Яскраво-помаранчева хурма — не лише символ осені, а й надійна підтримка нашого здоров’я. Цей солодкий фрукт багатий на клітковину, вітаміни, мінерали та антиоксиданти, які підтримують серце, мозок, травлення та навіть допомагають зберігати водний баланс організму. Регулярне вживання хурми не тільки додає раціону яскравих смакових нот, а й приносить реальну користь для здоров’я. Про це пише “Наше місто” з посиланням на Уніан.
Харчова цінність і сорти
Існує кілька популярних сортів хурми — Фую, Хачія та Какі. Хоча терміни дозрівання дещо відрізняються, пік сезону зазвичай припадає на період з жовтня по січень.
Одна середня хурма (≈168 г) містить:
- 120 калорій
- 32 г вуглеводів
- ~1 г білка
- 0,3 г жиру
- 6 г клітковини
Хурма багата на клітковину, вітаміни, мінерали та антиоксиданти, що допомагають зменшувати запалення та підтримувати загальне здоров’я.
Користь для серця
Фолати, калій, марганець та фітохімічні речовини в хурмі позитивно впливають на серцево-судинну систему. Вони допомагають регулювати артеріальний тиск і знижують ризик серцевих захворювань. Клітковина, яку містить фрукт, сприяє зниженню рівня «поганого» холестерину ЛПНЩ, зв’язуючи жири та жовчні кислоти і виводячи їх з організму. Крім того, вона допомагає підтримувати стабільний рівень цукру в крові.

Підтримка травлення
Клітковина в хурмі сприяє нормальній роботі шлунково-кишкового тракту, забезпечує відчуття ситості та уповільнює всмоктування глюкози. Це робить фрукт корисним як для травлення, так і для загального метаболічного здоров’я.
Хурма містить до 80% води, а разом із мінералами, електролітами та клітковиною цей фрукт допомагає підтримувати оптимальний рівень гідратації, що особливо важливо в холодну пору року.
Підтримка мозку та психічного здоров’я
Фолати, магній та тіамін (B1), що містяться в хурмі, сприяють психічному здоров’ю та підтримують когнітивні функції. Антиоксиданти захищають клітини мозку від окисного стресу, а магній також допомагає зберігати міцність кісток.
Хурма — не лише смачний сезонний фрукт, а й багатофункціональний продукт, який підтримує серце, травлення, мозок і загальний водний баланс організму. Її можна вживати сирою, сушеною або готувати з неї десерти, що робить хурму універсальним доповненням до щоденного раціону.
Фото з відкритих джерел.
Читайте також: Вітамінний бум у Дніпрі: які ціни на ягоди і фрукти на ринку “Озерка”.
Раніше ми писали: Вечірній ринок “Оптовий” у Дніпрі: ціни на овочі та фрукти.
Категорія: Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра
Позначки: Рецепти, Ціни на продукти



