
З настанням весни на прилавках з’являється все більше ранньої зелені та овочів. Проте перші парникові культури можуть становити загрозу для здоров’я — через підвищений вміст нітратів, пише «Наше місто» з посиланням на ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.
Нітрати — це азотисті сполуки, які використовуються для стимулювання росту рослин. У великій кількості вони накопичуються в овочах і фруктах, вирощених у теплицях, особливо в умовах прискореного дозрівання. Найбільше їх в листових культурах (салат, шпинат, кріп, петрушка), редисці, селері, баштанних, а також у коренеплодах.

Вживання надмірної кількості нітратів може призвести до отруєнь. Симптоми включають загальну слабкість, головний біль, запаморочення, порушення координації, посиніння шкіри, судоми, а в тяжких випадках — втрату свідомості та коматозний стан. Особливо небезпечні нітрати для дітей, вагітних жінок та людей із хронічними захворюваннями.
Згідно з українськими санітарними нормами, допустимий вміст нітратів у продуктах коливається залежно від виду культури. Наприклад, у редисці допускається до 1200 мг/кг, у ранній картоплі — до 1500 мг/кг, у зеленій цибулі — до 400 мг/кг. У полуниці, черешні та вишні цей показник не має перевищувати 60 мг/кг.

Фахівці радять купувати овочі й фрукти лише в офіційних торгових точках, уникати продукції з узбіч доріг і стихійних ринків. Не варто соромитися просити у продавця сертифікат лабораторної перевірки товару. Варто звертати увагу на зовнішній вигляд овочів — надто яскраві, великі, блискучі плоди можуть свідчити про надлишок добрив.

Зменшити кількість нітратів у продуктах можна за допомогою правильної підготовки:
- ретельно мити овочі та фрукти;
- знімати шкірку (особливо з картоплі, кабачків, огірків, редису);
- вирізати качани, стебла та основи плодів;
- замочувати овочі в кип’яченій воді з лимонним соком чи сіллю;
- піддавати тепловій обробці;
- не зберігати нарізані та заправлені салати — споживати їх одразу.
Найбільше схильні до накопичення азотистих сполук листова капуста, салат, редис, зелена цибуля, кріп, шпинат. Менше – цвітна капуста, огірки, броколі, кабачки, селера, морква, білокачанна капуста, редька
Найбезпечнішими серед ранніх овочів вважаються бобові (горох, квасоля), солодкий перець, картопля, брюссельська капуста, помідори й ріпчаста цибуля.
Щоб уникнути ризику отруєння, важливо уважно ставитися до вибору продуктів і не нехтувати простими правилами їх приготування.
Нагадаємо, раніше ми писали: У Дніпропетровській області «швидка» врятувала чоловіка, який порізав собі руку болгаркою. Впала і вдарилася головою об батарею: у Дніпрі 10-річний хлопчик врятував мамі життя.
Читайте також: Герої у білих халатах: як у Дніпрі працює екстрена медична допомога під час війни.
Цілодобово рятують життя з вірою у Перемогу: як у війну працює лікарня швидкої допомоги Дніпра.
Категорія: Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра
Позначки: Здоров'я