Site icon Наше Місто

Пюре тільки на свято: ціни на картоплю у Дніпрі зросли до небес

Спекотне літо без опадів має свої наслідки: овочі, які вирощують на відкритому ґрунті, не витримали екстремальних температур, і врожай був меншим, ніж очікували. Найбільше постраждала картопля, яку зібрали в половину менше цього року. Звідси нечувано високі ціни на «другий хліб», без якого не обходиться раціон жодної української родини. Скільки зараз коштує картопля на оптових ринках та у супермаркетах розповідає «Наше місто».

На ринку на ж/м Ломівський (колишній Фрунзенський – ред.) у Дніпрі, куди приїжджають за запасами на зиму зі всього міста, картоплю продають за ціною 25 грн. Тільки дрібну можна купити дешевше – по 22 грн/кг. І це при умові, що берете одразу мішок.

Для порівняння: у 2022 і 2023 ціна картоплі на опті (тобто приблизно за мішок вагою 20 кг) була 8 і 10 грн/кг відповідно.

Особливість ринку на ж/м Ломівський в тому, що, наприклад, основу для пюре сюди привозять фурами з найбільших «картопляних» регіонів – з Рівненської, Волинської, Полтавської, Чернігівської, Сумської областей.

Які ціни на картоплю в магазинах Дніпра

У мережі магазинів Варус кілограм картоплі Белла Роса коштує 37,90 грн, а картопля без вказання сорту продається за ціною 24,90 грн. 

Від 34 грн до 45 грн коштує картопля у супермаркетах Сільпо: 

У магазинах Фоззі білу картоплю можна було знайти за ціною 24,90 грн за кілограм, а картоплю в сітці – за 37,90 грн за кілограм. 

В АТБ ціни на картоплю стартують від 24,95 грн і доходять до 39,89 грн за кілограм: 

Також мита фасована картопля вагою 2,5 кг продається в АТБ за ціною 119,80 грн.

Чому такі високі ціни

Цього літа тривала спека та відсутність дощів призвели до втрати частини врожаю. А через те, що картоплю вирощують загалом на відкритому ґрунті, половина її просто не вродила. Також на собівартість овочу вплинула зростаюча інфляція.

«Липнева спека спричинила колосальні втрати. Через посуху багато що втратили, багато що не проросло. Вона вплинула і на овочі, які вирощувалися в цей період, і на закладання нового насіння, наприклад капусти чи моркви, які збираються зараз”, – заявив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук. 

Як повідомляють аналітики проєкту EastFruit, сьогодні ціна на картоплю в Україні в середньому вже у 2,8 рази вища, ніж в аналогічний період минулого року. 

Автор: Ірина Логуш. 

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version