Skip to content

Посмертне донорство: в Україні за одну добу провели шість трансплантацій

Ксенія Куземко

Посмертное донорство: в Украине за одни сутки провели шесть трансплантаций

Шість українців отримали нове життя завдяки двом родинам, які погодилися на посмертне донорство органів. Для одного з пацієнтів, 59-річного мешканця Волині, орган доставили гелікоптером Нацполіції.  Про це повідомили у МОЗ, пише «Наше місто».

У 59-річного пацієнта Миколи діагностували кардіоміопатія. Останнім часом стан чоловіка різко погіршився – почастішали напади загрозливих аритмій, він став втрачати свідомість.

У важкому стані чоловіка госпіталізували до Ковельського територіального медичного об’єднання, останні два тижні він перебував у відділенні реанімації. Потреба в трансплантації стала настільки високою, що без неї життя рахувалося на лічені дні.

Донором для чоловіка став 46-річний черкащанин, який помер через геморагічний інсульт. Коли стало очевидним, що для пана Миколи є рятівне серце, виникла проблема як його доставити. Відстань між Черкасами і Ковелем понад 600 кілометрів, а донорське серце «живе» близько чотирьох годин. Тоді оперативно вирішили залучити авіацію.

За співпраці з МВС України до виконання завдання залучили гелікоптер з Центру авіаційного забезпечення Національної поліції України.

Завдяки злагодженій співпраці донорське серце запрацювало в грудях пана Миколи на операційному столі. Наступного дня пацієнт був екстубовний, він дихає самостійно і набирається сил.

Того ж дня, рятівні трансплантації провели ще п’ятьом пацієнтам у двох центрах трансплантації. У Національному науковому Центр хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова реципієнтам пересадили три нирки і печінку. Ще одну донорську нирку пересадили у Черкаському клінічному онкологічному центрі.

Стан усіх пацієнтів відповідає рівню перенесеного оперативного втручання.

Раніше ми писали, піклуйтеся про своє серце: лікарка з Дніпра розповіла, як уникнути інфаркту.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: