Site icon Наше Місто

У Дніпропетровській області зареєстровано летальний випадок через захворювання на ботулізм

Цены, нарисованные на копченой рыбе, на одном из прилавков на XII фестивале-ярмарке "Гуцульская брынза" в Рахове (Закарпатская обл.), в воскресенье, 4 сентября 2011 г. В этот день в Рахове состоялся XII-й фестиваль-ярмарка "Гуцульская брынза", в котором приняли участие представители около 21 населенного пункта Закарпатской области. Во время действа были продемонстрированы лучшие достижения закарпатской Гуцульщины: традиции, быт, ремесла, культура и тому подобное. Жюри и гости фестиваля смогли не только попробовать, но и приобрести сыр и брынзу. Фото Яноша Немеша / УНИАН

У Дніпропетровській області у 2025 році зареєстровано перші випадки захворювання на ботулізм, один з яких – летальний. Про це повідомило Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області, пише «Наше місто».

До Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області 18 березня 2025 року надійшли два екстрені повідомлення про випадки ботулізму. Захворіла сімейна пара 1964 року народження, мешканці Дніпра, які вживали сушену непатрану річкову рибу домашнього приготування.

Жінка у важкому стані госпіталізували до реанімаційного відділення міської лікарні 16 березня, де перебуває на інтенсивній терапії. Чоловік звернувся по медичну допомогу 17 березня і також був госпіталізований до реанімації, проте наступного ранку, 18 березня, помер. В обох пацієнтів підтверджено діагноз ботулізму.

За результатами санітарно-мікробіологічних досліджень, проведених Дніпропетровським обласним центром контролю та профілактики хвороб МОЗ України, у залишках в’яленої риби, яку вживали потерпілі, виявлено ДНК Clostridium botulinum і гени нейротоксину.

Довідка

Ботулізм – це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків, дуже небезпечне і у багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій.

Від людини до людини інфекція не передається. Хвора людина може становити небезпеку лише через виділення у довкілля бактерій ботулізму з фекаліями.

Причиною ботулізму можуть бути продукти домашнього приготування/консервування – м’ясо, риба, рідше овочі. Найчастіше до ботулізму призводить споживання непатраної риби прісноводних водойм домашнього виготовлення – соленої, в’яленої, сушеної та риби холодного копчення. Така риба стає небезпечною для споживання, оскільки:

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають за 12-24 год після споживання зараженої продукції. Інкубаційний період становить від 2-3 годин до 10 діб.

Симптоми ботулізму: підвищена температура, сухість у роті, ускладнення ковтання, невиразність мови, двоїння в очах, помутніння та опущення повік, м’язова слабкість, запаморочення, нудота і блювання, пронос, здуття живота і закреп, ураження м’язів.

Раніше ми писали, що медики Дніпра закликають відмовитись від покупок на стихійних ринках.

Також ми писали, лікарка з Дніпра пояснила, чому категорично не варто купувати їжу в місцях стихійної торгівлі.

«Наше місто» повідомляло, як дніпрянам уберегти себе від ботулізму.

Категорія: Новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version