Skip to content

На свідоцтва власників квартир повернули голограми

Inna Vnukova

Inna Vnukova

Щоб захистити особисту власність громадян від рейдерів та з метою здійснення контролю за рішеннями, діями та бездіяльністю державних реєстраторів було створено комісії в Мін’юсті та обласних Головних територіальних управліннях юстиції.  Про це повідомив в медіа-центрі «Дніпро пост» заступник начальника Головного територіального управління юстиції з питань державної реєстрації — начальник  управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції  у Дніпропетровській області Тимофій Дудін:%d0%b4%d1%83%d0%b4%d0%b8%d0%bd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

—  Фактично ці комісії стали альтернативою Адміністративному суду, але більш принциповими, оперативними та  безкоштовними.

Одним із досягнень роботи цих комісії стали дослідження та розробка заходів із запобігання рейдерським захопленням підприємств та нерухомості за «схемами» останніх 20 років.

За словами Тимофія Дудіна, встановлено, що головною складовою рейдерських захоплень була підробка — рішень судів, рішень засновників підприємств, протоколів загальних зборів, договорів купівлі-продажу корпоративних прав, підписів та печаток, правовстановлювальних документів на нерухомість, а також внесення неправдивих відомостей про юридичну особу або нерухомість у відповідні державні реєстри шляхом незаконного втручання в їх роботу за допомогою хакерських атак.

Як повідомив начальник управління, аби унеможливити застосування цих способів заволодіння чужим майном, Міністерство юстиції розробило, а Верховна Рада прийняла антирейдерський законопроект №5067 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження європейських стандартів захисту прав власності та економічних інтересів громадян та інвесторів»:

— Посилиться кримінальна відповідальність для організаторів та учасників (в тому числі державних реєстраторів) рейдерських захоплень — до п’яти та 8 років позбавлення волі в залежності від ступеня тяжкості злочину. В 25 разів — з 340 до 8500 грн — збільшиться розмір адміністративного штрафу за порушення у сфері реєстрації. А за неодноразові або грубі порушення закону у сфері реєстрації бізнесу або нерухомості можуть бути анульовані свідоцтва нотаріусів. Підписи голів, секретарів та учасників зборів на протоколах та рішеннях треба буде засвідчувати нотаріально. Рішення судів братимуться до виконання лише після їх появи в Єдиному державному реєстрі судових рішень. Сьогодні вже діє норма, згідно з якою державний реєстратор повинен переконатися в достовірності рішення суду, перевіривши його наявність у цьому Реєстрі.

Крім того, за словами Тимофія Дудіна, повернуть  бланки суворої звітності з відповідними елементами захисту від підробки — голограмами, на яких роздруковуватимуться витяги з державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Вони видаватимуться заявникові за його бажанням, на ньому проставлятиметься підпис та печатка реєстратора. Електронні підписи та ключі державних реєстраторів  зберігатимуться окремо від комп’ютерів на пристроях, захищених від хакерських атак.

Повідомив Тимофій Дудін і фактичні  результати діяльності обласної комісії з  розгляду скарг:

— Надійшло 110 скарг, з них 37 направлені за належністю до Мін’юсту. 73 скарги розглянуті, з них 29 (40%) повернуті без розгляду у зв’язку з порушенням вимог до їх оформлення, по 28 скаргах (38%) відмовлено у їх задоволенні, 16 скарг (22%) задоволено. По всіх 16 скаргах відновлено право власності громадян, при цьому чотирьом державним реєстраторам, в тому числі двом нотаріусам, тимчасово заблоковано доступ до Реєстрів терміном від одного до трьох місяців.

Категория: Новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: