Site icon Наше Місто

Як виглядає “комета століття”, яку мешканці Дніпра спостерігають неозброєним оком

комета C/2023 A3

15 жовтня – останній шанс побачити неозброєним оком у небі  незвичайну небесну гостю – комету C/2023 A3, відома також як Цзицзіньшань-Атлас. Цей космічний об’єкт став одним з найяскравіших астрономічних явищ року, привернувши увагу як вчених, так і любителів астрономії з усього світу. Напередодні  дніпрянину Сергію Педашенко вдалося зробити неймовірні світлини комети, пише “Наше місто”.

Гостя з космосу

Комета C/2023 A3 була відкрита незалежно двома обсерваторіями: китайською обсерваторією Цзицзіньшань 9 січня 2023 року та системою ATLAS у Південній Африці 22 лютого того ж року. Саме тому комета отримала подвійну назву.

Комета вперше за 80 000 років наблизилася до Сонця, після чого вирушила до місця свого народження – у Хмару Оорта, що оточує Сонячну систему.

Особливості комети

C/2023 A3 відноситься до довгоперіодичних комет. Її ядро складається з льоду, пилу та різних газів. Під дією сонячного вітру і випромінювання ядро комети нагрівається, і з нього випаровуються леткі речовини, утворюючи характерний хвіст.

12 жовтня 2024-го комета C/2023 A3 максимально зблизилася із Землею – на відстань близько 70,6 мільйонів кілометрів. Таким чином 12-15 жовтня космічну гостю можна спостерігати на західній частині неба о 18:50-19:00, приблизно через годину після заходу сонця. 

Я її дочекався

Дніпрянин Сергій Педашенко спостерігав за C/2023 A3 з фотоапаратом. Полювання за кометою виявилося вдалим, а нагородою стали унікальні фото.

Комета наблизилася до Сонця вперше за 80 000 років. Фото: Сергій Педашенко

Таки я її сьогодні дочекався. Комета Цзицзіньшань-Атлас C/2023 A3 належить до короткоперіодичних комет. Її орбіта має період близько 107 років. Це означає, що вона знову з’явиться у внутрішній частині Сонячної системи близько 2131 року, – написав у соцмережі автор фото.

Нагадаємо, раніше ми писали, що у Дніпрі зафіксували унікальне космічне явище.

Категорія: Новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version