Skip to content

У нас буде головний в Україні пам’ятник загиблим героям

Юлия Мухина

Юлия Мухина

аллея311 серпня журналістам була представлена предпроектна пропозиція щодо реконструювання Алеї пам’яті загиблих героів Революції гідності та бійців АТО.

До цього були вже три пропозиції по створенню пам’ятника. Наразі відібрані найкращі рішення для кожного проекта, але обговорення ще продовжується. Кожен, хто забажає зробити пропозицію щодо створення меморіалу, може це зробити вже з понеділка. На першому поверсі Дніпропетровської ОДА буде встановлена скринька. В ній всі охочі пожуть залишити свої побажання.

– Ситуація знаходиться під повним контролем громадськості, жодна пропозиція не буде проігнорована. Якщо люди залишать свої контакти, ми запросимо їх на обговоренн», – звернувся до журналістів голова ГО «Майдан Січеслав-Дніпро» Віктор Романенко.

Меморіальний простір розташований з виходом на Алею героїв. Цей майданчик стоїть осторонь від пішохідного проходу між парком Глоби і Алеєю Поля. Завдяки зеленим насадженням, він відокремлений від паркану ОДА і буде оглядатися з проспекту Пушкіна. Сама по собі композиція камерна, вона має соціальну практику усамітнення, та одночасно відкрита для великої кількості людей.

аллея4

До того ж архітектори впоралися із завдання з точки зору лаконічності. Вони взяли за основу скляні панелі. Панелі будуть трьох видів, з антивандального скла із світловою підсвіткою. Будуть використані вже існуючі кам’яні брила з прізвищами. Також встановлять окремі скляні панелі з прізвищами і екрани із світлинами. Це модерновий підхід. Фото будуть розміщені між двома шарами скла. З одного боку вони будуть слугувати екранами, відділяючи від Алеї героїв, з іншого боку – демонструвати світлини.

аллея5

Архітектор Олена Іваницька також прокоментувала цю подію:

– Враховуючи, що обрана саме ця ділянка, перед архітекторами стояло надскладне завдання – адже це місце перенасичене вже різноманітними пам’ятками. Там є дошка пошани радянського періоду, музей ракетобудування, оглядовий майданчик перед музеєм, Алея слави, де увіковічені герої, пам’ятник чорнобильцям у Сквері героїв. Це складна у проектувальному плані ділянка – потрібно зробити композицію, не втрутитися в те, що ми вже маємо і зробити все так, щоб це не виглядало як склад мотлоху всіх часів. На мій погляд, архітектори, які взялись до роботи над цим проектом, обрали найвдаліше місце. Їм вдалося уникнути радянського підходу до пам’ятників. Ніяких антропоморфних форм, світлин, постаментів, коштовного мармуру та граніту, що нагадують нам про численні пам’ятки радянського періоду».

Щодо фінансування. Основний тягар взяв на свій власний кошт голова ОДА Валентин Резніченко. Але надати фінансову допомогу можуть всі бажаючі.

Бойові дії на Сході краіни все ще тривають. На жаль, одна з камяних дошок, які планують встановити, залишиться чистою, без викарбуваних на ній прізвищ.

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: