У школах Дніпра завершився тиждень здорового харчування, що став справжнім святом для учнів молодших класів. Звичайний навчальний процес перетворився на цікаву подорож у світ корисної їжі, креативу та нових знань. Кожен день тижня був присвячений окремому овочу. Діти досліджували їх користь та дізнавалися незвичайні факти про їх вплив на організм. Наприклад, на уроках математики школярі рахували «кібер-капусту», а на інформатиці створювали її зображення, – передає «Наше Місто».
Тематичний тиждень відкрила гімназія №75, де головною героїнею уроків стала «кібер-капуста». Вчителі підготували інтегровані уроки, щоб діти зрозуміли не лише користь овочів, а й їх місце у повсякденному житті.
Таким чином, на уроці математики школярі рахували «кібер-капусту» — абстрактний овоч, який вчителі вигадали спеціально для завдань, щоб зробити їх цікавішими та інтерактивнішими. Діти виконували обчислення качанів та дізнавалися про різноманітні види капусти. А на уроці інформатики вони за допомогою штучного інтелекту створювали її цифрове зображення, додаючи елементи фантазії та творчості, що зробило процес ще більш захопливим.
Основною метою проєкту «СмакуЇМО», що був організований за ініціативою департаменту гуманітарної політики ДМР, було зацікавити дітей здоровим харчуванням. Адже часто вдома школярі часто звикають до менш корисної їжі, як-от до сосисок чи смаженої картоплі. У школах натомість пропонують різноманітні корисні страви, які учні не завжди сприймають із ентузіазмом. Тож під час уроків діти дізнавалися, як овочі впливають на організм – це сприяло формуванню нових харчових звичок.
«На уроках діти отримують інформацію про те, чому треба вживати певні овочі. Інформація у цікавій формі подається на заняттях з української мови та інших уроках. Наприклад, на математиці діти рахували “кібер-капусту”, а на інформатиці створювали її зображення за допомогою штучного інтелекту. Кожен день цього тижня присвячений якомусь овочу. У понеділок у нас була головною героїнею капуста. А потім вчителі розповідали дітлахам цікаві факти про буряк, моркву і ті самі бобові, які малюки не дуже полюбляють. Але, які є надзвичайно корисними», – розповіла Олена Шурман, директорка гімназії №75.
Вона також додала, що знання школярі отримували не лише на уроках, а й під час тематичних перерв із руханками, відеороликами та обговореннями користі овочів.
Діти із задоволенням долучалися до незвичних уроків, де навчання перетворювалося на справжню гру. Креативний підхід учителів допоміг школярам не лише краще зрозуміти користь овочів, але й побачити їх із нового боку
«Мені дуже сподобалося! На математиці ми рахували качани капусти, і це було набагато цікавіше, ніж звичайні завдання. Я люблю їсти капусту, особливо в салатах. Завдяки урокам дізналась, що вона корисна й багата на вітаміни», – поділилася Соломія Федоренко, учениця 4-го класу.
Що ще планується в рамках проєкту «СмакуЇМО»
Проєкт охоплює різноманітні заходи, спрямовані на популяризацію здорового харчування серед дітей і їхніх родин:
- Тематичні кахути — інтерактивні вікторини, які допомагають школярам закріпити знання про корисну їжу.
- Коуч-сесії для батьків — зустрічі за участю нутриціологів і дієтологів, які надають поради щодо організації здорового раціону для дітей.
- Активні уроки та заходи — цікаві й інтерактивні заняття, які залучають дітей до пізнання світу корисних продуктів.
Наразі до ініціативи долучилися 25 шкіл Дніпра, але організатори сподіваються, що їхня кількість зростатиме. Адже головна мета проєкту — сформувати у дітей любов до корисної їжі та навчити їх робити свідомий вибір на користь здорових продуктів.
Нагадаємо, раніше ми писали про те, як у Дніпрі впроваджується реформа шкільного харчування.
Читайте також: Смачно, корисно, весело: як у школах Дніпра пройшов тиждень здорового харчування.
Фото: Валерій Кравченко, ГумДеп.
Категорія: Новини Дніпра, Освіта, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня
Позначки: Головне, Діти Дніпра, Дніпро, Школи Дніпра