Site icon Наше Місто

Підвищення відбудеться не для всіх: хто в Україні не буде платити військовий збір

Хто в Україні не буде платити військовий збір - Наше Місто

На цьому тижні народні депутати розглянуть законопроєкт про підвищення податків, але бізнес виступає за боротьбу із зарплатами в конвертах, замість підвищення зборів.

В Україні існує ряд категорій громадян, які звільнені від сплати військового збору. Це звільнення було закріплено законодавчо, зокрема у липні 2022 року, коли президент Володимир Зеленський підписав відповідний закон. 

Хто звільнений від сплати військового збору:

Ці звільнення стосуються лише грошового забезпечення військовослужбовців і працівників згаданих структур, а не їхньої зарплати. Наприклад, зарплата, яка нараховується мобілізованим працівникам на основі середнього заробітку, підлягає оподаткуванню.

Нагадаємо, що 17 вересня цього року з другої спроби Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт про підвищення податків №11416-д. Наразі, він готується до другого читання та визначить, що збільшений військовий збір – 5% замість 1,5% українці можуть почати сплачувати «заднім числом», тобто з 1 жовтня 2024 року.

Законопроєкт також передбачає розширення кола платників військового збору, включаючи підприємців. Ці зміни повинні забезпечити фінансування армії та підтримку національної безпеки в умовах воєнного стану.

Кому підвищать податки

З 1 жовтня 2024 року планується підвищення не лише військового збору, а й інших податків. Основні зміни, за словами нардепа, заступника голови комітету ВР з питань податкової політики Ярослава Железняка, включають: 

Бізнес негативно відреагував на ідею підвищити податки. Засновник Ajax Systems і член Ради з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану при президентові Олександр Конотопський заявив, що підприємці не побачили від уряду «плану детінізації» або «плану щодо митниці». За його словами, бізнесу також незрозуміле «підвищення податків на необмежені терміни». 

Його підтримав співзасновник monobank Олег Гороховський. Він запропонував скоротити програми підтримки бізнесу замість підвищення податків для малих і середніх підприємців. 

Автор: Ірина Логуш.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Україна

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version