В Україні протягом року вартість хліба може зрости до 25% через подорожчання пшениці до 5 800–6 300 гривень за тонну. Причинами подорожчання називають зменшення врожаю, підвищення витрат на логістику, пальне та добрива, а також вплив ситуації на світових ринках. Про це розповів ексголова Асоціації фермерів та приватних землевласників Іван Томич, пише «Наше місто».
Експерти прогнозують, що врожай зернових у 2025 році становитиме 52–54 млн тонн, тоді як минулого року показники були вищими. Попри зменшення обсягів, дефіциту зерна в Україні не очікується.
Зниження врожайності пов’язують із низкою факторів: несприятливими погодними умовами, наслідками війни та ризиками для аграріїв у прифронтових районах, а також подорожчанням логістики, пального й добрив. Ці чинники комплексно впливають як на внутрішній ринок, так і на експортні ціни.
За оцінками фахівців, вартість пшениці цього сезону становитиме 5 800–6 300 грн за тонну. Саме це може стати ключовим чинником зростання цін на хліб в Україні. Восени 2025 року очікуються такі ціни на інші культури:
- соняшник – 14 500–15 500 грн/т;
- соя – до 15 000 грн/т;
- ячмінь – 4 800–5 200 грн/т;
- кукурудза – 5 200–5 800 грн/т.
Подальший розвиток ринку зернових залежатиме від трьох основних факторів:
- безпеки та стабільності експорту через Чорне море;
- світових врожаїв, зокрема рекордних обсягів кукурудзи у США та Бразилії, що тиснуть на ціни;
- зростання витрат аграріїв на добрива, паливо та робочу силу.
Крім того, до кінця 2025 року ціни на хлібобулочні вироби можуть зрости ще на 15–20%. За словами керівника компанії «КиївХліб» Юрія Дученка, більшість виробників працюють майже без прибутку, а частина підприємств уже зазнає збитків.
Раніше ми писали, хліб без борошна та дріжджів: в Університеті третього віку провели дегустацію інноваційної випічки з квасолі.
Також ми писали, від козацької загреби до палянички: який хліб випікають у Дніпрі.



