Вартість плодоовочевого кошика протягом минулих двох тижнів стала менша на третину. Не помітити цього могли хіба що ті, хто купує їстівне виключно у дорогих супермаркетах. Дешеві ж торговельні мережі нарешті почали реагувати на те, що літо у розпалі, та вже малюють більш адекватні сезону цифри на цінниках. Мінус тридцять відсотків – картопля, мінус 14 – борщовий набір, мінус 17 – тепличні помідори й огірки. Капуста тримається, яйця трішки накинули… Хоча їх на базарі і так вже продають лише кілька поодиноких продавчинь замість минулорічних двох-трьох десятків. А цього тижня ще кілька яток на базарі закрилися – фундаментально, із величезними комірними замками на зачинених металевих ролетах. Торгували там з року в рік печивом, крупами, цукром, спеціями та курятиною. Вже не торгують…
Буряк 5, 6 та 8, морква від 6 до 10, цибуля 5, 6, 7 та 8, біла 25, синя ялтинська 80. Картопля 3, 3,50, 4, 5 та 6. Білокачанна капуста 2, 2,50 та 3, пекінська 5 та 6, цвітна 6, 7 та 8. Кабачки 2,50, баклажани 15, солодкий перець 10, 12, 14 та 15, часник 60. Огірки 6 та 8, помідори 10, 12, 15. В магазинах за помідори просять чи не вдвічі більше. Печериці 23, 24 та 26. Малосольні огірки та квашена капуста 28 та 30. Зелена цибуля 8 та 10 за кіло, петрушка, кінза, кріп від 3 гривень за пучок.
Полуничка 23 та 28. Черешня 40, 45 та 50. Вишні взагалі не знайшла. Абрикоси 15, 18, 20 та 23 звичайні, ананасні – 40 та 45. Сливи – 10 та 12. Персики та нектарини від 15 до 35, червона та біла смородина, малина, чорниця, агрус та голубика 30 та 35. Чорна смородина 25, 27, 28, 29 і не дешевшає! Хоча експерти ягідного ринку стверджують, що гуртова ціна на цей вітамінний концентрат завдяки польському імпорту вже впала чи не до 8 гривень за кіло. Тож ми з намитими баночками та ошпареними кришечками питаємо: де дешева смородина?! Яблука від 5 до 14. Апельсини, мандарини та грейпфрути від 6 та 8, далі 10, 12, 13, 15 та 20. Банани від 15 до майже 25. Лимони 40 та 50.
Білий цукор від 14,70. Борошно від 4,75, далі 7,65 за кіло. Гречка – без кількох копійок 40 гривень за кіло. Рис круглий від 15,85, далі 17,89, довгий 18,35, пропарений 16,89, вівсянка 9,05, кукурудзяна та ячна від 6,85, перлова 6,95. Горох 11,55 за кіло. Манка від 7,30, пшоно від 8,05, пшенична від 6,45. Найдешевші макарони 10 за кіло, 59,75 – за п’ять. Макарони «дурум» (або екстра, клас А) від 11,65 за 400 грамів. Соняшникова олія від 29,60 за літр рафінованої до 35—36 за духмяну. Найдешевший хлібний батон 1,95 за 350 г. Півлітрова баночка меду – від 35 до 65. А який він – справжній чи ні, квітковий, липовий, гречаний або просто горілим цукром заправлений… Питайте, куштуйте, шукайте.
Яловичина та свинина 65—68 з кістками, без кісток 80, 85, 90. Сало від 40 до 50 сире, просолене та копчене 85—90. Кури домашні приблизно 45—50 за кіло. Фабричні 37,90 та 41,90. Яйця домашні 18 та 20, фабричні подорожчали — від 1,30 за штучку в магазині. На базарі, як і минулого тижня, 12,80, 13,50, 14,14,50 та 15. Домашня молочка: молоко 8 за літр, вершки 60, сметана 34 та 36. Сир 32 та 34. Фабричний від 30 за кіло 9-відсоткового, фасоване молоко жирністю 2,5 відсотка 11,85 за 1 л, сметана від 27 за кіло. Масло вершкове від 38 за кіло нефасованого. Найдешевші «сирокопчені» ковбаси «Одеська», «Московська» та «Краківська» — 46.
Свіжа риба: бички 6, 6,50, 7,50 та 9, карасі 10, 15 та 18, білан 25, 28, 32 та 35, окунь 25, пиленгас від 80, коропи 55 та 65, живі соми 55 та 65, товстолобик та сазан 65, судак 55, 65 та 75, раки 120.
Морожена риба: горбуша 125, скумбрія 68 та 70. Салака 30, кілька шпротна 25, 32 та 36, мойва 50. Оселедець 50 та 53, солоний від 53 до 80. Тюлька 25. Хокі 80, камбала азовська 38 та 68, камбала океанічна 75, красноглазка 54, сахалінські кальмари 110, сайра 50, червоний карась 150. Кінгкліп 130, сайда 55, хек, мерлуза, минтай та простіпома 65—68, філе нототенії 115, сьомга від 130 за шматочки та 280 за цілу, морський окунь 140, форель від 155.