Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Квіти, які можна з’їсти: історія зефірної флористки Світлани Новікової з Донеччини

Їстівні ромашки, троянди, лілії та навіть кактуси – і все це не просто красиво, а ще й неймовірно смачно. У Дніпрі працює унікальна майстриня Світлана Новікова, яка створює букети квітів із зефіру. Її солодка справа –  це не лише креативний бізнес, а й шлях до зцілення після пережитої війни. 3 травня в Україні відзначають День кондитера, тому журналісти «Нашого міста» вирішили поділитися історією зефірної флористки Світлани.

Жінка родом із Донецька, за освітою – економістка, працювала в банківській сфері. У 2014 році, коли війна прийшла в її рідне місто, родина була змушена переїхати до Маріуполя. Але й там їх наздогнала біда. У лютому 2022 року почалася облога міста, і сім’я шукала будь-яку можливість, аби вирватися.

«Ми не одразу поїхали… Чекали, поки бої трохи стихнуть. Виїжджали через Бердянськ, проходили фільтрацію. Для банківського співробітника – це ризик. Шукали обхідні шляхи», – згадує Світлана.

Після важкої дороги Світлана разом із синами опинилася в Дніпрі. Тут вона продовжила працювати в банку, але паралельно почала розвивати творче хобі – виготовлення зефіру. Саме ця справа, як зізнається майстриня, допомогла їй відволіктися й знайти душевну рівновагу.

«Стан мій покращився… Це справа настільки відволікає від того, що на душі болить. Прийшла ідея відкрити магазин з зефірними квітами, бо тут емоції тебе захоплюють», – каже кондитерка.

Так у Дніпрі з’явився магазин «Зефірний сад», відкритий завдяки гранту від держави. Вироби Світлани виглядають настільки реалістично, що їх часто плутають зі справжніми квітами.

«Буває, люди нюхають, ставлять у воду… Одного разу офіціант у ресторані поставив зефірний букет у вазу. Було й таке», – з усмішкою згадує жінка.

Світлана працює за заварною технологією, яка дозволяє швидше висушити зефір. Її букети можуть мати найрізноманітніші смаки – від кавового до аромату французьких парфумів. Найпопулярніші зараз – ківі та кокос.

«Відпрацьовую техніку квітів, щоб вони були схожими на справжні… У нас немає школи зефірної флористики, тому орієнтуюся на корейських майстринь», – ділиться майстриня.

Окрім зефірних букетів, Світлана виготовляє й креативні тематичні набори: шоколадні «пельмені», зефірні «сосиски» та навіть перець зі смаком перцю. А ще проводить майстер-класи для охочих навчитися цій справі. Ціни на її витвори мистецтва стартують від 70 гривень за одну квітку.  Повноцінний букет може коштувати від 500 до 2500 гривень. Але, як каже Світлана, головне – це можливість дарувати людям радість і емоції.

Раніше ми писали, солодке мистецтво: що надихає дніпровських кондитерів.

Також писали, у Дніпрі кондитер Дмитро Нікіфоренко представив свій кулінарний шедевр – торт у вигляді бочки, яка заповнена червоною ікрою.

Категорія: Новини Дніпра, Новини Культури Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: