Site icon Наше Місто

Працюй або воюй: Кабмін до кінця 2024 року визначиться з економічним бронюванням

Наразі відомо про три моделі резервування, які передбачають не стільки критичність підприємства, скільки важливість працівника для компанії. Влітку 2024 року обговорювали формулу, за якою компанії можуть сплачувати 20 тис. грн щомісяця за незамінних спеціалістів, або критерієм має бути зарплата у понад 35 тис. грн. Детальніше про це читайте у матеріалі «Нашого міста».

Економічне бронювання запрацює не через ухвалення законопроєкту, а через зміни до постанови уряду стосовно резервування від мобілізації працівників критично важливих підприємств. 

Про це народний депутат, голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев розповів в ефірі подкасту ASATrьопс.

Зі слів Гетманцева, це не  означатиме можливість уникнути мобілізації за гроші. Одним із критеріїв для бронювання стане «біла» заробітна плата, а також належність до відповідної галузі.

«Я б не називав економічним бронюванням те, що ти «сплатив гроші і не йдеш в армію». Так не буде. Буде реалізація принципу «працюй або воюй», про що говорив прем’єр-міністр», – наголосив він.

Більше подробиць Данило Гетманцев не розповів, пославшись на те, що ідея з економічним бронюванням належить уряду. Проте його заступник – https://t.me/yzheleznyak/10169, що Кабмін розглядає 3 моделі економічного бронювання.

«Розглядають декілька моделей (три). Чекають «рішення політичного керівництва». Типу сказали, що переходять від критичності підприємства до критичності працівника. Начебто на рік, але з щомісячним підтвердженням зарплати», – повідомив Железняк.

Влітку цього року, коли ще обговорювали законопроєкт про економічне бронювання, говорили про 20 тис. грн на місяць, які компанії мали б сплачувати за цінні кадри. Автор цієї формули – нардеп Дмитро Наталуха розповідав, що розглядалася також модель із бронюванням за рівнем зарплати у понад 35 тис. грн, або змішана система: 35 тис. грн зарплати для найманого працівника та 20 тис. грн військового збору для ФОП.

Ідея «працюй, або воюй», за оцінками міністерки економіки Юлії Свириденко, може принести у бюджет до 100 млрд гривень. завдяки тому, що частина працівників «вийде з тіні» та буде сплачувати податки.

Бронювання на паузі

Нагадаємо, що до 15 листопада 2024 року уряд призупинив бронювання, бо президент Володимир Зеленський обурився різким зростанням кількості зарезервованих українців.

«Рішення ухвалили, бо різко пішло збільшення кількості заброньованих людей. Протягом двох років було 540 тисяч людей, а тут за пару місяців — зростання вдвічі», — розповів перший заступник міністра оборони Іван Гаврилюк. 

До середини листопада мають провести аудит рішень про визначення критично важливих підприємств та організацій. Ймовірно, що після цього Кабмін оголосить про своє рішення щодо економічного бронювання.

Автор: Ірина Логуш.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Новини політики Дніпра, Україна

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version