Site icon Наше Місто

Незламний та винахідливий: як бізнес у Дніпрі підготувався до зими

Українці вже третю зиму будуть зустрічати в умовах війни. Якщо мешканці багатоповерхівок покладаються на тепло та світло від влади, то бізнес може розраховувати лише на себе. На фоні підвищення податків та комерційної вартості електроенергії, середні та малі підприємства дивують своєю стійкістю. Як саме бізнес – основа будь-якої економіки – планує зустрічати холоди – у матеріалі «Нашого міста».

94 відсотки компаній вже мають план 

Згідно з опитуванням Американської торгівельної палати/Devoitte, зі 139 українських компаній 88% готові до тривалих відключень електроенергії, а третина з них можуть самостійно забезпечити своє енергопостачання впродовж 24 годин і більше.

“Практично всі учасники нашого опитування – 94% – кажуть, що у них є плани щодо того, як вони збираються пережити зиму, або вони такі плани розробляють”, – зазначила Олена Бойченко, партнерка департаменту консалтингу Devoitte в Україні. 

Генератори є одним із найпоширеніших джерел енергії – їх застосовують 86% опитаних. Сонячними панелями користуються 14% учасників дослідження, газові установки мають 13% респондентів, а 11% представників бізнесу імпортують електроенергію. Ще по 1% опитаних мають біо- та вітроустановки, 4% не користуються жодними резервними джерелами.

Близько 40% підприємств намагаються розділити джерела енергії, використовуючи генератори з сонячними панелями або газовими установками. Проте для 22% опитаних відключення світла змусило перенести виробництво за кордон, віддати частину роботи на аутсорсинг, або закритися.

АТБ встановлює сонячні електростанції

У відповідь на запит «Нашого міста», в АТБ повідомили, що за останні два роки підготувалися до відключень світла. Мережа магазинів забезпечена дизельними електростанціями. Загалом є 1245 генераторів, з яких 16 пристроїв пересувні.

«Паралельно ведеться робота по частковому встановленню сонячних електростанцій та додатково опрацьовується питання встановлення накопичувачів електричної енергії», – розповіли у пресслужбі АТБ.

Як і раніше, перечекати години відключень світла українці можуть в магазинах мережі.

«При масових відключеннях світла всі бажаючі зможуть заряджати свої пристрої у магазинах АТБ. Для відвідувачів завжди працюють відділи гарячої випічки та кавомашина», – відповіли в АТБ.

Про всяк випадок, в блекаути українцям варто мати готівку для походів у супермаркети.

«Робота терміналів залежить від інтернет-провайдера. Якщо навіть у магазині є світло, а там, де розташовані передавачі та обладнання провайдера довгий час немає, то термінали погано працюють», – нагадали в АТБ.

VARUS – генератори в магазинах та на складах

Ще з початком атак на енергетичну інфраструктуру, у VARUS оперативно запровадили використання як стаціонарних, так і мобільних генераторів, що покривало критичні потреби в освітленні та роботі кас.

«Станом на 2024 рік більшість супермаркетів мережі оснащені стаціонарними генераторами. Частину магазинів також додатково забезпечили системами АВР, які автоматично перемикають на генератор у випадку відключення електроенергії. У тих точках, де система АВР поки що не встановлена, ми залучаємо працівників для ручного перемикання під час нічних змін», – розповіли в пресслужбі VARUS.

Крім цього, генераторами забезпечені не тільки супермаркети, але й склади, що гарантує належне зберігання товарів в умовах відключення світла. Цього року VARUS закупив додаткові генератори.

Також в блекаути клієнти можуть попрацювати у VARUS CAFE, якщо є така потреба.

«Під час відключень світла VARUS CAFE часто перетворюються на аналог коворкінгів, куди приходять, щоб попрацювати чи зустрітись з колегами. Біля столів є USB-зарядки, тому клієнти можуть не переживати, що залишаться без зв’язку», – розповіли журналісту «Нашого міста».

Шокер для Ганни

Середній та малий бізнес теж не хоче зупиняти свою роботу під час відключень світла. Ганна Горбачова перевезла пекарню до Дніпра з Донецької області, де з 2017 року випікала млинці, а потім відкрила маленький магазин. Зараз жінка – одна з п’яти виграла конкурс мінігрантів від Дніпроради та планує купити апарат шокового заморожування приблизно за 124 тисячі гривень.

Родина з Донеччини робить смачну випічку у Дніпрі. 

«Коли в нас були божевільні ось ці вимкнення, коли русня обстріляла нашу енергосистему, ми зазнавали шалених збитків через купу зіпсованої продукції, – розповіла Ганна Горбачова. – Пішла на форуми, звернулася до фахівців, щоб не втрачати гроші через псування продукції. І мені пояснили, у чому різниця між морозилкою і шокером. Я подалася на грант, бо сама б я не купила».

Двічі переселенка Ганна Горбачова відкрила заново бізнес у Дніпрі.

Низька температура -24-28° заморожує напівфабрикати – чіабату, піцу чи запіканку з середини та не дає розмножуватися шкідливим бактеріям. Таку основу можна швидко спекти, коли з’являється світло.

«Коли в шокері все це замерзло, це можна перекласти в морозильник, воно там буде собі зберігатися, коли немає світла. У мене є маленька піч, яка не так багато споживає електроенергії, на яку вистачить мого генератора. І я зможу потихеньку в ній випікати – з’їли там у мене 10 піц, я свіжих 10 випекла», – розповідає Ганна Горбачова.

Дмитро Горбачов допомагає у другій пекарні.

Підтримати пані Ганну та її сина, Дмитра Горбачова, який бере участь в шоу «Майстер Шеф» можна, відвідавши пекарні на проспекті Науки,40-ж, у районі «Неоплази», та по провулку Вільному, 2.

Швачкам з Дніпра допомагає “Горєніє”

Жінки-швачки купують акумулятори від електромашин ємністю від 50 до 100 кВт та використовують їх як накопичувачі електроенергії. Завдяки цьому можна буде не зупиняти виробництво під час відключень світла.

Жінкам допомагають опанувати нову професію. Фото – сторінка Благодійного фонду “ГОРЄНІЄ” у соцмережі

«Завдяки гранту від уряду Канади допомагаємо створитися бізнесу, навчаємо людей шити, основам підприємництва та допомагаємо зареєструвати свою справу, – розповів президент Всеукраїнського благодійного фонду “ГОРЄНІЄ” Денис Гречко, який допомагає жінкам-переселенкам й тим, хто опинився у скрутних обставинах, опанувати нову професію. – Ми працюємо в Дніпропетровській, Полтавській, Харківській, Кіровоградській, Київській, Львівській, Тернопільській, Хмельницькій областях».

З кінця 2020 року навчання пройшли понад 2 тисячі жінок. У Дніпрі кооператив займається вишивкою, у Львові – роблять пуховики, у Києві кооператив створив та розвиває власну лінію одягу.

«Коли були відключення світла, то наші навчальні майданчики користувалися генераторами. Зараз київський кооператив шукає гроші для того, щоб встановити сонячну станцію до 100 кВт з тим, щоб у зимові місяці отримувати хоча б 15 кВт для своєї діяльності», – розповів Денис Гречко.

Андрій Горбонос адаптувався до графіків відключень

Колишній директор хлібзаводу №8 у Дніпрі Андрій Горбонос присвятив свій час продажу меду та популяризації цього продукту серед українців. 

Дмитро Горбонос присвятив себе популяризації меду.

«На жаль, в результаті війни ми вже втратили близько 20% бджолиних роїв і, напевно, вже й понад 20% медоносних угідь. Головна мета існування бджоли – це зовсім не мед, як багато хто думає, а запилення плодоовочевих культур. Там, де бджоли, там врожайність на 30-40% вища. Один плюс, що внутрішнє споживання меду всередині країни перевищило наш експорт», – розповів Андрій Горбонос.

Захисники отримують солодку підтримку від марки “СправдіМед”.

Він не купував генератори для виробництва, проте адаптувався до нових умов:  підлаштувався під графіки відключень світла та перерозподілив виконання замовлення відповідно до цього розпорядку. Андрій Горбонос планує так пережити зимові відключення світла та сподівається на отримання гранту, щоб масштабувати свій бізнес.

Для станків потрібен потужний генератор 

Ще один мешканець Дніпра Роман Кондрашов у 2021 році на виставці у Парижі отримав за свій ніж ручної роботи нагороду в категорії «Найкращий тактичний ніж». З дитячого захоплення він зробив успішний бізнес, й зараз допомагає захисникам: передає їм якісні ножі та збирає донати.Роман Кондрашов зробив з дитячого захоплення успішний бізнес.

Підприємець передає свої ножі захисникам та збирає гроші на ЗСУ. Фото з соцмереж Романа Кондрашова

«Дійсно, це (відключення світла – ред.) було складно – той рік взимку і влітку цього року. Наразі готуємося: в плані освітлення перейшли на LED-лампочки, а щодо станків, то тут трошки складно, тому що станки тягнуть багато. Зараз я замислююсь над тим, щоб придбати потужний генератор на 6 кВт» – сказав Роман Кондрашов.

Відключень світла й тепла взимку не уникнути, бо росія накопичує ракети для нових обстрілів української енергетики. Зараз завдання кожного – підготуватися до блекаутів, і для українців це вже не буде так несподівано, як на початку великої війни. Головне, щоб попри всі негаразди, бізнес не закрився, і після перемоги наші підприємці зможуть читати лекції з виживання на конференції TED (Technology Entertainment Design).

Автор: Ірина Логуш.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version