Skip to content

Буря створює унікальні писанки

Марианна Стец

Марианна Стец

З Аллою Володимирівною Бурею ми знайомі близько півроку. Вперше зустрілися в дитячо-юнацькому кіноцентрі «Веснянка», де вона проводила майстер-клас із писанкарства для дітей. Майстрині вдалося зацікавити цим видом народної творчості не лише юних вихованців кіноцентру, але і їхніх батьків. Писанки на курячих і гусячих яйцях, сорококлинки, декоровані яйця, дряпанки та крашанки виходять в Алли Володимирівни надзвичайно майстерно. А ще вона дуже хороша людина. Тому її роботи випромінюють якусь особливу, теплу енергетику.

6_FjewmPicE

Народилася Алла Буря в місті Верхівцеве Дніпропетровської області у багатодітній та творчій родині. Мати Алли добре співала та писала вірші. Батько закінчив факультет живопису та графіки Московського інституту мистецтв ім. Крупської. Своїм шістьом дітям прищеплював любов до народного мистецтва. Вчив їх малювати, робити всяку красу з природного матеріалу своїми руками та грати на піаніно.

Алла закінчила Жовтоводське педагогічне училище за спеціальністю дошкільне виховання. Працює методистом закладу та керівником гуртка «Писанкарство». Має двох синів та одну доньку, які теж захоплюються народним мистецтвом і відвідують гурток декоративно-прикладного мистецтва.

– З 2008 року ми разом із учнями почали відроджувати писанкарство в нашому Верхньодніпровському районі, – пригадує майстриня. – Раніше цим займались хіба що років 100 тому… Починали писати та вивчати саме писанки нашого регіону – наддніпрянщини. Перший майстер-клас для нас проводила заслужений майстер народної творчості України Зоя Вікторівна Сташук. Розповідала про процес написання писанок, охоче відповідала на питання, що виникали під час роботи. Вона вразила мене своєю щирістю, простотою та великою любов’ю до улюбленої справи. Пригадую, як я вперше взяла в руки писачок, що не відразу почав «слухатись». Ця творчість вимагає певних практичних навичок, які приходять з часом. Тому не так просто було зробити перші лінії на поверхні яйця. Згодом придбала методичну літературу, приладдя для написання писанок.

Ми усі звикли вважати писанку великоднім атрибутом. Однак, наші пращури створювали їх від Різдва до Трійці, охоплюючи весь весняний цикл. Різдвяні «голуби» на яйцях були провісниками весни. На Стрітення обов’язково розписували три яйця церквами та пташками: зозулею, ластівкою та сорокою. На Сорок святих робили «сорокаклинки». На Благовіщення – писанки із «сосонками» та «квітками». Вербна неділя знаменувалась «вербовими гілочками», а Великдень – яскравими писанками з різноманітною знаковою символікою.

– Я не вважаю писанку оберегом, – говорить майстриня. – Так було у дохристиянські часи. Але після того, як на землю прийшов Ісух Хрисос, обереги нам не потрібні, адже він і є нашим спасителем.

З 2012 року Алла Буря активно співпрацює з Дніпропетровським Будинком Мистецтв. Бере участь у міських, регіональних та Всеукраїнських виставках: «Різдвяна казка», «Мистецькі атрибути Великодніх свят», «Народне мистецтво козацького краю», «Мистецький квартал» і «Пасхальна палітра». Працює в техніках писанкарство, витинання, «мукосолька», вироби із соломи, аплікація соломкою та батік. Її вихованці щороку перемагають у багатьох обласних, Всеукраїнських та міжнародних виставках, конкурсах і фестивалях.

У 2015 році Алла Володимирівна отримала звання Народного майстра. Час від часу вона з радістю проводить цікаві майстер-класи для малечі в дитячо-юнацькому кіноцентрі «Веснянка» та в Будинку мистецтв. Передає свій неоціненний досвід уже наступним поколінням.

Маріанна Стець

Алла RsOHlxfNW_g O-goaipScGY

Категория: Новости Культуры Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: