Site icon Наше Місто

Що робити, якщо вас збив водій електросамоката

Фото Валерія Кравченко

У Дніпрі з початку року сталося 11 дорожньо-транспортних пригод з електросамокатами, моноколесами тощо. У 9 випадках таких ДТП травми отримали 9 осіб, розповіли журналістам «Наше місто» у Патрульній поліції.

Дійсно, водії електросамокатів, які на шаленій швидкості несуться просто по тротуарам – на жаль, звична картина для міста. Законодавчо користувачі легкого електротранспорту визнані водіями та зобов’язані рухатися по дорогам, якомога правіше, ближче до тротуарів. А ось ганяти по пішохідним ділянкам, просто серед людей – не тільки небезпечно, а й протизаконно.

Втім в реальному житті водії електросамокатів найчастіше навіть не знають про таку норму та, звісно, не дотримуються правил. Наражаючи на небезпеку численних пішоходів, в т.ч. – людей похилого віку, дітей, а також створюючи численні інциденти та небезпечні ситуації з водіями авто.

Про один з таких випадків у соцмережі з болем розповіла пані Ірина Івлєва:

“.. Мене збив м*дак на самокаті. Просто на швидкості, в спину. Почекав, поки я встану, типу допоміг встати, сказав, що він мені сигналив ( а я йшла біля брусчатки, це нереально почути те клацання), і поїхав. Не вибачився, не запропонував допомогу, навіть речі не допоміг зібрати”.

Отже, що робити у випадку, якщо на вас або вашу автівку наїхав електросамокатник?

По-перше, якщо ви або інша людина постраждали від наїзду з боку водія електросамоката – варто запропонувати допомогу: якщо людина впала – допомогти підвестися, зібрати речі та ін. У разі відчутних пошкоджень – надати пергу допомогу або викликати швидку.

Також важливо відразу звернутися до поліції, зателефонувавши 102. Правоохоронці пояснюють: обставини таких ДТП завжди з’ясовує слідчий, і притягує до відповідальності в залежності від важкості отриманих травм.

Приміром, в Дніпрі з початку року на двох водіїв самокатів патрульні поліцейські склали протоколи за ст. 124 адміністративного кодексу (Порушення ПДР, що спричинило пошкодження транспортних засобів).  Саме за цієї статтею притягаються до адміністративної відповідальності усі учасники дорожнього руху у разі порушення ними правил.  Розмір штрафу у таких випадках визначає  суд.

Також під час інциденту варто зафіксувати майнову шкоду чи тілесні ушкодження – приміром, якщо горе-водій пошкодив вашу автівку або від наїзду та падіння ви, приміром, розбили телефон чи пошкодили інші речі. Практика доводить, що за певних умов можна стягнути компенсацію з винуватця. До речі, якщо водій електросамоката, що влаштував наїзд або аварію –  неповнолітній, відшкодування будуть оплачувати батьки.

Вочевидь винуватці наїздів,  водії  самокатів – приватних або орендованих – найчастіше намагаються втекти, а після цього знайти зловмисників  вкрай складно. Втім життєвий досвід підказує, що є певна можливість знайти та покарати порушника. 

Якщо негідник втік, але, приміром, полишив орендований електросамокат на місці події, варто зафіксувати інвентарний номер та будь-які інші параметри цього транспортного засобу.  

Адже кожен клієнт, який орендує електросамокат через мобільний застосунок, проходить мінімальну процедуру ідентифікації – через номер телефону для початку, а також здійснює платіж за прокат певною банківською карткою. Тож, якщо постраждала людина разом з правоохоронцями матимуть час та бажання, то можна прискіпливо дізнаватися у компанії-оператора (приміром, Bolt, Jet та ін.) дані користувача, який вчинив правопорушення – наїхав на людину, пошкодив чужу автівку або скоїв інше лихо, та відтак встановити особу винуватця і спробувати притягнути його до відповідальності.

Адже судова практика показує, що у низці випадків суди ставали на бік потерпілих та стягували з боку винуватців (чи їх батьків) компенсації на користь постраждалих. Приміром, одного разу неповнолітній водій самоката врізався в автівку та заподіяв шкоду автомобілю. Збитки були зафіксовані, компенсацію виплачували батьки неповнолітнього водія електросамоката.

Читайте також: Їзда без правил: у Дніпрі водії електросамокатів збивають пішоходів та створюють ДТП

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version