Site icon Наше Місто

Кримінальні 90-ті: як це було у Дніпрі у 1994 році

Кримінальні 90-ті: як це було у Дніпрі у 1994 році - Наше Місто

Перша половина 90-х запам’яталася, як час перерозподілу сфер впливу  серед бандитських угруповань. Так звані «кримінальні авторитети» воювали за свої «наділи». 

«Ми навіть завели рубрику Шок-хроніка в газеті. Газета виходила щодня і новини були шокуючі. Авторитетом був Матрос. Він міг робити все, що завгодно. Якщо згадати за радянських часів амурські війни, в журналі Крокодил була ціла серія матеріалів, там розповідали про всі його подвиги, і як Дніпро тоді переплюнув і Ростов, І Одесу за кримінальною ситуацією. Так, Матрос – Мільченко», – каже головний редактор газети «Наше місто» (1991-2014) Микола Кравчук.  

Банда Мільченка успішно освоїла новий для цих часів метод кримінального насильства – рекет. Місцеві бізнесмени, підприємці і навіть звичайні громадяни  часто ставали жертвами рекетирів. Злочинці вимагали “данину” в обмін на “захист” або просто за право працювати на їх території. Це створювало атмосферу страху і нестабільності для підприємців.

«З’явилися підприємці, комерси, причому, різних рівней – і захищені, і не дуже. І це, звичайно стало кормовою базою для хлопців зі спортивною підготовкою. До когось просто підходили і говорили, слухай, ну ти торгуєш, тобі ж потрібний захист, давай домовимося, типу такого. Ну це м’який варіант. Були люди, які казали – ні, не домовимося. Ну, в принципі, бізнесмени ж розуміють, щоб вести бізнес, треба комусь сплачувати, щоб тебе не чіпали. Ти можеш сплачувати ментам, можеш бандитам, прокурорським, але ти повинен розуміти, що в тебе є захист, який забезпечує нормальне існування твоєму бізнесу», – каже Григорій Гельфер,  художній керівник команди «КВН ДНУ» з 1987 року.

Ці кримінальні процеси цих часів негативно вплинули на ступінь довіри людей до правоохоронних органів, а пізніше і політиків, бо ті часто співпрацювали зі злочинцями.  А ще заклали підґрунтя до корупції.

«І до сих пір всі напрацювання, вони ж діють, нічого нікуди не зникло», – каже Гельфер.   

Детальніше про це у нашому сюжеті.

Категорія: Відео, Кримінал, Новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version