Skip to content

Яку техніку не можна включати через подовжувач: може закінчитися пожежею

Ксенія Куземко

Що не можна вмикати до подовжувача

Подовжувачі стали невід’ємною частиною нашого побуту, адже часто розетки розташовані не так зручно, як хотілося б. Однак, не всі знають, що використання подовжувачів має свої обмеження. Не всі прилади можна підключати до них без ризику. Які саме пристрої не варто підключати до подовжувачів і чому це може бути небезпечно – читайте в матеріалі «Наше місто».

Яку техніку не можна підключати через подовжувач – не припустіться помилки

Кожен подовжувач має певні технічні обмеження, перевищення яких може призвести до небажаних наслідків, таких як перегрів, коротке замикання чи навіть пожежа. Особливо вразливими до перевантажень є недорогі моделі подовжувачів. Зважаючи на це, виникає питання, чи безпечно підключати холодильник до подовжувача. Крім того, існує цілий перелік інших електроприладів, використання яких з подовжувачем категорично заборонено.

Її можна поділити на категорії:

  • Насамперед – це високопотужна побутова техніка, яка характеризується високим рівнем споживання електроенергії. Запитання, яке часто ставлять, чи можна підключати холодильник через подовжувач, – категорично заборонено, адже він працює цілодобово і може таким чином перегрітися в будь-який момент. Наступний момент – чи можна підключати мікрохвильовку через подовжувач, теж ні – через можливе перевантаження переноски.               
  • Підключення пральної машини до подовжувача не рекомендується, оскільки під час нагрівання води вона споживає надзвичайно багато електроенергії, що може призвести до перегріву та поломки пристрою. Те саме стосується посудомийних машин, обігрівачів та електроплит – їх також не варто підключати через подовжувач через високе споживання електроенергії, яке може спричинити перегрів та навіть пожежу. Кавоварки, чайники та тостери хоч і споживають менше енергії, але їх підключення через подовжувач теж не є бажаним.
  • До наступної категорії можна віднести електроприлади з високим пусковим струмом, тобто такі, що споживають значну кількість електроенергії в момент увімкнення. Типовими прикладами є кондиціонери, компресори та зварювальні апарати. Підключення таких приладів до подовжувача може призвести до його перевантаження.
  • Не рекомендується підключати до подовжувача чутливу електроніку, таку як комп’ютери, телевізори та аудіосистеми. Перепади напруги, які можуть виникати під час використання подовжувача, можуть призвести до неправильної роботи або навіть поломки цих приладів. Для забезпечення стабільної роботи такої техніки рекомендується підключати її безпосередньо до розетки.

Ще одне з поширених запитань – чи можна заряджати телефон через подовжувач. Для цього краще використовувати мережеві фільтри, які прибирають фактор перепадів напруги, через що може постраждати батарея або навіть мікросхеми в телефоні.

Раніше ми писали, як зігрітися вдома без обігрівача: п’ять простих способів.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: