Вартість тарілки борщу в українських закладах харчування за останні роки зросла вдвічі. Якщо у 2020 році у середньому страва коштувала 55 грн, то у 2024 вже 110 грн, йдеться у дослідженні української компанії з автоматизації закладів Poster, пише “Наше місто”.
Втім, зварити борщ вдома у порівнянні з минулим роком стало теж майже вдвічі орожче. Насамперед це сталося через здорожчання овочів, м’ясо зросло в ціні меншими темпами. У поточному році ціни на овочі – удвічі вищі, ніж минулого року.
За допомогою неофіційного «індексу борщу» можна оцінити реальну купівельну спроможність валют, підраховуючи вартість набору продуктів для приготування каструлі цієї страви та слідкують, як вона змінюється.
Підрахуємо, скільки у середньому доведеться витратити на п’ятилітрову каструлю борщу за цінами станом на останній тиждень жовтня 2024-го.
Все залежить від того, на якому бульйоні господиня збирається варити борщ. Якщо це традиційні свинячі реберця, то 300 грамів обійдуться в середньому у 65 грн. Дешевше коштує борщова телятина – 45 грн за 300 грамів. І економ-варіант – курячий суповий набір, 15 грн за 300 грамів.
Середніх розмірів буряк обійшовся у 7 грн, 400 грамів капусти – це приблизно 12 грн, 300 грамів картоплі – 9 грн, 200 грамів моркви – 5 грн, 200 г цибулі – 3,5 грн, свіжа зелень – 15 грн, пакетик томатної пасти – 14 грн.
Так виглядає основа борщу, за яку у варіанті із свинячими реберцями треба викласти 130,5 грн, з борщовою телятиною – 110,5, а за економ варіантом – 80,5. Ми не рахували витрати на сіль, спеції, сало, часник, олію для засмажки.
Рік тому борщ без м’яса коштував 36,24 грн, а м’ясний – у середньому 109,51 грн.
Нагадаємо, раніше ми писали, про свято борщу у Дніпрі.
Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня
Позначки: Головне, Новини Дніпра