Skip to content

Сьогодні у Дніпрі покажуть Іловайськ

Юлия Бабенко

Юлия Бабенко

О 14-00  в приміщенні  «Внутрішній дворик» Національного історичного музею імені Д.І. Яворницького за адресою: 49026, м. Дніпро, проспект Дмитра Яворницького, 16, відкриється виставка фотографій «Іловайськ 2014».

Фотовиставка, на якій представлено 60 робіт надзвичайно емоційних робіт, триватиме  два тижні.

%d1%96%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%b9%d1%81%d1%8c%d0%ba

Автори фотографій  — Олександр Глядєлов, Максим Дондюк, Максим Левін і Маркіян Лисейко, які самі приймали безпосередню участь у подіях серпня 2014 року.

Уперше фотороботи виставлялися  в Національному музеї Тараса Шевченка м. Київ,  через рік після трагедії, для більшості бійців ці світлини були останніми в житті, вони загинули при виході «зеленим коридором», частина бійців потрапила  в полон, частина отримала поранення. Деякі з  героїв фотографій, яким вдалося залишитися в живих після Іловайської трагедії, загинули на Сході України під час інших військових операцій. Тому проект — це своєрідна данина їх пам’яті, а кожна фотографія — окрема історія події або людини. Усі знімки супроводжуються текстом, вводять глядача в контекст цієї історії

За свідченнями бійців, що пройшли через «Іловайський котел», в цій трагедії загинуло більше тисячі патріотів! Минуло вже два роки, але жоден з командувачів не взяв на себе відповідальність за злочинні накази та бездіяльність…

Олександр Глядєлов — український фотограф, який знімає документальні проекти і конфлікти в різних країнах світу, активно співпрацює з міжнародною гуманітарною організацією «Лікарі без меж» і є володарем нагород Інституту Відкритого Суспільства, Medal of Excellence Міжнародного фонду документальної фотографії в Сан-Фрациско, Гран-прі Укрпресфото — 97 та інших.

Максим Дондюк, переможець престижної журналістської премії Remi Ochlik Prize.

Максим Левін  працював в газеті  «Киевские Ведомости», фотоагенстві «Фотолента», УНІАН. Протягом 2007-2008 рр.  в «Газеті 24». Далі — фріланс для журналів «Фокус», «Профіль», «Український Тиждень», агентства Associated Press.

Маркіян Лисейко, працює фотокором «Укрінформу».

Організатори запрошують усіх небайдужих вшанувати загиблих патріотів!

 

Щоб памятали…

Бої за Іловайськ — епізод війни на сході України у другій половині серпня 2014 року, в ході якого розгорнулися запеклі бойові дії між ЗСУ  і підрозділами МВС з одного боку,   та озброєними формуваннями колаборціоністичної терористичної організації ДНР і Збройних сил Російської Федерації з іншого.

Це місто в 50 кілометрах від Донецька стало тоді місцем важкої поразки української армії. Успішний наступ на території, контрольовані проросійськими сепаратистами, захлинулося — українські військові зіткнулися з потужним супротивником. Хоча Москва  не визнає  цього до сьогодні , але весь світ  упевнений: на схід України, без розпізнавальних знаків, увійшли частини регулярної  російської армії.

Українські силовики увійшли в Іловайськ 18 серпня. Вони змогли взяти під свій контроль більшу частину міста, однак після введення регулярних російських військ 23-24 серпня і через дезертирство окремих українських підрозділів 28 серпня іловайське угрупування опинилося в оточенні. 29 серпня вночі Путін звернувся до бойовиків із закликом відкрити гуманітарний коридор для українських військових, що опинилися в оточенні. 29 серпня о 6:00 ранку російський офіцер прибув до Многопілля і повідомив українській стороні, що вихід має відбуватися без зброї. О 8:15 українські військові організованими колонами почали рух з міста. Колони були розстріляні на марші. У боях і при виході з «котла» загинули та потрапили в полон сотні людей…

 

Категория: Новости Днепра, Новости Культуры Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: