Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Позачергові вибори 1994: як Україна отримала нового президента і відмовилась від ядерної зброї

Позачергові вибори-94: Розвиток подій, що змінили Україну

1994 рік. В країні складна економічна ситуація – гіперінфляція, падіння виробництва, зростання безробіття та зниження рівня життя. Все це викликає невдоволення серед населення. Загострюються і конфлікти між гілками центральної влади, пише «Наше місто».

Ще у 93-му опозиція почала активно вимагати відставки Леоніда Кравчука через його неспроможність керувати країною в умовах економічної кризи.  У 94-му виборці отримають можливість змінити владу.

«Країна чекала не те, що міцну руку, хотілося людину, яка, якщо треба, стукнула б кулаком по столу і сказала – буде так»! – каже політичний оглядач Юрій Райхель.

Для розрядки політичної ситуації та збереження стабільності в країні, у березні-квітні було вирішено провести дострокові парламентські вибори,  і президентські, перший тур яких відбувся 26 червня. Леонід Кучма, уродженець Дніпропетровщини, був одним із головних кандидатів на посаду президента.

«Мені здається, тоді люди бачили в Кучмі таку людину – червоний директор найбільшого в Європі ракетного заводу», – згадує Райхель.

«Це була людина, яка і Москві була зрозуміла, і народу», – каже Григорій Гельфер,  художній керівник команди «КВН ДНУ» з 1987 року.

Володимир Кравчук, головний редактор газети «Наше місто» з 1991 по 2014 роки, каже, що Кучма мав підтримку серед простих людей:  «Ну звичайно ж чекали, це ж наш людина був, підтримували дуже на виборах. Це ж все для міста зробе, це ж буде комунізм. Самому йому не дуже просто було з Дніпром, тому що ситуація у Дніпрі була не дуже серед великих людей.  Не всі підтримували. А в принципі народ простий підтримував його. 

Кучма здобув перемогу у другому турі виборів і набрав близько 52% голосів, а Кравчук отримав 45%. Кучму підтримали на сході та півдні України, Кравчук мав перевагу на заході та в центрі.

Ставши президентом, Кучма одразу ж розпочав реалізацію економічних реформ, орієнтованих на перехід до ринкової економіки.

«Кучма прийшов в ситуацію, коли він був заручником цього громадського настрою і того Парламенту, що виник в результаті дострокових виборів. І перший термін його пройшов у боротьбі із Парламентом. Це тяжко відобразилося на країні та нашому місті», – каже Юрій Райхель.

Раніше ми писали, Олімпійське золото Оксани Баюл 1994: ексклюзивне інтерв’ю дніпровської фігуристки «Наше місто».

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: