
У Дніпрі минулого тижня стався летальний випадок через ботулізм: чоловік помер, а його дружина опинилася у реанімації після вживання сушеної тараньки. З’ясувалось, що риба була заражена небезпечним токсином. Як уберегтися від цієї хвороби і чи варто ризикувати споживанням продуктів домашнього приготування – дізнавались журналісти “Наше місто”.

Випадок у Дніпрі: смерть від тараньки
Один із нещодавніх випадків, який сколихнув Дніпро, став трагічним. 61-річний чоловік і його дружина почувалися зле після вживання сушеної річкової тараньки домашнього приготування. Відомо, що жінка одразу звернулася до медиків. Наразі вона перебуває у реанімації, лікарі продовжують боротися за її життя. А чоловік звернувся за медичною допомогою лише наступного дня, вже у важкому стані. На жаль, не зважаючи на всі зусилля медиків, його врятувати не вдалося.

-За результатами санітарно-мікробіологічних випробувань ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», у залишках риби, яку вживали постраждалі особи, виявлено ДНК Cl.botulinum, Neurotoxin genes, – повідомили в Головному управлінні Держпродспоживслужби Дніпропетровської області.
За цими випадками захворювання на ботулізм спеціалістами Дніпровського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області проводиться епідрозслідування.
Що таке ботулізм
Ботулізм– це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків, дуже небезпечне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій.
Сам збудник не є небезпечним для здоров’я людини, небезпеку становить ботулотоксин. Коли ботулотоксин потрапляє до шлунка людини, соляна кислота не руйнує його, токсин з кров’ю поширюється організмом до головного і спинного мозку, викликаючи важкі наслідки.

-Харчовий ботулізм — серйозна та потенційно смертельна хвороба, – сказала Галина Шамичкова, завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб. – Інкубаційний період становить від 2 годин до 10 днів, найчастіше 8-36 годин.
Clostridium botulinum — це анаеробна бактерія, що розвивається в умовах без доступу кисню. Вона зазвичай присутня у ґрунті та водоймах, а також може бути у деяких харчових продуктах, особливо в консервованих.
-Ранні симптоми включають помітну втому, слабкість і запаморочення, які зазвичай супроводжуються затуманенням зору (двоїнням в очах), сухістю у роті та труднощами з ковтанням і мовленням, – додала Галина Шамичкова. – Також можуть виникнути блювота, діарея, закреп і здуття живота. Захворювання може прогресувати до слабкості в шиї та руках, після чого спостерігається ураження м’язів шиї та кінцівок.

Від людини до людини інфекція не передається. Хвора людина може становити небезпеку лише через виділення у довкілля бактерій ботулізму з фекаліями.
Небезпечні продукти — головний винуватець
Одним із головних джерел ботулізму є продукти, виготовлені у домашніх умовах, зокрема консерви та в’ялена риба, особливо річкова, яка не проходить належну термічну обробку.


-Потрібно дотримуватись правил гігієни та належної практики приготування їжі, зокрема під час нагрівання та стерилізації, – застерігає Галина Шамичкова – завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб. – Особливу увагу приділяйте консервам (м’ясу, грибам, овочам), рибі (в’яленій, копченій, солоній), морепродуктам, ковбасним виробам. Також уникайте споживання продуктів, які зберігали або транспортували неналежним чином, та продуктів, в якості яких ви сумніваєтесь.
Найбільше вражає той факт, що ботулізм не можна виявити за зовнішнім виглядом або смаком продукту. В’ялена риба може виглядати абсолютно нормально, але містити небезпечні токсини, які можуть забруднити організм.

Лікування ботулізму вимагає термінової медичної допомоги. Першим кроком є введення антиботулічного антитоксину, який нейтралізує токсин, що вже потрапив в організм. Також важливим є тривале медичне спостереження, оскільки одужання може зайняти декілька тижнів або навіть місяців.
Нагадаємо, протягом минулого року у Дніпропетровській області зареєстрували 6 випадків ботулізму. Усі вони пов’язані зі вживанням у їжу саме риби: в’ялена, копчено-сушена, рибна консерва невідомого походження.
Фото Володимира Федорищева та з відкритих джерел.
Раніше ми писали, що медики Дніпра закликають відмовитись від покупок на стихійних ринках.
Також ми писали, лікарка з Дніпра пояснила, чому категорично не варто купувати їжу в місцях стихійної торгівлі.
«Наше місто» повідомляло, як дніпрянам уберегти себе від ботулізму.
Категорія: Інтерв'ю, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра
Позначки: Головне, Здоров'я, Новини медицини Дніпра