Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Великий піст: як дотримуватися без шкоди для здоров’я 

Логуш Ірина

Как правильно питаться, избежать дефицита витаминов и плавно вернуться к обычному рациону - рассказывают врачи.

Весна – це пора, коли оновлюється простір, оживає природа і все живе пробуджується після зимового спокою. Символічно, що саме навесні християни проходять один із найзначущіших етапів у релігійному календарі – Великий піст, який передує святкуванню Великодня. У 2025 році самообмеження в їжі та розвагах триватиме з 3 березня по 19 квітня. Як не нашкодити собі у цей період розповість “Наше місто”.

Як мешканка Дніпра Анна Кондракова дотримується посту

Анна поділилася своїм досвідом аскези, який почався для неї 20 років тому, коли вона, вже дорослою, прийняла хрещення.

Анна Кондракова дотримувалась посту в різні періоди життя.

“Це був свідомий вибір, – згадує вона. – Я тоді вперше по-справжньому відчула, що таке Великдень. Досі пам’ятаю смак першого яєчка біля церкви і неймовірно смачну паску”.

Відтоді Анна тримала піст не щороку, а приблизно 5-6 разів, розглядаючи це як особисту аскезу для глибшого переживання свята.

Щодо пісного меню, Анна зазначає, що вибір страв залежить від ритму життя. Бувало, вона харчувалася в кафе чи купувала готову їжу під час активної роботи, а іноді мала час готувати вдома.

“Якщо думати не про те, що заборонено, а про те, що можна, вибір величезний”, – каже мешканка Дніпра.

У магазинах і закладах завжди є пісні пропозиції, а на власній кухні Анна відкрила для себе гарбуз і кокосові вершки – з них виходить чудовий крем-суп. А її улюблений десерт – хурма, кокосові вершки та какао, збиті в блендері. У повсякденному меню переважають овочеві супи, каші, салати та котлети з топінамбура.

Скільки коштує поститися

Нагадаємо, що під час посту дозволено їсти рослинну їжу: картоплю та страви з неї, супи, каші, консервовані й квашені овочі (томати, огірки, капусту), бобові, а також консервовані салати.

Щодо витрат, Анна вважає, що піст не робить харчування ані дорожчим, ані дешевшим. Економія відчувається на відсутності витрат на алкоголь чи вуличну їжу, як-от бургери чи піца.

“Хіба що картоплю фрі у Макдональдсі можна купити”, – жартує вона.

Водночас деякі овочі, наприклад огірки, гриби чи редис, коштують не дешевше за м’ясо, тож загалом піст не має значного впливу на бюджет. Наприклад, кілограм огірків у “Варусі” на момент підготовки матеріалу коштував від 119.90  до 229 грн.

В “Сільпо” огірки продавали за 139 грн за кілограм, а в “АТБ” цей овоч можна було знайти за ціною від 114.89  до 119.89 грн.

Замінник м’яса на час посту – гриби у “Варусі” продавали від 60 грн за одну упаковку печериці звичайної до 86 грн за печерицю королівську. Кілограм підберезників по акції можна було знайти за 200 грн за кілограм. 

За 100 грамів печериць у “Сільпо” просили 15.41 грн, а за 450 грамів свіжих шампіньйонів – 99.74 грн. В “АТБ” кілограм печериць продавали за 129.55 грн.  

Картопля коштувала від 28  до 40 грн за кілограм, а гречка – від 28.70  до 73 грн за пачку. Консервований салат «Мексиканська фієста» з червоної та спаржевої квасолі, кукурудза і морква з соусом із солодкого перцю, томату, цибулі, часнику та меленого перцю чилі коштує в середньому від 70 грн в інтернет-магазинах до 119 грн в супермаркетах.

Що радить церква

Виконуючий обов’язки ректора Дніпровської духовної семінарії протоієрей Сергій Нарольський в коментарі «Суспільне Дніпро» пояснив, що піст – це не лише обмеження в їжі, а й духовне очищення.

“Якщо хтось бажає достойно поститися, він повинен поставити собі за мету відсторонитися від поганих справ та пристрастей”, – зазначив Нарольський.

Він наголосив, що дотримання посту має бути розумним та враховувати стан здоров’я кожної людини. Дійсно, церква визначає, що існують певні обставини, за яких допускається послаблення посту. До них належать хвороба, важка фізична праця, похилий вік або подорож. Також від посту звільняються вагітні жінки, маленькі діти та ті, хто перебуває у відрядженні.

У таких випадках можливе пом’якшення правил посту, наприклад, дозволяється вживати молочні продукти. Проте для цього слід отримати благословення священика, який допоможе визначити допустимий рівень послаблення. 

Великий піст – це період духовного очищення, який також передбачає зміну раціону. Лікар-гастроентеролог клініки Stardoctor Надія Стоян застерігає, що деяким категоріям людей поститися не рекомендується, а вихід із посту має бути поступовим, щоб не зашкодити організму.

Кому не варто дотримуватися посту

За медичними показаннями піст може бути небезпечним для людей із хронічними захворюваннями, такими як:

– цукровий діабет першого типу;

– виразкова хвороба;

– хвороби шлунково-кишкового тракту (гастрит, холецистит);

– анемія;

– онкологічні захворювання.

Також піст не рекомендується вагітним і жінкам у період грудного вигодовування, людям, які проходять реабілітацію після важких хвороб, та тим, чия робота пов’язана з великими фізичними навантаженнями (наприклад, водії-далекобійники, шахтарі, вантажники).

Гастроентеролог Надія Стоян радить прислухатися до себе, щоб не нашкодити здоров’ю.

“Утримуватися від посту також рекомендується дітям та підліткам, оскільки їхній організм активно росте та розвивається, а обмеження в харчуванні можуть негативно вплинути на цей процес”, – радить Надія Стоян.

Літнім людям також не рекомендується дотримуватися посту, адже вікові зміни в організмі роблять обмеження у харчуванні потенційно небезпечними. Для них основні ризики можуть бути такими:

  • нестача білка, що може спричинити втрату м’язової маси (саркопенію);
  • послаблення імунітету;
  • підвищений ризик остеопорозу через нестачу кальцію та вітаміну D;
  • коливання рівня цукру в крові та артеріального тиску;
  • загальна слабкість і швидка втомлюваність.

Сімейний лікар Андрій Бутенко радить перші дні після посту почати з риби чи нежирного м’яса. 

За словами сімейного лікаря Андрія Бутенка, у людей, яким піст не рекомендований, може загостритися виразкова хвороба чи гастрит. Загалом пацієнти під час обмеження в їжі скаржаться на забудькуватість, сонливість, а іноді й на зниження рівня цукру в крові.

Як компенсувати нестачу поживних речовин під час посту

Щоб уникнути дефіциту білка, лікарка Надія Стоян радить поєднувати різні рослинні джерела:

  • бобові (сочевиця, квасоля, горох);
  • горіхи та насіння;
  • кіноа та тофу.

“Рослинний білок засвоюється інакше, ніж тваринний, тому важливо комбінувати різні продукти, щоб отримати всі необхідні амінокислоти”, – пояснює лікар Надія Стоян.

З цим згодний й Андрій Бутенко, та наголошує, що для підтримки імунітету варто збалансувати раціон у період обмежень.

“Нестачу корисних речовин можна компенсувати за рахунок вітамінів, але в принципі, якщо збалансувати правильно раціон, то цього може бути достатньо. Тобто вживати продукти, які у звичайному житті ми не звикли вживати. Зокрема, є бобові культури, крупи, які раніше ніхто ніколи не любив, але тут вони можуть стати джерелом мікроелементів та вітамінів”, – зазначає Бутенко.

Дефіцит омега-3 жирних кислот можна компенсувати вживанням лляної та оливкової олії, волоських горіхів. Кальцій міститься у броколі, капусті, шпинаті, кунжуті та рослинному молоці.

Також гастроентеролог радить звернути увагу на додатковий прийом:

  • вітамінів групи B (особливо B12);
  • вітаміну D;
  • заліза (разом із вітаміном C для кращого засвоєння);
  • цинку;
  • магнію.

“Якщо на період початку посту людина приймає якісь препарати, вона продовжує їх приймати. Щоб підтримати імунітет, можна приймати вітамінні комплекси. Найпростіше та найвигідніше – це вітаміни для вагітних. Вони підібрані з урахуванням абсолютно усіх потреб організму, тому їх можуть пити і чоловіки, і діти, і вагітні, в тому числі. І всім вони підуть на користь”, – вважає сімейний лікар.

Лікар радить звертати увагу, щоб вітаміни були зареєстровані як лікарський засіб, а не як біологічно активна добавка. Бо лікарський засіб, на відміну від добавки, виготовляється на фармацевтичному заводі, де кожна партія проходить лабораторний контроль, а його склад підтверджується відповідними дослідженнями.

Загалом під час посту варто стежити за самопочуттям і не нехтувати сигналами організму. Якщо відчуваєте слабкість, запаморочення чи проблеми з травленням, варто переглянути раціон або припинити піст.

Як правильно виходити з посту

Щоб уникнути проблем зі здоров’ям після закінчення посту, лікарі рекомендують споживати їжу невеликими порціями, збільшити частоту прийому їжі, але зменшити обсяг порції. Бо різке повернення до звичайного раціону може стати серйозним стресом для організму. Тому гастроентеролог рекомендує:

  • спочатку включати до раціону нежирне м’ясо (курка, індичка), рибу та морепродукти;
  • поступово вводити молочні продукти (йогурт, кефір, сир);
  • уникати жирної, смаженої їжі та великої кількості солодощів;
  • контролювати споживання алкоголю, оскільки він є додатковим навантаженням на печінку;
  • пити достатню кількість води та дотримуватися помірної фізичної активності.

“Після тривалого утримання від певних продуктів не можна одразу повертатися до звичного харчування. Організм повинен адаптуватися поступово, щоб уникнути проблем із травленням”, – зазначає Надія Стоян.

Щоб все було добре Андрій Бутенко рекомендує не відмовлятися від ферментних препаратів та пробіотиків. Для полегшення травлення можна приймати “Креон” 25 тисяч на кожен основний прийом їжі, а для підтримки кишечника – пробіотики “Ентерол” або “Нормагут”.

Великий піст – це не тільки духовна практика, а й випробування для організму. Тому важливо підходити до змін у харчуванні з розумом, дотримуючись збалансованого раціону та за потреби консультуватися з лікарем.

Категорія: Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: