Такі дані журналіст „НМ” дізнався від в. о. начальника головного управління Держсанепідемслужби України в Дніпропетровській області Нелі Салькової.
— Цьогорічна весна щедра на рясні дощі та теплу погоду, а це сприяє росту грибів, і, на жаль, як показує практика, отруєння ними, — зазначила вона. – Отруєння грибами ми реєструємо з квітня, і станом на 16 травня з лікувально-профілактичних закладів до Держсанепідслужби надійшло вже 7 екстрених повідомлень про харчові отруєння, пов’язані із вживанням грибів. На щастя, 2 діагнози щодо отруєння саме грибами зняті. Та інші вікликають тривогу. Одне отруєння зареєстроване в Кривому Розі, де постраждалий вживав гриби, схожі на рядовку, які він зібрав на дачній ділянці. У Верхньодніпровському районі 2 постраждалих. Вони збирали дикорослі гриби у лісопосадці в селищі Соколовка-2. У Павлоградському районі 2 постраждалих. Тут гриби, схожі на синюшку збирали в лісопосадці.
Багаторічний аналіз отруєнь грибами свідчить: найбільше отруєнь відбувається за рахунок пластинчатих грибів. Проте є отруєння, коли і їстівні гриби, які потрапляють до кошика грибників, можуть викликати отруєння – у тому разі, коли ростуть на забруднених територіях або збирались біля автошляхів. Відомо, що саме цей лісовий трофей акумулює токсичні речовини. Тому медики та Держсанепідемслужба рекомендують не використовувати гриби як харчовий продукт.
— Навіть, якщо людина точно знає, що знайдений гриб – білий, він все одно може бути небезпечним, якщо був зібраний на небезпечній території, -звертає увагу Неля Василівна. — Гриби – це не той продукт, для якого є щоденна необхідність вживання. Якщо ж страва обов’язково потребує додавання грибів, краще піти до магазину та купити шампіньйонів.
Неля Салькова приводить таку статистику: у 2013 році в Дніпропетровській області було зареєстровано 11 випадків отруєнь, в тому числі – 4 дитини. У 2014 році був зареєстрований лише один випадок, це пов’язано з тим, що рік був досить посушливий. У 2015 році досить висока статистика отруєнь – в 11 випадках постраждали 29 осіб, в тому числі троє дітей у віці від 4 до 15 років. І вже 5 випадків отруєння зафіксовано зовсім недавно.
— Як правило, грибники збирають гриби не тільки у лісі, а й у лісосмугах, паркових зонах, на дачних ділянках, — говорить фахівець. — У 2015 році був досить резонансний випадок, коли мешканець у лісосмузі зібрав гриби, приніс додому, приготував їх, а страву вживала донька грибника та маленька дитина. Наші фахівці виїхали на проведення розслідування, у мешканця вилучили сирі та консервовані гриби. Лабораторно була підтверджена отруйність грибів. Та вилучати продукцію довелося міліції, бо власник не хотів розлучатися із консервованими грибами…
Пацієнтів з отруєнням грибами госпіталізують до спеціалізованих відділень. У Дніпропетровську це четверта лікарня. Не секрет, що лікування проходить досить складно. Все залежить від того, яка доза потрапила у організм, наскільки термічно були оброблені гриби перед вживанням. Тож може краще не випробовувати свій організм на міцність?
Юлія Бабенко, фото автора.