивати культурну інфраструктуру і культурні індустрії в середині країни, та підтримувати проекти, які сприяють впровадженню європейських стандартів в українському середовищі, та сприятиме підтримці Угоди про асоціацію, яка схвалена Радою асоціації Україна — ЄС 16 березня 2015 року», — розповіла Неля Келемен.

Під час семінару учасники мали змогу отримати практичну інформацію про підготовку та успішне складання грантових заявок, пошук партнерів у країнах ЄС, можливості приєднання до галузевих мереж та платформ, а також могли ознайомитись з презентаціями успішних європейських та українських проектів.

  • ПІДПИСАННЯ УГОДИ ПРО УЧАСТЬ УКРАЇНИ В ПРОГРАМІ ЄС «КРЕАТИВНА ЄВРОПА»

http://195.78.68.75/mcu/control/uk/publish/article?art_id=245022488&cat_id=245019207

  • ПРОГРАМА «КРЕАТИВНА ЄВРОПА»

http://195.78.68.75/mcu/control/uk/publish/category?cat_id=245019207

  • ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПРОГРАМИ «КРЕАТИВНА ЄВРОПА»

http://195.78.68.75/mcu/control/uk/publish/article?art_id=245048045&cat_id=245019207

  • КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ ТА РЕСУРСИ ДЛЯ ПОШУКУ ПАРТНЕРІВ

http://195.78.68.75/mcu/control/uk/publish/article?art_id=245025375&cat_id=245019207

  • «Креативна Європа» практичні поради для представників культурного та аудіовізуального секторів

https://www.culturepartnership.eu/upload/editor/buklet_PRINT.pdf

Категория: Новости Днепра, Новости Культуры Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: