Skip to content

Виділено безпрецедентну суму на облаштування поверхневого стоку на ж/м Тополя-2

Inna Vnukova

Inna Vnukova

У Дніпропетровську боротимуться із зсувами та відновлять  систему автоматичного моніторингу атмосферного повітря.


Про це повідомив під час прямої телефонної лінії «влада на зв’язку» начальник управління охорони навколишнього природного середовища у складі департаменту транспорту та охорони навколишнього середовища Дніпропетровської міської ради Павло Головаха:

— Як відомо, нове – це добре забуте старе. Колись, ще в 90-х роках у місті існували пости спостереження за станом повітря. Їх обслуговувала компанія з Донецька. Сьогодні ці пости фактично не існують, залишився лише один, та й той не працює. Але в бюджеті міста цього року закладено розробку проекту створення автоматичної системи моніторингу навколишнього середовища. Відповідно до його результатів будемо в бюджеті наступного року закладати кошторис на закупівлю нових постів автоматичного спостереження і створення відповідної інфраструктури при міськвиконкомі, яка буде обслуговувати систему, збиратиме та аналізуватиме інформацію. Це дозволить нам відійти від практики, коли на звернення та скарги громадян ми реагуємо через добу, а то й дві, коли викиди вже практично припиняються. Тож коли туди нарешті виїздять експерти ліцензованих підприємств, вони встановлюють. що насправді викидів ніяких немає і атмосферне повітря в нормі. Натомість автоматична система дозволить фіксувати усі викиди в режимі он-лайн. А це вже буде доказом для слідства та порушення відповідних розслідувань як обласним управлінням екологічної безпеки, так і правоохоронними органами.

 

Павло Головаха також розповів, чим займатиметься новоутворений відділ екологічної безпеки та екологічних програм у складі управління:

— Цей відділ з піяти спеціалістів займатиметься переглядом дозвільної системи, яка донині існувала у природоохоронній сфері, та посилить контроль за промисловими підприємствами. Мета – оцінити відповідність сплачуваного ними екологічного податку реальному забрудненню навколишнього середовища. Таким чином кошти, які надходять до фонду охорони навколишнього середовища, відповідатимуть реальному обсягу збитків, щоі спричиняються шкідливими викидами.

 

За словами Павла Головахи, у складі управління також залишається відділ поводження з відходами, але до його функцій додано ще й нагляд за рекультивацією земель:

— Зараз дуже багато проблем навкол стихійних звалищ і того, яким чином відбувається захоронення відходів. Також актуальне питання інженерного захисту міста від зсувів. Рекультивація земель поєднує і боротьбу зі стихійними звалищами, і дозволятиме нам організувати роботу з відходами так, об це відповідало інтересам міста, щоб це поєднувало інженерний захист території та рекультивацію зруйнованих земель.

Павло Головаха констатував, що у місті напруженою залишається ситуація з підтопленнями будівель:

— План робіт з цього питання, складений минулого року, абсолютно не відповідає реальній ситуації. Тож нам треба зробити досить цілу низку серйозних екологічних експертиз тих місць Дніпропетровська, де вода вже зайшла у підвали житлових будинків. Треба констатувати факт, що там дійсно сталося екологічне лихо. Так, це ніхто не позиціонує як техногенну катастрофу, але відтоді як ДніпроГЕС підняв рівень води у річці і дотепер процеси підтоплення в межах нашого міста продовжуються. І насправді у них є дві причини – зміни гідрогеологічного режиму, пов’язані із Дніпровським водосховищем, та неналежний стан водогонів і систем водовідведення. Адже якщо ми більш-менш відслідковуємо кількість води, яка закачується у водогони, то скільки її просочується у грунтові води та залишається під Дніпропетровськом – невідомо.

Щоб проілюструвати, до чого це може призвести, Павло Головаха нагадав сумно відому подію з обвалом будинків на на ж/м Тополя:

— Цей зсув, по суті, пов’заний із відсутністю контроля за каналізаційними стоками. Щоб запобігти таким ситуаціям, цього року з фонду охорони навколишнього середовища виділено безпрецедентну суму на облаштування поверхневого стоку на ж/м Тополя-2, цю проблему із відведенням опадових стоків там буде повністю вирішено. Так, залишатимуться питання по інженерних спорудах «Дніпроводоканалу», але ми будемо над цим працювати.

Категория: ЖКХ, Новости Днепра

Метки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: