Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ ОФІЦІЙНО Хліб без борошна та дріжджів: в Університеті третього віку провели дегустацію інноваційної випічки з квасолі

Авраменко Єва

У Дніпрі презентували хліб нового покоління — без пшеничного борошна, без дріжджів, зате з квасолі. Незвичну випічку створили на кафедрі харчових технологій Дніпровського державного аграрно-економічного університету у співпраці з Університетом третього віку. Захід поєднав кулінарний майстер-клас, дегустацію та розмови про здорове харчування, навчання в старшому віці й підтримку активного способу життя. Редакція «Наше Місто» побувала на незвичній дегустації. Ми розповідаємо, як усе відбувалося, чим здивували учасників і що з цього вийшло.

 Інновації зі смаком і користю

— Ми вирішили поекспериментувати і створити хліб без борошна та дріжджів. Це особливо актуально для людей старшого віку, яким важливо дбати про здоров’я, — пояснює Ірина Холобцева, доцентка кафедри харчових технологій ДДАЕУ.

Розробка має не лише поживну цінність, а й практичне значення: вона дозволяє знизити ризик алергій та шлункових захворювань, які можуть спричиняти традиційні хлібні вироби. Хліб з квасолі, за словами викладачки, повністю відповідає добовій потребі організму у вітамінах, білках і мінералах.

 Що всередині?

До складу хліба входять:

  • біла консервована або варена квасоля,
  • яйця,
  • олія (оливкова або будь-яка інша),
  • лимонний сік як натуральний розпушувач,
  • насіння льону (опційно),
  • сіль і прянощі — за смаком.

Тісто замішували вручну та розливали у форми. Далі запікали, а готові хлібини охолоджували і найсмачніше — дегустували.

Навчання в будь-якому віці

Захід відбувся в межах експериментального циклу лекцій Університету третього віку. Його мета — залучити старших людей до активного пізнання, нових навичок і приємного дозвілля.

— Проєкт має на меті підтримати ідею навчання протягом усього життя. Це лише початок — паралельно ми запланували ще й заняття з виготовлення лляної олії холодного віджиму, — розповіла Карина Каденюк, провідна спеціалістка відділу з контролю та планування заходів Управління з питань реалізації інноваційного проєкту “Університет третього віку”

— Попит величезний — можемо прийняти лише 10 осіб за технікою безпеки, а бажаючих — значно більше. Плануємо розширювати формат із вересня, — додала вона.

Голос учасника: Квасоля? Вперше чую, що з неї роблять хліб!

Володимир Іванович Дейнега, учасник майстер-класу, вперше випробував себе у ролі пекаря.
— Я хліб ніколи не випікав. А тут — з квасолі! Вперше таке бачу. Цікаво, що вийде. Може, спробую й сам…

Він поділився, що Університет третього віку став для нього платформою не лише для нових знань, а й для спілкування:
— Ходжу на англійську, лекції, концерти. Це життя — воно триває. Тут завжди щось нове. І колективи, і теми, і люди. Це дає сили.

Думки після дегустації

— Не такий ароматний, як пшеничний… але сподобався! —  прокоментував хліб із квасолі пан Володимир. 

Втім, головне не смак хліба, а смак до життя, який дарує людям елегантного віку навчання та спілкування,в Університеті третього віку. 

Такий майстер-клас — це хороша можливість дізнатися щось цікаве, спробувати себе в чомусь новому і тепло провести час у компанії сверсників.

Фото: Валерія Кравченка

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: