Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Історія легендарних універмагів Дніпра: від ЦУМу до «Лотоса»

Історія легендарних універмагів Дніпра - Наше Місто

Дніпро завжди славився своїми культовими магазинами, що не лише задовольняли потреби містян, а й залишили слід в історії архітектури та міської торгівлі. Кожен з цих універмагів мав свою унікальну атмосферу і особливу роль у житті містян. Давайте згадаємо, де розташовувалися найвідоміші торгові заклади міста, чим вони запам’яталися та як змінилися з плином часу.

Центральний універмаг – «ЦУМ» пр. Яворницького, 52

Центральний універмаг почали будувати у 1936 році на центральному проспекті Дніпропетровська. Проєкт розробляло місцеве управління під керівництвом архітектора Олександра Красносельського. Під час війни будівлю було зруйновано на 60%, але вже у 1948 році її відновили. Сьогодні ЦУМ продовжує працювати, залишаючись важливим торговим центром міста.

Універмаг «Дім торгівлі»  Слобожанський проспект, 51

2 листопада 1977 року на проспекті Газети «Правда» ( нині просп. Слобожанський) відкрився перший великий універмаг на лівому березі — «Будинок торгівлі». Він був оснащений сучасною вентиляцією та ескалаторами, а на першому поверсі працював перший у місті «Універсам». У 90-х будівля перейшла у приватну власність, але з часом занепала, і зараз від неї залишилася лише історія та заморожене будівництво.

 «Лотос» пр. Яворницького, 58

Будівництво будівлі, де знаходився магазин «Лотос», почалося у 1971 році. Перші два поверхи відвели під магазин. Скляний фасад, кам’яні стіни та вітражі створювали відчуття, що саме тут можна знайти дефіцитні товари. Іноді так і було. Магазин мав широкий асортимент — від одягу і їжі до квітів та подарунків. Деякий час у «Лотосі» також розміщувався «Дитячий світ».

Детальніше дивіться у нашому сюжеті.

Категорія: Відео, Новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: