Ковід та війна стали справжнім випробуванням на міцність для батьків. Куди подіти малюків, коли державні дитячі садочки закриті, а на приватні у багатьох не вистачає грошей? У минулому році заклади почали поступово відчиняти свої двері – у міру того, як в них створювалися найпростіші укриття. Працювали по чотири години, і це, звісно, було дуже мало. І ось – радісна новина. Дитсадочки у Дніпрі нарешті працюють у подовженому режимі. Як саме це відбувається, бачили журналістка та фотокореспондент «Нашого міста».
116 садочків відкриті до 15.00
Цьогоріч у серпні мер Дніпра Борис Філатов анонсував збільшення тривалості роботи дитячих садочків, які знаходяться у комунальній власності громади, з чотирьох до семи годин. Батьки малюків довгий час чекали на цю подію, бо завдяки такому рішенню в них додалось значно більше вільного часу.
– Зараз значна частина дитячих закладів у Дніпрі працюють по 7 годин, – коментує ситуацію Олена Яковенко, заступниця начальника управління освіти департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради. – Це 116 садочків та 13 гімназій з дошкільними підрозділами. До кінця року плануємо додати до цієї кількості ще 28. Загалом у місті 177 садочків. Два з них знаходяться на капремонті. Є такі садочки, які продовжують працювати дистанційно, бо їх немає куди приєднати. Разом з тим існує 82 базових садочки, де зроблені якісні укриття. До них доєдналися декілька інших закладів, де укриттів немає. Дуже важливо дати можливість відвідувати садочки очно насамперед дітям старших вікових груп, які мають готуватися до школи.
Готову їжу привозять у гастроємностях
Ще одним викликом, з яким стикнулися освітяни під час впровадження продовженого дня, стала організація харчування. Зараз у всіх садочках, де малюки знаходяться по 7 годин, їм забезпечується харчування один раз на день за кейтринговою системою. Це означає, що їжа не готується безпосередньо у садочках, а привозиться туди вже готовою у спеціальних боксах. Зараз 59% вартості харчування у садочках сплачується з міського бюджету, а 41% – батьками.
– Їжею дитячі садочки забезпечують два постачальники – «Контракт Продрезерв 5» та «Олімпіус Консалт», – розповідає Олена Яковенко. – Сьогодні суттєвих зауважень до них немає. Страви привозять вранці, тож якщо дітей до садочка прийшло більше, ніж замовляли напередодні, є час дозамовити порції. Розігрівати їх працівники кухні починають після 11.00. Щодо меню для дитячих садочків, зараз постачальники готують за вимогами, які затверджені Міністерства охорони здоров’я України ще до війни. Це осіннє-зимове меню.
Але щодо весняно-літнього меню, його поки немає – освітяни чекають, яким саме воно буде. А ось на ще більше продовження роботи садочків, поки йде війна, сподіватися не варто. Тому що у такому випадку треба додавати ще один прийом їжі, а це наразі нереально. У воєнний час також дуже складно організувати дітям денний сон. І якщо п’яти-шестирічки можуть обійтися без нього і просто займатися спокійними іграми та читати, то дітки 3—4 років зазвичай вдень сплять. Під час повітряних тривог вихователі їх підіймають та ведуть в укриття.
«Золотий півник» відкрився одним з перших
Дитячий садочок № 86 «Золотий півник» одним з перших у Дніпрі відкрився під час великої війни, а згодом почав працювати подовжений день – з 8-ї до 15 години. Це сталося 23 жовтня. Зараз за списком тут 187 дітей, офлайн садок відвідують близько 90 дітей. З них 37 відносяться до пільгових категорій.
— Діти обідають об 11.30, після цього ми вкладаємо їх відпочивати, – ділиться директорка дошкільного закладу № 86 Вікторія Шулежко. – Вони сплять до 14.30. Лягають, не перевдягаючись у піжами, щоб у випадку тривоги швидко встати, накинути курточки та пройти до укриття.
Найпростіше укриття у цьому садочку велике, може вмістити до 250 осіб. Тут є різноманітні ігри, зона відпочинку, питна вода та туалети. Вихователі та їхні помічники навіть зробили ширму для лялькового театру. Бувало, що через тривогу вистава у залі переривалася, але продовжувалась в укритті.
Часу для роботи у батьків стало більше
Інна Маркевич водить до цього садочка свого синочка Давида, йому 3, 5 рочки. Він відвідує заклад півроку.
– Слава Богу, що садочок тепер працює до третьої години дня, – зізнається Інна Маркевич. – Я можу видихнути та вийти на роботу. Хоча працюю онлайн, можу віддатися робочому процесу повноцінно, а не бігти за дитиною на 12.30, як це було раніше. Ще дуже зручно, що малий у садочку обідає – не треба готувати йому вдома. Давиду найбільше подобаються супчики.
П’ятирічний Юра вже третій рік відвідує «Золотого півника». Його батько Володимир Дашков відзначає, що зараз, коли садочки працюють довше, стало значно зручніше. Разом з тим, чоловік висловлює побажання щодо ще більшого подовження терміну роботи закладу – до 17.00. А ще вважає, що було б краще, якщо б їжу кухарі готували безпосередньо у садочку, а не привозили постачальники.
А ось Марина Шевченко, мати трирічної Аліси, цілком задоволена харчуванням. На жаль, жінка поки що немає змоги працювати, але часу на хатні справи в неї тепер з’явилося значно більше.
– До цього садочка в мене ходить вже друга дитина, – зазначає Лідія Ключник. – Яні три роки, старший син Вадим – вже школяр. Я в захваті від садочка, тут дуже тепло. Я ІТ-фахівець, дистанційна робота в мене починається о 12 годині. Тому доводиться забирати доньку до обіду і вкладати її спати вдома. Ідеально було б, якщо б садочок працював до 18.00. Тоді я б встигала забирати Яну після роботи. І ще хочеться, щоб у садочку був сніданок. Бо діти вдома вранці дуже погано їдять.
Гороховий супчик йде на ура
Харчування у «Золотому півнику» забезпечує компанія «Олімпіус Консалт». Те, чим годують дітей, перевіряють не тільки співробітники садочку, а й час від часу батьки. Їжа доставляється у гастроємностях, перед подачею обов’язково підігрівається. У шкільному меню значну частину займають бобові. Багато батьків у соцмережах скаржаться на те, що діти не хочуть це їсти. А що у садочках?
– В нас теж є страви з квасолі та гороху – декілька разів на тиждень, – не приховує Вікторія Шулежко. – Діти знайомляться з ними, потроху вживають. Більшість з них вдома таке не їсть, тому ця їжа є для них незвичною. Але ж в основі меню – принцип здорового харчування. Немає нічого смаженого, ніяких сосисок. Перекуси ми не вітаємо, бо тоді діти будуть погано обідати. Але повноцінний сніданок вдома має бути.
Роздивляюсь меню і бачу чимало цікавого. Наприклад, мафіни з овочами та твердим сиром, рибні палички, солодкий плов з родзинками, курячі нагетси, зрази картопляні з курячим м’ясом «Човники». Хліб – тільки цільнозерновий, на десерт – компот чи кисіль, пудинги, фрукти.
– На ура йде гороховий або квасолевий суп-пюре та борщ, – зазначає Ганна Кравець, відповідальна за видачу їжі. – А коли консервований горошок є у салаті з капустою, дітки зазвичай вибирають саме його.
Фото Володимира Федорищева.
Нагадаємо, раніше ми писали про те, як працюють дитячі садочки у Дніпрі під час війни.
Категорія: Війна, Влада, Новини Дніпра, Освіта, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня
Позначки: Головне, Діти Дніпра, Новини Дніпра