Site icon Наше Місто

У Дніпрі в 30-ти школах працюють поліцейські: які їхні функції

З початку вересня у 30 школах Дніпра вже працюють офіцери Служби освітньої безпеки. Їх місія  — стежити за порядком, реагувати на правопорушення, а також проводити просвітницькі заняття й бесіди з учнями. Ця корисна ініціатива отримує позитивні відгуки від освітян та батьківської спільноти. Також поліція активно запрошує сумлінних громадян працювати офіцером освітньої безпеки, повідомляє “Наше місто”.

Найважливіше в роботі з дітьми — довіра

З початку цього навчального року офіцер поліції працює в одній з гімназій Дніпра, де зараз навчаються понад 1000 дітей.

Олена Голубок в поліції – близько року. Розповідає, що на початку роботи в школі хвилювалася.

– Спочатку я не розуміла, куди я йду і що на мене очікує, – розповідає Олена. – У перші дні відчувалося напруження від дітей з приводу того, що у них є поліцейський.  Але коли я побачила, що діти до мене тягнуться – мені стало легше,  я розслабилась і тепер кайфую від своєї роботи і цих дітей. Найважливіше в роботі з ними — довіра. 

Шкільний офіцер поліції Олена Голубок спілкується з учнями. Фото Суспільне Дніпро

Учні почувають себе безпечніше, коли в школі є представник поліції. Діти невдовзі почали довіряти офіцеру, можуть поділитися тривогами та складнощами. 

Поліна, учениця гімназії

– Мені подобається, що у нас працює офіцер, – розповідає Поліна, учениця гімназії. – Я відчуваю себе у безпеці , бо знаю: якщо буде якась проблема, то можна буде звернутися до неї.

Учень гімназії Тимофій

– Вона розповідає нам, як себе поводити у школі, про поведінку, – каже Тимофій, який навчається в гімназії. –  Я також хочу стати поліцейським, коли виросту!

Діти переконалися, що офіцер поліції може бути їм справжнім другом.

– Можуть просто підійти до мене і попросити, щоб я пограла з ними, приміром –  в хованки, — розповідає  Олена.

Корисні знання про безпеку – для школярів різного віку

Серед завдань шкільного офіцера  також  — просвітницька робота. Приміром, Олена щоденно проводить інтерактивні заняття для школярів з різних класів. Під час візиту журналістів до гімназії поліціянтка розповідала учням  правила безпечної поведінки в Інтернеті.

Крім того, офіцер поліції навчає школярів поводитися в різних життєвих ситуаціях, наводить корисні прості приклади того, як діяти або реагувати.  Врешті – шкільний поліцейський стежить за порядком в навчальному закладі, супроводжує дітей до укриття під час повітряних тривог.

Вчителі та батьки школярів задоволені тим, що в навчальному закладі відтепер працює офіцер поліції.

Директор гімназії пані Ольга

– Олена відразу влилася у колектив, ми відчули від неї велику допомогу, – зазначає пані Ольга, директорка гімназії. – Діти спочатку з побоюванням дивилися, але потім вона з ними подружилася. Коли батьки дізналися, що цьогоріч у закладі буде поліцейський — навіть ті, хто були проти офлайн-навчання, наважились відпустити дітей до школи. Олена проводить із дітьми уроки, виховні години, вона з ними на перервах, в укритті. І діти побачили в ній не лише офіцера поліції, а надзвичайно добру та світлу людину.

У школах Дніпра та області вже працюють 60 офіцерів поліції

Загалом корисна та важлива ініціатива – присутність офіцерів поліції у школах, – поширюється. 

– З вересня 2024 року офіцери безпеки почали працювати у понад 60 навчальних закладах Дніпра та області, – зазначає Денис Шульга, начальник відділу Служби освітньої безпеки управління Патрульної поліції в Дніпропетровській області.

Кожен з них отримав спеціальну підготовку для того, щоб у своїй роботі поєднувати одразу декілька функцій.

Денис Шульга, начальник відділу Служби освітньої безпеки

– Це наставницька, просвітницька та правоохоронна функції, – зазначає Денис Шульга. – Цілковите дотримання законності в навчальному закладі. Зокрема,  поліцейський може врегулювати конфліктну ситуацію у разі потреби.

Крім того, місія шкільних офіцерів поліції –  допомогти школярам, в т.ч. – протидіяти булінгу, підтримати дитину, у разі потреби бути їй помічником у навчальному закладі, пояснити, як варто поводити себе за межами школи, та й загалом – бути гарним прикладом  у життєвому виборі. Просвітницька діяльність включає проведення інтерактивних та лекційних занять, бесід, спілкування із батьківською громадою.

–  Коли поліцейські прийшли до навчальних закладів, то адміністрація відчула допомогу, –  зазначає Денис Шульга. 

Реакція школярів та їхніх батьків на присутність офіцерів у навчальному закладі також була позитивною. А загалом до кінця року офіцери працюватимуть у 140 школах, ліцеях та гімназіях регіону.

Джерело – ТГ-канал голови Дніпро ОВА Сергія Лисака

“Вони охоронятимуть порядок. Реагуватимуть на правопорушення. Проводитимуть профілактичні заняття й бесіди з учнями. Співпрацюватимуть з педагогами. Будуть старшими наставниками для дітей”, — повідомив начальник Дніпро ОВА Сергій Лисак.

Маєш сили, натхнення та чисте сумління – гайда у шкільні офіцери поліції!

Стати інспектором служби освітньої безпеки можуть як цивільні, так і чинні правоохоронці.

Просто зараз свідомих громадян запрошують взяти участь у конкурсі на посаду інспектора Служби освітньої безпеки  в Дніпропетровській області. Прийом анкет триває до 9 жовтня 2024 року.

Для участі у конкурсі необхідно заповнити онлайн-анкету, а також підготувати і особисто надати пакет необхідних документів. Детальніше ознайомитися з вимогами до кандидатів, умовами конкурсу, переліком документів, необхідних для участі у конкурсі можна на вебсайті Національної поліції України за посиланням

Держава гарантує поліцейським професійну підготовку за міжнародними стандартами, можливість підвищити освітній ступінь вищої освіти у закладах вищої освіти зі специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських, стабільну заробітну плату (від 20 000 грн), перспективу кар’єрного росту, соціальне забезпечення згідно з діючим законодавством, компенсацію за оренду житла, можливість придбати  житло в кредит за державною програмою пільгової іпотеки.

За додатковою інформацією можна звертатися за телефонами:(050) 696 29 16, (097) 203 76 29.

Підготовлено за матеріалами “Дніпро оперативний”

Категорія: Новини Дніпра, Освіта, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version