Skip to content

Від «Аврори» до «Маяка»: у Дніпрі розвінчали міфи про відомий ресторан

Ксенія Куземко

Від «Аврори» до «Маяка»: у Дніпрі

У Дніпрі на околиці парку Шевченка стоїть стара занедбана будівля, яка колись була одним із найпопулярніших ресторанів – «Маяк». З цією будівлею пов’язано багато цікавих подій, але не все про неї відомо. Так, архітектор та дослідник історії нашого міста Ден Вейссман показав, як виглядає легендарний ресторан «Маяк» усередині та розвінчав міфи, пов’язані з ним, пише «Наше місто».

Що тут було до «Маяка»

У XVIII столітті приблизно на цьому ж місці над Дніпром оселився Лазар Глоба, щоб милуватися з високого берега повноводним Дніпром. Перший ресторан з дерева тут було збудовано у 1936 році.

Після встановлення радянської влади у 1925 році парк, який до того часу носив іншу назву, зазнав масштабних змін. Почалася його реконструкція, спрямована на створення сучасного міського парку культури та відпочинку. Парк було названо на честь Тараса Шевченка, видатного українського поета та митця, незважаючи на ідеологічні розбіжності того часу.

В тому числі на північно-східному схилі парку десь у 1936-му році будується ресторанний павільйон «Аврора». Будівля мала цегляний фундамент та дерев’яні конструкції. Проіснував ресторан всього кілька років – будівля «Аврори» була зруйнована під час Другої світової війни, від неї залишилися тільки фундаменти.

В кінці 1940-х розробляється проєкт післявоєнної реконструкції парку і вже у 1950-му році починається масштабна перебудова парку імені Шевченка. Також за проєктом головного архітектора реконструкції П. І. Антонова, на схилах парку будується новий павільйон ресторану. Також будівля (тимчасово) отримує ім’я свого попередника – «Аврора».

З цим ім’ям ресторан функціонував аж до другої половини 1950-х років, пізніше павільйон перейменували у «Волна». Будівля проіснувала приблизно до 1976-го року.

Історія ресторану «Маяк»

На межі 60-х та 70-х років ХХ століття Дніпро переживав масштабний будівельний розквіт. Зокрема, активне будівництво набережної стимулювало оновлення суміжних територій. Серед них був і парк Шевченка, який у 1971-1974 роках зазнав значної реконструкції.

Наприкінці 60-х – на початку 70-х років у Дніпрі відбувалася масштабна реконструкція набережної та парку Шевченка. На тлі цих сучасних об’єктів старий ресторан “Волна” виглядав застарілим та невідповідним новому облику міста. Незабаром після того, як будівля ресторану згоріла, на тому ж місці розпочалося будівництво нового, більш масштабного та сучасного ресторанного комплексу “Маяк”. Активні будівельні роботи тривали протягом півтора року, і вже в 1979 році на парковому схилі з’явилася характерна вежа нової споруди.

Будівля ресторану мала сім поверхів, хоча для відвідувачів доступними були лише шість. Сьомий поверх призначався для технічного обладнання, такого як вентиляційні системи та ліфтовий машинний зал. Для зручності гостей функціонували два пасажирські ліфти, а для обслуговування кухні – два службові міні-ліфти.

“Аврора”, “Волна” і “Маяк”: розвінчуємо міський міф

Поширене твердження про те, що ресторани “Аврора”, “Волна” та “Маяк” займали одне й те саме місце, є міфом. Ідея про те, що “Маяк” є перебудовою “Волни”, також не відповідає дійсності.

За словами архітектора та дослідника історії нашого міста Дена Вейссмана, у всі цих спорудах дуже багато відмінностей. Фактично усі ці ресторани були окремими різними будівлями, збудованими у різний час, кожна з них має різні конструктивні і планувальні рішення, їх розташування має відмінності у десятки метрів.

«На підтвердження цього раджу прослідкувати кілька шарів на проєкті OldMaps.dp.ua та порівняти зону забудови і конфігурацію плану зі світлинами цих об’єктів, які у вільному доступі в мережі. Як я писав вище – єдиним виключенням, коли «Аврора» та «Волна» співпадали – і конструктивно і зонально – це випадок, коли споруда ресторану збудованого 1950-му році тимчасово мала ім’я попередника», – розповів він.

Раніше ми писали, як повернути футбол у Дніпро: Руслан Ротань про можливості та виклики.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: