
У Дніпрі почастішали випадки ботулізму. Так, 18 березня помер чоловік, а його дружина опинилася у реанімації після вживання тараньки. А вже на початку квітня місто сколихнула звістка про нові випадки цієї страшної хвороби. На лікарняному ліжку через ботулізм опинилась ціла родина – батьки та троє дітей. Детальніше розповідає “Наше місто”.
Вживали в’ялену рибу та домашню ковбасу
Статистика свідчить, що випадки ботулізму у Дніпрі реєструються щорічно. Наприклад, у 2023 році було 5 таких хворих, наступного року – шість. А 2025-й взагалі б’є рекорди. Лише з початку року зареєстровано сім побутових випадків захворювання на ботулізм.

– Щодо перших двох випадків – люди вживали в’ялену рибу власного виготовлення, яку було виловлено у гребному каналі річки Дніпро на ж/м Перемога, – повідомила Лариса Замкова, лікар загальної гігієни Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб. – Через це постраждали двоє дорослих людей. Їх було госпіталізовано до медичного закладу міста Дніпро. На жаль, чоловік помер. Хвора жінка зараз перебуває у лікарні у стані середньої важкості.
В обох випадках ботулізму фахівцями райвідділу ДУ “Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб” проведено санітарно-епідеміологічне розслідування, відібрано залишки риби, яку вживали хворі. У лабораторії особливо небезпечних інфекцій в ній виявлено ДНК Cl.botulinum.

– Відомо, що жінка їла хвіст цієї рибини, тому вона і постраждала менше, – сказав Володимир Чумак, завідувач відділення філії за напрямком “Інфекційні хвороби” міської клінічної лікарні. –
Зазвичай більша частина токсину знаходиться у черевці рибини. Якраз його і споживав чоловік.
А вже у квітні 2025 року до лікарні потрапили одразу п’ятеро членів однієї родини, серед яких троє дітей. Виявилося, що причиною отруєння стало вживання ковбаси, яка могла бути заражена ботулінічними спорами.
– Батьки зараз перебувають у нашому відділенні, а діти – у дитячій лікарні, – сказав Володимир Чумак. – Усім їм відразу ввели антитоксин. Ця родина з Синельниківського району. Вони вживали домашню ковбасу. Можливо, не було дотримано правила приготування. Могло бути зараженим м’ясо, з якого готували ковбасу. А при виникненні відповідних умов спори почали розвиватись і виробляти токсин.
Наразі пацієнти перебувають під пильним наглядом медиків. Робити попередні прогнози поки зарано. Тим не менш, ці випадки ще раз підтверджують, наскільки важливо бути уважними до того, що ми їмо, і що не варто нехтувати стандартами безпеки при приготуванні їжі.

Ботулізм – невидима небезпека на вашому столі
Здається, що їжа – це щось таке звичне і просте. Але іноді вона може нести смертельну загрозу. Ботулізм виникає через вживання продуктів, заражених ботулотоксином – однією з найсильніших відомих отрут.
– Ботулотоксин впливає на нервову систему людини, викликаючи параліч, – повідомила Лариса Замкова. – У тяжких випадках може призвести до смерті. Бактерії, що виробляють токсини, живуть у грунті, кишечнику деяких тварин, колонізують мул на дні водойм, інфікують риб та молюсків.

Ці бактерії не псують продукт. Тому неможливо визначити по зовнішньому вигляду чи заражена їжа, яку ви збираєтесь спожити. Але в умовах відсутності повітря збудник починає розмножуватись і виробляти потужний токсин, який і спричиняє сильне харчове отруєння.
– Основна характеристика ботулотоксина – він вражає нервову та серцево-судинну системи, – додав Володимир Чумак. – Харчові продукти, заражені ботулотоксином, не відрізняються за органолептичними властивостями від нормальної їжі. Інкубаційний період може складати від декількох годин. Чим коротший інкубаційний період, тим важче протікає захворювання. Основний механізм передачі – харчовий шлях. Бувають випадки, коли спори бактерії потрапляють на пошкоджені ділянки шкіри, це рановий ботулізм.
Не лише риба: отруїтись можна навіть консервованими огірками
Як пояснює Лариса Замкова, у нашому регіоні найбільша кількість випадків ботулізму пов’язана з вживанням в’яленої або сушеної риби. Але водночас кожна господиня, яка консервує овочі на зиму, ризикує закрити у своїх банках не лише помідори та огірки, а й небезпечний токсин. Адже консервування без належних температурних умов — одна з основних причин, чому продукти можуть стати отруйними.

– Продукти з низьким вмістом кислоти, овочі, фрукти, кукурудза, зелені боби можуть бути небезпечними, якщо їх консервувати без достатнього підкислення, – попереджає Лариса Замкова. – Навіть картопля, що зберігаються у герметичній упаковці, без належної термічної обробки може стати джерелом ботулізму.
Галина Шамичкова – завідувачка відділення особливо небезпечних інфекцій Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб також наголошує на важливості дотримання гігієни та правильної обробки продуктів.

– Потрібно дотримуватись правил приготування їжі, зокрема під час нагрівання та стерилізації, – застерігає Галина Шамичкова. – Особливу увагу приділяйте консервам (м’ясу, грибам, овочам), рибі (в’яленій, копченій, солоній), морепродуктам, ковбасним виробам. Також уникайте споживання продуктів, які зберігали або транспортували неналежним чином, та продуктів, в якості яких ви сумніваєтесь.
Важливо пам’ятати, що ботулотоксин руйнується при температурі 100 градусів протягом 10 хвилин. Однак бактерія, яка його виробляє, не гине при кип’ятінні і потребує більш високих температур для її нейтралізації.
– Бактерія гине лише при температурі вищій за 120 градусів, – пояснила Лариса Замкова. – Тому для знищення бактерії необхідна обов’язкова автоклавна обробка консервів. Бактерія не гине при заморожуванні. А токсин, який вона виробляє, залишається небезпечним навіть після розморожування. Пригнічує розмноження бактерії вміст солі понад 15%, вміст цукру – понад 50%. Тому завжди слід дотримуватись технології при приготуванні домашніх консервів.
Симптоми, лікування та наслідки ботулізму
Основні симптоми ботулізму проявляються через 12-36 годин після споживання зараженої їжі і можуть бути небезпечними для життя, якщо не вжити негайних заходів.
-Основні симптоми: невмотивована слабкість, запаморочення, порушення зору, нудота, блювання, – сказав Володимир Чумак. – Людина відчуває неймовірну спрагу. Іноді від сухості у роті їй важко розмовляти, вона не може ковтати та пити, а вода витікає через ніс. Спостерігається розширення зіниць, може бути опущення повік. Виникає здуття кишківника. При цьому температура тіла не підвищується. А вже потім виникають такі ускладнення, як парез кишківника та сечовивідної системи. Небезпечна ознака ботулізму – порушення дихання, що може призводити до летальних випадків.
Саме тому при будь-яких підозрах на ботулізм необхідно терміново звернутися до лікаря. Лікування ботулізму полягає у госпіталізації пацієнта та введенні антитоксину.
– При встановленні діагнозу всі пацієнти, незалежно від тяжкості стану, підлягають госпіталізації, – підкреслив Володимир Чумак. – У нас є достатній запас антитоксину, і якщо його кількість зменшується, ми здійснюємо додаткові замовлення. Допоки нестачі у цих препаратах ми не відчували.
Хоча сучасна медицина має на озброєнні ефективні методи лікування, наслідки хвороби можуть тривати досить довго.
– Після перенесеного ботулізму на людину чекає тривалий період реабілітації – до року та навіть більше, – підкреслив Володимир Чумак. – Спочатку налагоджується робота шлунково-кишкового тракту, зникає парез кишківника, людина починає самостійно справляти свої фізіологічні потреби. Також відновлюється артеріальний тиск. Адже при ботулізмі вражаються судинні стінки, через що виникає гіпотонія. До того ж під час хвороби відбувається ураження зорових нервів. На жаль, були випадки, коли у деяких пацієнтів зір так і не відновився. Всі інші функції повністю відновлюються протягом року.
Варто зауважити, що за статистикою, чоловіки хворіють на ботулізм не так часто, як жінки, і переносять хворобу легше.

Як не стати жертвою токсичної їжі
Проте є й добрі новини: захворювання можна уникнути. Задля профілактики ботулізму лікарі радять вживати тільки сертифіковані продукти, які пройшли належну обробку.
– Не вживайте продукти з ємностей, які представляють потенційний ризик розвитку ботулізму, – попереджає Лариса Замкова. – Не споживайте їжу з підозрілих банок. Наприклад, якщо є здуття банки, кришка не щільно закрита чи увігнута, щось витекло з банки, рідина бризкає при відкритті банки, є неприродній або неприємний запах. У жодному разі не збирайте і не вживайте мертву рибу. Також не можна вживати домашню консервацію, якщо їй більше одного року. І у жодному разі не рекомендується купувати на вулицях та ринках домашні овочеві, грибні, рибні та м’ясні консерви.
Володимир Чумак наголосив, що імунітет після ботулізму не формується. Людина, що одужала, може знову потрапити на лікарняне ліжко при повторному вживанні заражених продуктів. Медики одностайні у думці, що люди хворіють на ботулізм незалежно від віку, професії, матеріального становища та статі. І не викликає жодних сумнівів той факт, що здоров’я і життя — найбільша цінність, яку не варто ставити під загрозу через необережність при вживанні їжі або сумнівну економію. Бережіть себе та своїх рідних.
Фото автора та з відкритих джерел.
Читайте також: Ботулізм у Дніпрі: нові подробиці смертельного отруєння через домашню рибу.
Раніше ми повідомляли, що у Дніпропетровській області зареєстровано летальний випадок через захворювання на ботулізм.
Категорія: Інтерв'ю, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня
Позначки: Головне, Здоров'я, Новини медицини Дніпра